Αλλάζει η δομή των Πρώτων Βοηθειών

4 Min Read


Από την 1η Ιουνίου τίθενται σε ισχύ σημαντικές αλλαγές στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία εντάσσονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, καθίσταται υποχρεωτική η παρουσία ή διαθεσιμότητα γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων σε όλα τα ΤΑΕΠ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, παράλληλα, εισάγεται κίνητρο για ποιοτική παροχή υπηρεσιών: νοσοκομεία του ΓεΣΥ που πληρούν καθορισμένα ποιοτικά κριτήρια θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις απολαβές τους έως και κατά 20 ευρώ ανά περιστατικό, εάν καταφέρουν να καλύψουν σειρά ποιοτικών κριτηρίων τα οποία τίθενται σε εφαρμογή στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Στον δημόσιο τομέα, ήδη από την 1η Απριλίου τέθηκε σε λειτουργία ο θεσμός των ΤΑΕΠ Κατηγορίας 2, με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας να είναι το πρώτο που εφαρμόζει το νέο αυτό μοντέλο παροχής επείγουσας φροντίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι επιβεβλημένη η διαθεσιμότητα, επί 24ωρου βάσεως, γιατρών που κατέχουν την ειδικότητα της:

– Παθολογίας.

– Καρδιολογίας.

– Γενικής χειρουργικής.

– Ορθοπεδικής και Ακτινολογίας. 

Ταυτόχρονα, το κάθε ΤΑΕΠ πρέπει να διαθέτει επί καθημερινής βάσης γιατρούς τουλάχιστον μιας από τις ειδικότητες της:

– Νευρολογίας.

– Παιδιατρικής.

– Εντατικολογίας,

– Ακτινολογίας (με δυνατότητα διενέργειας πράξεων επεμβατικής ακτινολογίας).

Σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει ήδη καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία και εγκρίθηκαν χθες μετά από συζήτηση και από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Μεταξύ των κριτηρίων, ο χρόνος αναμονής των ασθενών στην αίθουσα αναμονής των ΤΑΕΠ, ο χρόνος παραμονής τους στο Τμήμα μέχρι την έκδοση εξιτηρίου ή τη μεταφορά σε θάλαμο για νοσηλεία, ο χρόνος που μεσολαβεί από την άφιξη ενός ασθενούς με ασθενοφόρο μέχρι την αποδέσμευση του ασθενοφόρου και τέλος η αξιολόγηση των υπηρεσιών των ΤΑΕΠ από τους ίδιους τους ασθενείς.

 Πέραν αυτών, το σχέδιο προβλέπει ότι τα ΤΑΕΠ θα αξιολογούνται για:

>> Τον χρόνο που μεσολαβεί από τη διαδικασία της διαλογής μέχρι τη διαχείριση από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. 

>> Το ποσοστό των ασθενών οι οποίοι αποχωρούν πριν ή μετά τη διαλογή χωρίς να τύχουν διαχείρισης από το Τμήμα.

>> Το ποσοστό των ασθενών, οι οποίοι επισκέπτονται οποιοδήποτε ΤΑΕΠ εντός 72 ωρών από την προηγούμενη επίσκεψη τους.

Τα συγκεκριμένα κριτήρια έχουν καθοριστεί από τον ΟΑΥ μετά από διαβούλευση με τα νοσηλευτήρια τα οποία λειτουργούν ΤΑΕΠ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Κάθε ένα από τα ποιοτικά κριτήρια έχει διαφορετική βαρύτητα στο πλαίσιο του σχεδίου υπολογισμού της τελικής αποζημίωσης των ΤΑΕΠ από τον Οργανισμό.



Share This Article