Ζητά συγκράτηση δαπανών και μαζικών φοροελαφρύνσεων το Συμβούλιο Οικονομίας

3 Min Read


Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) χτυπά καμπανάκι σε σχέση με τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν για την οικονομία, λόγω των εμπορικών δασμών και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Ζητά μάλιστα τη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου μέσα από τη συγκράτηση των ανελαστικών δαπανών και την αποφυγή μη στοχευμένων φοροελαφρύνσεων.

Σημειώνεται ότι η παράβαση του ΣΟΑΚ φαίνεται ότι συνδέεται κυρίως με τη συζήτηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μαζί με τις νέες λεγόμενες «πράσινες» φορολογίες. Επισημαίνεται επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η συζήτηση για την ΑΤΑ και τα εργασιακά.

Το ΣΟΑΚ σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η αύξηση ανελαστικών εξόδων, όπως οι μόνιμες μισθολογικές δεσμεύσεις ή τα μεγάλης κλίμακας έργα, και οι περαιτέρω γενικές και μη στοχευμένες φοροελαφρύνσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν τη δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί σε οικονομικές αβεβαιότητες […] Κατά συνέπεια, το ΣΟΑΚ θεωρεί ωφέλιμο να προβεί στις πιο κάτω συστάσεις για ενδυνάμωση της δημοσιονομικής και οικονομικής ευελιξίας της Κύπρου».

image 79
  • Διατήρηση της Δημοσιονομικής Πειθαρχίας: Προτείνεται η αποφυγή σημαντικών αυξήσεων ανελαστικών δημόσιων δαπανών και περαιτέρω μειώσεων των κρατικών εξόδων. Αναφέρεται επίσης ότι η μείωση του δημόσιου χρέους και η δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου (fiscal space) θα καταστήσουν πιο εφικτή και πιο αποτελεσματική μια ενδεχόμενη, ή και αναγκαία, κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση μιας πιθανής οικονομικής κρίσης.
  • Ενίσχυση της Οικονομικής Ανθεκτικότητας: Προτείνεται η υιοθέτηση πολιτικών που στηρίζουν την οικονομική διαφοροποίηση και ευελιξία και μειώνουν τον βαθμό εξάρτησης σε μικρό αριθμό εξωτερικών εμπορικών εταίρων και προϊόντων.
  • Προτεραιότητα σε Στρατηγικές Επενδύσεις: Προτείνεται η δέσμευση πόρων για τον ενεργειακό και τεχνολογικό τομέα, στοχεύοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της χώρας.
  • Ενεργή Παρακολούθηση Οικονομικών Δεικτών και Καταρτισμός Σχεδίων Αντίδρασης: Προτείνεται η συνεχής και άμεση χρήση των δεδομένων και αναλύσεων τοπικών και διεθνών οργανισμών που στηρίζονται σε τεχνοκρατικά κριτήρια, όπως του ΔΝΤ και του ΚΟΕ, για την καθοδήγηση πολιτικών αποφάσεων, με στόχο τον καταρτισμό στρατηγικού σχεδιασμού ή / και την έγκαιρη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων, όταν και εφόσον απαιτηθούν.
  • Διεθνής Συνεργασία: Προτείνεται η ενεργή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση ενός σταθερού και προβλέψιμου εμπορικού περιβάλλοντος.
    Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Οι είδησεις σήμερα από την Κύπρο και τον κόσμο στο dialogos.com.cy:



Share This Article