Σολομώντεια λύση στο ζήτημα το οποίο αφορά τις συντάξεις των αξιωματούχων αναζητούν τα κόμματα, προκειμένου να τερματιστούν τα φαινόμενα όπως η παράλληλη καταβολή μισθού και σύνταξης σε υφιστάμενους αξιωματούχους, η παράλληλη καταβολή πολλαπλών συντάξεων σε πρώην αξιωματούχους και το όριο συνταξιοδότησης στο 60ό έτος. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να βγει άσπρος καπνός. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν ισχυρές και διιστάμενες απόψεις, τόσο σε σχέση με το νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση, όσο και σε σχέση με τις προτάσεις νόμου οι οποίες έχουν κατατεθεί από κόμματα και βουλευτές.
Το ΑΚΕΛ, διά του Γιώργου Λουκαΐδη, έριξε στο τραπέζι την εισήγηση η οποία έχει κατατεθεί από τον Γενικό Λογιστή και αφορά τη σύσταση ειδικού ταμείου. Ανέφερε επίσης ότι για το θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, ο οποίος του μετέφερε ότι δεν φέρει ένσταση στο να παρακαθίσουν όλοι στο τραπέζι και να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα, η οποία να στέκει συνταγματικά και νομικά.

Σημειώνεται ότι, με βάση στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στη Βουλή, σήμερα υπάρχουν 98 πολυσυνταξιούχοι. Πιο συγκεκριμένα, 70 άτομα λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις και άλλοι 28 λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη. Επισημαίνεται επίσης ότι κανένας από τους πιο πάνω δεν επηρεάζεται από το νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση.
Αντίθετα, τέσσερις από τους πιο πάνω αξιωματούχους (μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) κατοχυρώνουν έξτρα συνταξιοδοτικά οφέλη μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους.
Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών είναι διχασμένα, αφού άλλοι γέρνουν προς το νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση, άλλοι προς τις προτάσεις νόμου οι οποίες έχουν κατατεθεί από κόμματα και μεμονωμένους βουλευτές και άλλοι προς το σενάριο να γίνει ένας συνδυασμός.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας έχουν αναφέρει στην Επιτροπή Οικονομικών ότι όλες οι προτάσεις νόμου περιέχουν αντισυνταγματικές πρόνοιες, οι οποίες, εάν ψηφιστούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα.
Σημειώνεται ακόμη ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής με σκοπό τη λήψη τελικών αποφάσεων. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι στη χθεσινή συνεδρία βουλευτές κάλεσαν το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει ξανά το θέμα με τον συντελεστή υπολογισμού του φιλοδωρήματος, καθώς επίσης τον συντελεστή της φορολόγησης και το 65ο έτος. Για τα πιο πάνω θέματα η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην επόμενη συνεδρία.