Κεντρικό σημείο των πολιτικών του ΑΚΕΛ η ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων

12 Min Read


Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σοβαρά σε μια σειρά ζητημάτων που θέτει το ΑΚΕΛ

Πολλά και σημαντικά είναι τα θέματα που εκκρεμούν για συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς. Υπογράμμισε ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει προτάσεις σε σχέση με τις πραγματικότητες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία στο σύνολό της, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν απαντά επί της ουσίας στα θέματα αυτά, αλλά απαντά με επικοινωνιακή διαχείριση. Αναφέρεται σε συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να υπάρξουν άμεσα λύσεις, όπως η ΑΤΑ, ο κατώτατος μισθός, το πέναλτι του 12% στις συντάξεις, στα θέματα ακρίβειας κ.α.

  • «Να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι όσο η ίδια θα μετρά την ανάπτυξη με βάση τα υπερκέρδη των τραπεζών και του κεφαλαίου, θα μας βρίσκει απέναντί της»
  • «Βάσει προηγούμενων συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων, μέχρι τον Ιούνη πρέπει να υπάρξει νέα ολοκληρωμένη συμφωνία για την ΑΤΑ»
  • «Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τη θέση των συνταξιούχων και να καταθέσει μια δίκαιη πρόταση που να τερματίζει την επιβολή του πέναλτι 12%»

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας βρίσκονται πολλά θέματα που ανα­μένουν να συζητηθούν. Ποια θεωρεί­τε ως τα πιο σημαντικά;

Όλα τα θέματα έχουν τη σημαντικότη­τά τους. Θα περιοριστώ, επομένως, στο τι παραμένει ανοικτό και τι προγραμματίζε­ται να συζητηθεί στην Επιτροπή.

Σε αυτή ακριβώς την κατηγορία πε­ριλαμβάνονται η ΑΤΑ, οι συλλογικές συμβάσεις, το διάταγμα του κατώτατου μισθού, θέματα ασφάλειας και υγείας, η τεχνητή νοημοσύνη και η εργασία, η επ’ αμοιβή άσκηση των νέων, το ωράριο των καταστημάτων, η μεταρρύθμιση του συ­νταξιοδοτικού, το πέναλτι του 12%, η σύ­νταξη χηρείας, το χρέος του κράτους στο Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επιπρόσθετα, στην Επιτροπή παραμέ­νουν ανοικτά και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Υπηρε­σιών Κοινωνικής Ευημερίας, το ΕΕΕ, η αναθεώρηση των επιδομάτων τέκνου και μονογονιού, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τα ΑμεΑ, όπως είναι η ανά­γκη για θέσπιση ξεχωριστής νομοθεσίας, η αξιολόγηση από τα ιατροσυμβούλια και η προσβασιμότητα.

Στις προτάσεις που το ΑΚΕΛ κα­ταθέτει η κυβέρνηση απαντά με απα­ξίωση και κατηγορεί το κόμμα για ισοπεδωτική αντιπολίτευση και δι­αστρέβλωση της πραγματικότητας. Πώς απαντάτε σ’ αυτό;

Το ΑΚΕΛ, ως το κόμμα των εργα­ζομένων, έχει ως κεντρικό σημείο των πολιτικών του την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων. Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι πορευτήκαμε, σ’ αυτόν ακριβώς τον δρό­μο θα συνεχίσουμε. Και καλά θα κάνει η κυβέρνηση αυτό να το εμπεδώσει. Επο­μένως, να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι όσο η ίδια θα μετρά την ανάπτυξη με βάση τα υπερκέρδη των τραπεζών και του κε­φαλαίου, αντί με βάση τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και του βιοτικού επιπέδου του λαού, θα μας βρί­σκει απέναντί της.

Και να μου επιτραπεί να πω ότι σε σχέ­ση με τις πραγματικότητες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία στο σύνο­λό της, η κυβέρνηση δεν απαντά επί της ουσίας, απλά περιορίζεται και σε αυτό το θέμα, σε μια επικοινωνιακή διαχείριση. Τα ζητήματα τίθενται με πολύ συγκεκρι­μένο τρόπο από το ΑΚΕΛ και η κυβέρνη­ση καλείται να απαντήσει: Ποια μέτρα θα λάβει για επέκταση και κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων; Tι θα πράξει με την ΑΤΑ για την πλήρη αποκατάστα­ση και επέκτασή της, ώστε να καλύψει όλους τους μισθωτούς; Θα προχωρήσει με αναθεώρηση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό; Τι θα κάνει με την αντι­μετώπιση της ακρίβειας, τα θέματα της προσιτής στέγης, της πράσινης φορολο­γίας; Θα παρουσιάσει μια δίκαιη φορολο­γική μεταρρύθμιση;

Αυτά είναι τα θέματα που θέτει το ΑΚΕΛ, υπεύθυνα και τεκμηριωμένα.

Για το θέμα της ΑΤΑ τι προτείνετε ως ΑΚΕΛ και τι επιδιώκει η κυβέρ­νηση;

Ως γνωστόν, και βάσει προηγούμενων συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων, μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να υπάρξει νέα, ολοκληρωμένη συμφωνία για την ΑΤΑ. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του κοινω­νικού διαλόγου και αναμένουμε.

Για το ΑΚΕΛ, ο θεσμός της ΑΤΑ έχει τεράστια αξία, και αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα σε καιρούς ακρίβειας και πλη­θωρισμού. Γι’ αυτό, η συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει ότι η ΑΤΑ θα αποδίδεται με βάση τη φιλοσοφία της, που είναι η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, και ότι πρέπει να επεκταθεί ώστε να καλύψει το σύνολο των μισθω­τών. Η κυβέρνηση, σε αυτό το διάστημα, θα καλεστεί να ξεκαθαρίσει τι περιεχόμε­νο δίνει στις αναφορές της για «εκσυγ­χρονισμό» της ΑΤΑ. Κατηγορηματικά δη­λώνουμε ότι για το ΑΚΕΛ η διασύνδεση της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα δεν συνιστά εκσυγ­χρονισμό, αλλά εκφυλισμό της.

Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι πλέον οι συλλογικές συμβάσεις είναι περισσότερο από αναγκαίες. Ποιες είναι οι θέσεις των πλευρών στη Βουλή αλλά και των κοινωνικών εταίρων;

Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εκεί και όπου εφαρμόζονται, αποτελούν ασπίδα προστασίας των εργαζομένων. Η κυβέρ­νηση έχει υποχρέωση με βάση και σχε­τική ευρωπαϊκή Οδηγία να ενισχύσει τις πολιτικές της για επέκταση και εφαρμο­γή των συλλογικών συμβάσεων εργασί­ας, ούτως ώστε το 80% των εργαζομένων να καλύπτεται από συλλογικές συμβά­σεις. Σήμερα, συνολικά λιγότερο από το 50% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, ενώ στον ιδιωτικό τομέα μόλις 1 στους 4 καλύπτεται.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα οδηγήσουμε το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Εργασίας -έχουμε κατατεθειμένη και σχετική πρό­ταση νόμου- για να δούμε τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Πάντως η κυβέρνηση, σε μια συγκεκρι­μένη περίπτωση που αφορά στην εξέτα­ση των Κανονισμών του Παγκύπριου Συ­ντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, δείχνει να δυσκολεύεται να αποδεχτεί τη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για Παγκύπριες Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Και πάμε στο τεράστιο θέμα του πέναλτι του 12% στις συντάξεις. Για­τί είναι δύσκολο να συναινέσει η κυ­βέρνηση στην κατάργησή του;

Η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό συνταξιούχων σε όλη την ΕΕ -περίπου 1 στους 3- που αναγκάζονται να εργά­ζονται μετά τα 65. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 69% αυτών συνεχίζουν να εργάζονται λόγω οικονομικής ανάγκης. Και ενώ οι συντάξεις δεν αρκούν για αξιοπρεπή δι­αβίωση, έχουμε στην εξίσωση και το πέ­ναλτι του 12%, ένα άδικο μέτρο που δεν υπολογίζει τις ανθρώπινες ανάγκες και τις συνθήκες εργασίας.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση η οποία δεν γίνεται αποδεκτή. Και δεν γίνεται αποδεκτή, αφού με τους όρους και προϋποθέσεις που περιλαμ­βάνονται σε αυτή η πλειοψηφία όσων έχουν υποστεί το πέναλτι, 2 στους 3, δεν θα έχει κανένα όφελος.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκρα­στεί τη θέση των συνταξιούχων, τη σκλη­ρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν και να καταθέσει μια δίκαιη πρόταση που να τερματίζει την επιβολή αυτού του πέ­ναλτι.

Εάν επιμένουν στη μη κατάργησή του, δεν θα ήταν πιο σωστό τουλάχι­στον να παύει να ισχύει στην περί­πτωση που συμπληρώσει κάποιος τα 65 του χρόνια εάν έχει πάρει σύντα­ξη στα 63;

Η προηγούμενη κυβέρνηση συνέδε­σε την πρότασή της για κατάργηση του πέναλτι του 12% με το προσδόκιμο ζωής –81 για τους άνδρες, 84 για τις γυναίκες– προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κοινωνίας. Αυτή η κυβέρνηση κατέθε­σε μια πρόταση η οποία αφήνει εκτός 2 στους 3 συνταξιούχους. Γι’ αυτό, όπως είπαμε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Λύσεις υπάρχουν, και αυτό που τίθεται με την ερώτησή σας μπορεί να συζητηθεί. Επαναλαμβάνω ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση από πλευ­ράς της κυβέρνησης.

Να διορθωθεί το ύψος του κατώτατου μισθού

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι αυτό του κατώτατου μισθού. Ο ση­μερινός κατώτατος, έστω κι αν αυξή­θηκε, δεν ανταποκρίνεται στις ανά­γκες του κόσμου…

Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με έκδοση σχετικού διατάγματος από την κυβέρνηση. Για δεκάδες χιλιάδες εργα­ζόμενους το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό αποτελεί δίχτυ προστασίας των μισθών τους. Ωστόσο το σε ισχύ διάταγ­μα περιλαμβάνει προβληματικά σημεία, τα οποία και πρέπει να διορθωθούν. Για αυτό και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του διατάγματος με διόρθω­ση στο ύψος του μισθού, να αναπροσαρ­μόζεται με βάση την ΑΤΑ, να αποδίδεται σε ωριαία βάση και να κατοχυρώνει για τους εργαζόμενους βασικά δικαιώματα, όπως υπερωρίες, αργίες, 13ος μισθός.

Υπάρχει ακόμα ένα θέμα για τον κατώτατο: ελέγχει κάποιος αν εφαρ­μόζεται ο νόμος που ψηφίστηκε;

Ο έλεγχος είναι, ασφαλώς, ένα κρίσι­μο ζήτημα. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τα εργαλεία για να κάνει τους απα­ραίτητους ελέγχους, πρόσφατες νομο­θετικές ρυθμίσεις έχουν ενισχύσει αυτή τη δυνατότητα. Όμως, εδώ υπάρχει πρόβλημα στο ίδιο το διάταγμα, αφού σε αυτό δεν καθορίζεται ότι ο κατώτα­τος μισθός αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες ώρες εργασίας.



Share This Article