«Η δυναμικότητα των μονάδων αυτών είναι ότι θα παραγάγουν 15.000 κυβικά τα οποία είχαν χαθεί από την πυρκαγιά στην αφαλάτωση της Πάφου (σ.σ. αρχές Δεκεμβρίου 2024). Πώς θα λυθεί το υδατικό από τη στιγμή που με τις νέες μονάδες θα καλυφθεί μόνο η απώλεια;»
Για το πόσιμο νερό, η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως θα μπουν κινητές μονάδες αφαλάτωσης εντός του 2025, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στις μόνιμες λύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει 100% κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό από τις αφαλατώσεις
Του Κυριάκου Λοΐζου
«Το λύσαμε», ήταν η πρώτη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την παροχή κινητών μονάδων αφαλάτωσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης των υδατικών αναγκών της Δημοκρατίας. Η λύση που παρέχουν τα ΗΑΕ αφορά 15 κινητές μονάδες αφαλάτωσης, με δυνατότητα παραγωγής έως 1.100 κυβικών μέτρων νερού η καθεμία, οι οποίες, όπως λέει η κυβέρνηση, θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Κύπρου.
Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα που τίθενται για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νησί, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες-hot spot της κλιματικής κρίσης εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της γεωγραφικής της θέσης. Από τις αναγκαίες μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τις αφαλατώσεις, μέχρι την κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά τα υδατικά αποθέματα, η παρούσα λύση στο υδατικό ζήτημα περνάει από φουρτούνες μέχρι να αποδειχτεί, πράγματι, σωτήρια.
Η πρώτη αντίδραση, και ίσως η μοναδική, ήρθε από την Εζεκία Παπαϊωάννου, διαμηνύοντας πως πρέπει να επενδύσουμε σε υβριδικά συστήματα αφαλατώσεων που θα λειτουργούν με ΑΠΕ και δεν θα έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον, διαφυλάσσοντας τις παραλίες και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Περαιτέρω, η πρόταση του ΑΚΕΛ αφορά επενδύσεις σε τεχνολογίες ανακύκλωσης νερού, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας επεξεργασίας, με στόχο την πλήρη αξιοποίησή του για αρδευτικούς σκοπούς, ενώ σημείωσε πως πρέπει να ολοκληρωθούν οι υποδομές στο φράγμα Τερσεφάνου και να εξεταστεί η δυνατότητα σύνδεσης με το σταθμό επεξεργασίας της Μιας Μηλιάς, έτσι ώστε να επωφεληθούν από το νερό άρδευσης και οι Ε/κ.
«Οι αφαλατώσεις είναι μέρος της λύσης, δεν είναι η λύση»
Το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως εξαιτίας της ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, το Υδατικό θα μας απασχολούσε φέτος -θα μας απασχολεί μόνιμα- άρα θα έπρεπε να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αντιμετώπισή του, αναφέρει στη «Χαραυγή» η επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά τα πακέτα μέτρων της κυβέρνησης, τα δεδομένα ήδη υπήρχαν από τη μέρα της ανάληψης της εξουσίας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Από το 2023, μόλις στα μέσα του 2024 μίλησαν πρώτη φορά για την ανάγκη νέων μονάδων αφαλάτωσης με προτεραιότητα τη Λεμεσό, ενώ την ίδια στιγμή είχε καταστραφεί η αφαλάτωση στην Πάφο. Τώρα, η Πάφος, όπως και μεγάλο μέρος της Λεμεσού μένουν με σοβαρά προβλήματα», τονίζει η κα Νικολάου και προσθέτει ότι πανικόβλητη η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για το Υδατικό, με το πιο προβληματικό να αφορά τις μονάδες αφαλάτωσης στα ξενοδοχεία.
«Θέσαμε πολλά ερωτήματα στο Προεδρικό, καθώς ένα μήνα πριν ξεκινήσει η κάθοδος εκατομμυρίων τουριστών στην Κύπρο, είπαν στους ξενοδόχους ότι θα κάνουν ιδιωτικές μονάδες χωρίς καμία συσσωρευτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Χρειάζεται πολλή ενέργεια για να λειτουργήσουν, σε μία χώρα που ακόμα χρησιμοποιούμε μαζούτ· και εκτός του ότι θα πληρώνουμε μεγάλα ποσά σε ρύπους (αυξημένοι λογαριασμοί ΑΗΚ), θα αυξηθεί και η τιμή του νερού», τονίζει και θέτει το ερώτημα «ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον».
Όπως εξηγεί η επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, για κάθε ένα λίτρο καθαρού νερού από την αφαλάτωση, πετάμε κι ένα λίτρο άλμης στη θάλασσα, κάτι που, όπως σημειώνει, έχει αντίκτυπο. Άρα, προσθέτει, δεν μπορούμε να λέμε ότι επειδή θα φέρουμε 15 μονάδες αφαλάτωσης λύσαμε το Υδατικό, «ενώ η υπουργός ξεκαθάρισε για τη δυναμικότητα των μονάδων αυτών ότι θα παραγάγουν 15.000 κυβικά τα οποία είχαν χαθεί από την πυρκαγιά στην αφαλάτωση της Πάφου (σ.σ. αρχές Δεκεμβρίου 2024). Πώς θα λυθεί το υδατικό, από τη στιγμή που με τις νέες μονάδες θα καλυφθεί μόνο η απώλεια;» διερωτάται η κα Νικολάου, υπογραμμίζοντας καταληκτικά ότι οι αφαλατώσεις είναι μέρος της λύσης, αλλά όχι η λύση στο υδατικό πρόβλημα.
Υπουργός Γεωργίας: Υπάρχουν οι περιβαλλοντικοί όροι και ακολουθούνται
Από πλευράς της, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ερωτηθείσα αρχικά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εν λόγω μονάδων αφαλάτωσης, λέει στη «Χαραυγή» πως υπάρχουν οι περιβαλλοντικοί όροι, οι οποίοι ακολουθούνται και σε αυτήν τη βάση χρησιμοποιούνται οι μονάδες. «Οι περιοχές που θα τοποθετηθούν μπορούν να δεχθούν αυτού του τύπου την απόθεση. Υπήρξαν δικές μου, προσωπικές ανησυχίες για όλα αυτά, ωστόσο οι όροι που βάζουμε δεν αφήνουν περιθώρια ανησυχίας», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη γεωργία, τα ξενοδοχεία, το πόσιμο νερό και την πυρόσβεση, η κα Παναγιώτου εξήγησε πρώτα πως σχετικά με τη γεωργία «ήδη οι γεωργοί μας από τον Σεπτέμβρη του 2024 ενημερώθηκαν για το σενάριο κατανομής το οποίο λέει ξεκάθαρα ότι βάσει των εκάστοτε εκτάσεων θα πάρουν ανάλογη ποσότητα νερού και γνωρίζουν εξ αρχής τη διαθεσιμότητα νερού που θα έχουν. Επιπλέον, υπάρχουν τα 15,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις τα οποία θα δοθούν από το φθινόπωρο».
Σχετικά με τα ξενοδοχεία, η υπουργός υπενθυμίζει πως από τον Νοέμβρη του 2024 οι ξενοδόχοι δικαιούνται να βάλουν αφαλατώσεις και για πόσιμο νερό, ενώ τον περασμένο Μάρτιο, προσθέτει, βγήκαν επιδοτήσεις 3 εκατ. ευρώ για τις αφαλατώσεις και πολλά από αυτά έχουν ήδη αποταθεί σε εταιρείες και ετοιμάζονται.
Για το πόσιμο νερό, ανέφερε πως θα μπουν κινητές μονάδες αφαλάτωσης εντός του 2025, συμπληρώνοντας ότι το Υπουργείο θα ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στις μόνιμες λύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει 100% κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό από τις αφαλατώσεις.
Στο ζήτημα της πυρόσβεσης υποδεικνύει πως το Τμήμα Δασών έχει πάνω από 200 σημεία ανά το παγκύπριο στη ζώνη που είναι υπό την ευθύνη του για να μπορούν να εφοδιάζονται τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ «έχουμε προμηθευτεί γεννήτριες σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος». Το κάθε σημείο έχει 90 τόνους νερού και υπάρχει προγραμματισμός για 11 πτητικά μέσα.
Για καθαυτές τις μονάδες και το πού θα τοποθετηθούν, η κα Παναγιώτου αναφέρει πως θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα σε Λεμεσό και Πάφο. Ερωτηθείσα για τα ακριβή σημεία τοποθέτησης των μονάδων αφαλάτωσης, η υπουργός σημειώνει ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δημοσιοποιήσει τα σημεία καθώς, όπως εξηγεί, «οι τεχνικοί βρίσκονται στη διαδικασία εξέτασης βασικών και σημαντικών λεπτομερειών και θέλω να είμαι βέβαιη για τους τελευταίους ελέγχους. Αυτές τις μέρες βρίσκονται εδώ οι ειδικοί από τα ΗΑΕ για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν».