Ανησυχία προκαλεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) η αυξανόμενη τάση δημιουργίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, εξέλιξη που εγείρει προβληματισμούς σε σχέση με την ποιότητα και την αναγκαιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε σχέση με τη θέση του για ανεξέλεγκτη αύξηση των ακτινολογικών διαγνωστικών κέντρων, σημειώνει ότι από πλευράς ΟΑΥ έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένα πλαίσιο πρόσθετων προϋποθέσεων και ποιοτικών κριτηρίων για τη λειτουργία των εν λόγω κέντρων.
Παράλληλα, επίκειται και η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης αύξησης των μονάδων αυτών, θέτοντας αυστηρότερους κανόνες ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν. Ο ΟΑΥ επισημαίνει ότι πέραν των ρυθμιστικών παρεμβάσεων, έχει ξεκινήσει και την υλοποίηση διαδικασιών αξιολόγησης του σχεδιασμού αναγκών και δυνατοτήτων του συστήματος υγείας (capacity planning), αρχικά στους τομείς των φαρμακείων και των νοσηλευτηρίων.
Ο σχεδιασμός αυτός πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας το προσεχές διάστημα. Παράλληλα, και το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Όπως αναφέρεται, έχει ξεκινήσει σε συστηματική βάση την καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών και των υποδομών στον τομέα της υγείας, με στόχο τον ορθολογικό σχεδιασμό του ανθρώπινου δυναμικού και των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει και τη δημιουργία αρχείου επαγγελματιών υγείας και διαθέσιμων υποδομών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη του συστήματος. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια στροφή προς πιο στοχευμένες, τεκμηριωμένες πολιτικές στον τομέα της υγείας, με βασικό γνώμονα την ποιότητα, την επάρκεια και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Να σημειώσουμε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και αρκετό καιρό είχε θέσει την ανάγκη για τη διενέργεια ενός capacity planning στον τομέα της υγείας.
Επίσης, σε σχέση με ερώτημα για την αρχική απόφαση ο ιατρός που παρευρίσκεται σε διαγνωστική εξέταση να μην είναι ακτινολόγος, ο κ. Δαμιανός διευκρινίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ σε απόφασή του τον Ιανουάριο του 2025 έχει άρει την υποχρέωση παρουσίας ιατρού, ανεξαρτήτως ειδικότητας για όλες τις απεικονιστικές εξετάσεις, πλην αυτών του υπολογιστικού και μαγνητικού τομογράφου, ενώ έχει διατηρήσει την υποχρέωση παρουσίας ιατρού ακτινολόγου κατά τη διενέργεια όλων των εξετάσεων υπολογιστικού και μαγνητικού τομογράφου.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι ο ΟΑΥ αναίρεσε την αρχική του απόφαση μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, μεταξύ των οποίων και της Ακτινολογικής Εταιρείας, η οποία είχε επισημάνει ότι η φυσική παρουσία του ακτινολόγου είναι απόλυτα απαραίτητη κατά τη διενέργεια των εξετάσεων σε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, για την επίβλεψη, επιλογή και παρακολούθηση πρωτοκόλλων, την άμεση λήψη αποφάσεων σε επείγοντα περιστατικά.
Ελένη Κωνσταντίνου