Νέο ρεκόρ σημείωσε η τιμή του χρυσού στο πρώτο τρίμηνο του 2025 με τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο να είναι η υψηλότερη για πρώτο τρίμηνο από το 2016, οδηγούμενη από τις αυξανόμενες εισροές κεφαλαίων στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού, ETF, καθώς, εν μέσω του εμπορικού πολέμου και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων, οι επενδυτές καταφεύγουν στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η συνολική ζήτηση χρυσού αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 1%, σε ετήσια βάση, στους 1.206 τόνους – η υψηλότερη για πρώτο τρίμηνο από το 2016.
Αναφέρει ότι οι επενδύσεις ήταν ο βασικός μοχλός αύξησης της τιμή του χρυσού, με τις εισροές στα ETF χρυσού να καταγράφουν μεγάλη αύξηση, ακολουθούμενες από αυξημένες αγορές ράβδων και νομισμάτων χρυσού.
Προσθέτει ότι εισροές σε ETF χρυσού παγκοσμίως εκτοξεύτηκαν στο πρώτο τρίμηνο κατά 226 τόνους, σημειώνοντας την ισχυρότερη ζήτηση εδώ και τρία χρόνια.
«Επενδυτές σε όλο τον κόσμο αγόρασαν χρυσό ως καταφύγιο ενάντια στην απειλή εμπορικών πολέμων, των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων και της αναταραχής στις χρηματιστηριακές αγορές», υπογραμμίζει το Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως συνέχισαν να προσθέτουν χρυσό στα επίσημα αποθεματικά τους, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό, από προηγουμένως.
Σημειώνει ότι οι παγκόσμιες Κεντρικές Τράπεζες αγόρασαν 244 τόνους χρυσού στο πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός αγορών των τραπεζών επιβραδύνθηκε, αλλά παρέμεινε εντός του αυξημένου τριμηνιαίου εύρους που παρατηρήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια.
Εξάλλου, οι επενδύσεις σε ράβδους και κέρματα χρυσού παρέμειναν αυξημένες στους 325 τόνους, ενώ ο συνολικός όγκος ζήτησης κοσμημάτων μειώθηκε καθώς η τιμή του χρυσού έφτασε σε διαδοχικά νέα υψηλά, αν και σε αξία η συγκεκριμένη ζήτηση ήταν αυξημένη.
Η λιανική αγορά χρυσών κοσμημάτων μειώθηκε κατά 21%, σε ετήσια βάση, καθώς οι τιμές ρεκόρ επηρέασαν την προσιτότητα του πολύτιμου μετάλλου.
Η συνολική προσφορά χρυσού ήταν 1% υψηλότερη σε ετήσια βάση, καθώς η παραγωγή στην εξόρυξη χρυσού αυξήθηκε στο ρεκόρ των 856 τόνων το πρώτο τρίμηνο.
«Αυτό αντισταθμίστηκε από τη μείωση της ανακύκλωσης κατά 1%, καθώς οι καταναλωτές διατήρησαν τον χρυσό τους ελπίζοντας σε υψηλότερες τιμές», σημειώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Προοπτικές 2025
Σε σχέση με τις προοπτικές του χρυσού το 2025, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού διαβλέπει συνέχιση της δυναμικής στις ροές κεφαλαίων στα ETF χρυσού λόγω των κινδύνων στασιμοπληθωρισμού και ύφεσης, καθώς και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων.
«Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν κοντά στο πρόσφατο ετήσιο εύρος τους για παρόμοιους λόγους», αναφέρει και προσθέτει πως «οι επενδύσεις σε ράβδους και κέρματα θα παραμείνουν σταθερές, αν και ορισμένη αποκόμιση κερδών μπορεί να υπάρξει από την αύξηση των τιμών, η οποία θα παραμείνει εμπόδιο για τη ζήτηση κοσμημάτων».
Οι συνθήκες εξακολουθούν να ευνοούν τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της παραγωγής στα ορυχεία, ενώ η ανακύκλωση βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ υψηλότερων τιμών και χαμηλών αποθεμάτων στις χρηματιστηριακές αγορές, καταλήγει.