Η εκκλησία μας γιορτάζει σήμερα την Κυριακή του Θωμά όπως έχει επικρατήσει να λέγεται.
Είναι η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα και η Εκκλησία μνημονεύει την εμφάνιση του Ιησού Χριστού ενώπιον του Αποστόλου Θωμά, ο οποίος διατηρούσε αμφιβολίες για την Ανάστασή του. Πείστηκε, όμως, όταν άγγιξε τις πληγές Του από τα καρφιά της σταύρωσης και αναφώνησε «Ο Κύριος μου και Θεός μου!».
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «Επί τον τύπον των ήλων». Γιατί όμως τη λέμε, από πού προέρχεται και ποια η σχεση της με τη σημερινή ημέρα;
Προέρχεται από την περίφημη φράση που είπε ο άπιστος Θωμάς, όταν τον πληροφόρησαν οι άλλοι μαθητές για την Ανάσταση του Χριστού. (πρβ. Ιω. Κ. 25)
Βασικά την φράση αυτή την χρησιμοποιούμε για ανθρώπους που είναι δύσπιστοι και θέλουν σαφείς αποδείξεις, για να πειστούν για κάτι.
Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, λίγες μέρες μετά την Ανάστασή Του, ο Ιησούς παρουσιάστηκε στους μαθητές Του, όπως πληροφορούμαστε από το Ιωάν., κ΄, 19: «Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν οἱ μαθηταὶ συνηγμένοι διὰ τὸν φόβον τῶν Ἰουδαίων, ἦλθεν ὁ Ἰησοῦς καὶ ἔστη εἰς τὸ μέσον, καὶ λέγει αὐτοῖς· εἰρήνη ὑμῖν.»
Από τη συνάντηση εκείνη του Ιησού με τους μαθητές Του απουσίαζε ο Θωμάς, ο οποίος αργότερα είπε δεν πιστεύει του άλλους μαθητές για την Ανάσταση και την επίσκεψη του Κυρίου και ότι θα πιστέψει το γεγονός μόνο όταν ακουμπήσει με το χέρι του στα σημάδια (=τύπος) από τα καρφιά (=ἧλος) στο σώμα του Ιησού (Ιωάν., κ΄, 25): «ἐὰν μὴ… βάλω τὸν δάκτυλόν μου εἰς τὸν τύπον τῶν ἥλων… οὐ μὴ πιστεύσω.»
Λέμε λοιπόν τη φράση για όσους είναι δύσπιστοι και ζητούν απτές αποδείξεις για να πιστέψουν σε κάτι.