Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την πορεία της αγοράς εργασίας κατά την πρώτη διετία της διακυβέρνησης, σχολιάζοντας τις εισηγήσεις του ΔΝΤ, ο υπουργός Εργασίας απέρριψε ότι υπάρχει πρόθεση για κατάργηση δικαιωμάτων, λέγοντας ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δεν είναι η κατάργηση της ΑΤΑ αλλά ο εκσυγχρονισμός της».
Πρόσθεσε πως «στον σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν προβλέπεται η κατάργηση της ΑΤΑ ούτε του 13ου μισθού».
Ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι η έρευνα ετοιμάστηκε μετά από αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο ζήτησε να εξετάστουν τα περιθώρια συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου!
Ακόμα, ακούσαμε σήμερα τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να λέει πως «ούτε δαιμονοποιεί ούτε απορρίπτει πολλές από τις συστάσεις». Ο υπουργός δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, παραπέμποντας στον διάλογο για την ΑΤΑ που είναι προγραμματισμένος να γίνει στις 25 Απριλίου, υπενθυμίζοντας την ύπαρξη ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των εταίρων.
Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχει προοπτική περεταίρω βελτίωσης των μισθών» και ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη για αύξηση του κατώτατου, είπε ότι η επόμενη αναθεώργηση είναι προγραμματισμένη για της αρχές του 2026.
Όπως είπε, ο κατώτατος διαμορφώνεται σε συνάρτηση διάφορων παραμέτρων, μεταξύ των οποίων και το ύψος του διάμεσου μισθού. Εφόσον αποτυπώνεται αυξητική τάση αναμένεται ότι μέσα από τον διάλογο θα συναξιολογήθούν όλα τα δεδομένα προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του ύψους προς τα πάνω».
Καταγγέλλοντας ότι «εντοπίζονται περιπτώσεις που η συμμόρφωση εργοδοτών με τον κατώτατο μισθό δεν είναι ικανοποιητική» είπε πως «στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται και η καλύτερη ρύθμιση της απόδοσης του κατώτατου μισθού σε σχέση με τον χρόνο εργασίας» αφού σήμερα 1000 ευρώ μπορεί να παίρνει και ένας που εργάζεται 38 ώρες και ένας που εργάζεται 48 ώρες.
Γιάννης Κακαρής
Οι είδησεις σήμερα από την Κύπρο και τον κόσμο στο dialogos.com.cy: