Νέες αυξήσεις τιμών σε 23 κατηγορίες αγαθών πρώτης ανάγκης τον Μάρτιο

3 Min Read


Αυξήσεις τιμών σε 23 κατηγορίες αγαθών πρώτης ανάγκης τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κατέγραψε το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Μάρτιο καταδεικνύει μια περαιτέρω μείωση στο ρυθμό πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε στο 1,6% έναντι 1,9% τον Φεβρουάριο, 2,5% τον Ιανουάριο και 2,6% το Δεκέμβριο».

Αναφέρεται επίσης ότι «η μείωση οφείλεται στις μεταβολές που κατέγραψαν οι κατηγορίες ένδυση και υπόδηση κατά -7,8%, τα εστιατόρια και ξενοδοχεία κατά +5,1% και τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά κατά +2,1%». Ακόμη, αναφέρεται ότι «τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο κατηγορίας κατέγραψαν τα γεωργικά προϊόντα με μεταβολή +6,6% έναντι Μαρτίου 2024 και -2,4% έναντι Φεβρουαρίου 2025».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, «οι αυξομειώσεις που καταγράφονται από τη Στατιστική Υπηρεσία αντικατοπτρίζονται σε μεγάλο βαθμό και στις τιμές που καταγράφει το Παρατηρητήριο Μαρτίου, στο οποίο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 23 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση, 21 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση και μία κατηγορία (φρέσκο γάλα) καμία μεταβολή».

Συγκεκριμένα, αύξηση έναντι του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν:

  • Ο κυπριακός καφές κατά +8,7% (+24,6% έναντι Μαρτίου 2024).
  • Τα κατεψυγμένα μπέρκερ +6,5% (+15,5% έναντι Μαρτίου 2024).
  • Οι βρεφικές τροφές κατά +4,1% (+9,5% έναντι Μαρτίου 2024).
  • Το εμφιαλωμένο νερό κατά +4,1% (+2,4% έναντι Μαρτίου 2024).
  • Τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά +3,4% (+9,2% έναντι Μαρτίου 2024).
  • Οι ζωμοί κατά +2,7% (+3,0% έναντι Μαρτίου 2024).
  • Οι βρεφικές πάνες κατά +2,6% (+0,5% έναντι Μαρτίου 2024).
  • Το γιαούρτι κατά +2,4% (-1,5% έναντι Μαρτίου 2024).

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή στην ανακοίνωση διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση αποτελούν συμβουλές.

Αναφέρεται επίσης ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Αναφέρεται ακόμη ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.



Share This Article