Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, Τσαρλς Έλληνας, σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση, εκφράζοντας ανησυχία ότι η ΕΕ, παρόλο που επενδύει στο έργο με €658 εκατομμύρια, «δεν βγαίνει δημόσια να πάρει μια θέση».
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα συνεχιστεί «στον κατάλληλο χρόνο που θα επιλεγεί και με βάση τον προγραμματισμό της αναδόχου εταιρείας», και ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα υπάρξει κάποια κατάληξη, ο κ. Έλληνας εξέφρασε ανησυχία.
«Δεν μπορεί από μόνη της η Κύπρος, και η Ελλάδα, να τα βάλει με την Τουρκία, θέλουν κάποια υποστήριξη», είπε, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είχε πει ότι έχει ήδη φέρει φρεγάτες στην περιοχή «αλλά δεν ξεκαθάρισε κατά πόσον είναι έτοιμη να σταθεί εκεί και να υποστηρίξει τις έρευνες για το καλώδιο έστω και αν οι Τούρκοι προσπαθήσουν να κάνουν κάτι».
«Το άλλο που με ανησυχεί», συνέχισε, «είναι ότι η Ευρώπη παρόλο που επενδύει με μεγάλο κεφάλαιο στο έργο, με €658 εκατομμύρια, και ενώ στα παρασκήνια λέει ότι το υποστηρίζει, δεν βγαίνει δημόσια να πάρει μια θέση».
«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή φαίνεται να δίνει πιο μεγάλη σημασία στην ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία για τα θέματα της άμυνας», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η ΕΕ δεν ακολουθεί τις αρχές της, καθώς όπως είπε, «για το θέμα της άμυνας, φαίνεται να έχει ρίξει όλα τα άλλα στον κάλαθο των αχρηστών, και το καλώδιο, και τον Ιμάμογλου, και την Συρία και όλα τα άλλα στα οποία η Τουρκία παίρνει δυναμική θέση».
Ο κ. Έλληνας έθεσε το ερώτημα, γιατί αν η Ευρώπη αν δεν ήταν σίγουρη «όπως δείχνει τώρα», επένδυσε στις τρεις μελέτες και άφησε το έργο να φτάσει εκεί που έφτασε; Ανέφερε ότι χωρίς την πρακτική υποστήριξη της Ευρώπης το έργο δεν θα μπορούσε να φτάσει εδώ που είναι τώρα.
«Ο κ. Γεραπετρίτης λέει ότι θα συνεχιστεί, αλλά πιστεύω ότι για να συνεχιστεί χρειάζεται κάποια βοήθεια. Από πού θα προέλθει δεν έχω ιδέα», είπε. Σε σχέση με στήριξη από άλλες χώρες, ο κ. Έλληνας είπε ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα» και ότι δεν υπάρχει άλλη χώρα από τη Γαλλία, η οποία, σημείωσε, «έχει λόγο να επέμβει» για να γίνει το έργο λόγω του ότι ο κύριος εργολάβος, ο κατασκευαστής του καλωδίου «με ένα τεράστιο συμβόλαιο» είναι η NEXANS, η οποία είναι γαλλική εταιρεία.
Σχετικά με αντιδράσεις από την Τουρκία για το καλώδιο, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι «η Τουρκία μόλις τώρα πήρε ξεκάθαρη θέση», σημειώνοντας ότι, προηγουμένως η Άγκυρα δεν έπαιρνε ξεκάθαρη θέση αφού υπήρχαν δηλώσεις στον Τύπο για το θέμα και όχι επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης. «Τώρα ο Ερντογάν ο ίδιος αναφέρεται στο καλώδιο και αυτό για μένα είναι ανησυχητικό, η Τουρκία έχει αποφασίσει να πάρει επίσημα θέση», προσθέτει.
Ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι η θέση της Τουρκίας στηρίζεται «σε μια μικρή γραμμή» που έχει χαράξει στη μέση της θάλασσας με τη Λιβύη «που δεν έχει καμία βάση» σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψε αυτό το μνημόνιο συναντίληψης με την Τουρκία αλλά ότι η βουλή της Λιβύης «που βρίσκεται αλλού, δεν υποστηρίζει αυτή τη θέση, λέει είναι άκυρο». Υπενθύμισε ότι η Ευρώπη και η Αμερική είχαν πει τότε ότι αυτό το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης είναι άκυρο. «Μολαταύτα, επειδή κανείς δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση, η Τουρκία το χρησιμοποιεί. Όλα αυτά που κάνει τώρα η Τουρκία είναι βάσει αυτού του μνημονίου», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρέπει να απαιτήσουν η Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα διότι δεν ζητούμε κάτι παράνομο ή παράλογο, είναι η Τουρκία που επιδιώκει μια παράνομη και παράλογη γραμμή».
Είπε ακόμη ότι το έργο αυτό «είναι σημαντικό για την Κύπρο» αναφέροντας ότι και στο εσωτερικό χρειάζεται μια ξεκάθαρη και ενιαία στάση για το έργο.