Τα δέκα «Α» ενός πετυχημένου τουριστικού προορισμού

9 Min Read


  • Το 1971 οι τουρίστες που επέλεξαν την Κύπρο ήταν περί τις 200 χιλιάδες, ενώ το 2024 έκλεισε με τον αριθμό ρεκόρ των 4.040.000 αφίξεων!

Του Τάσου Περδίου

Ο δεκάλογος ενός πετυχη­μένου τουριστικού προορισμού ήταν στο επίκεντρο του επαγ­γελματικού συμποσίου στρογγυ­λής τραπέζης με αντικείμενο την τουριστική προοπτική της Λάρ­νακας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Ο Υφυπουργός Τουρι­σμού, Κώστας Κουμής, έκανε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση πα­ραθέτοντας ουσιαστικά τις βασι­κές αρχές που πρέπει να διέπουν τους οργανισμούς που διαχειρί­ζονται και προβάλλουν τουριστι­κούς προορισμούς και οι οποίοι, στην επαγγελματική γλώσσα της βιομηχανίας ονομάζονται, στα αγγλικά, DMO – Tourism Management Organizations. Ο πυρήνας αυτής της διαδικασίας είναι τα λεγόμενα δέκα “Α”, η επιτυχής εφαρμογή των οποίων ουσιαστικά θέτει τις βάσεις για να καταστεί ένας τουριστικός προορισμός πετυχημένος.

Το συμπόσιο είχε τίτλο «Ορ­γάνωση και Διαχείριση Τουριστι­κών Προορισμών – Η τουριστική προοπτική της πόλης και επαρ­χίας Λάρνακας» και η αφετηρία τέτοιων συζητήσεων και αναζη­τήσεων για το μέλλον είναι φυσι­κά η τεράστια σημασία που έχει για την Κύπρο η βιομηχανία του τουρισμού. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αποδεικνύ­ουν ότι η τουριστική βιομηχανία είναι, χωρίς υπερβολή, πνεύμο­νας με τον οποίο αναπνέει η κυ­πριακή οικονομία. Στο κεφάλαιο «Ο τουρισμός ως οικονομικός τομέας στη χώρα μας» παρου­σιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 1971, που ξεκίνησε να γίνεται λεπτομερής καταγραφή των αφίξεων, υπάρ­χει μια τεράστια εκτόξευση των αριθμών. Ενδεικτικό είναι ότι το 1971 οι τουρίστες που επέλεξαν την Κύπρο ήταν περί τις 200 χι­λιάδες, ενώ το 2024 έκλεισε με τον αριθμό ρεκόρ των 4.040.000 αφίξεων!

Το πόσο κομβικής σημασίας είναι η τουριστική βιομηχανία για την οικονομία της Κύπρου αποτυπώνεται με εκκωφαντικό τρόπο στη συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ, η οποία το 2024 έκλεισε στο εντυπωσιακό 13,5% με έσοδα 3,2 δισεκατομ­μυρίων ευρώ! Η σημασία με όρους ανάπτυξης και οικονομίας είναι, συνεπώς, αυταπόδεικτη.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο Υφυπουργός Του­ρισμού, στο επίκεντρο της όλης διαδικασίας διαχείρισης και ανά­δειξης ενός τουριστικού προορι­σμού, ούτως ώστε αυτός να γίνει πετυχημένος, είναι τα λεγόμενα δέκα Α. Αυτά, με βάση τα διε­θνή πρότυπα, είναι Awareness, Attractiveness, Availability, Access, Appearance, Activities, Assurance, Appreciation, Action και Accountability. Στα ελληνι­κά, συνεπώς, ο δεκάλογος ενός πετυχημένου τουριστικού προ­ορισμού είναι η Αναγνωρισιμό­τητα, Ελκυστικότητα, Διαθεσι­μότητα, Πρόσβαση, Εμφάνιση, Δραστηριότητες, Ασφάλεια, Εκτί­μηση, Δράση και Λογοδοσία.

tourism

Για την επιτυχή εφαρμογή των 10Α, όπως αναφέρθηκε, οι διαχειριστές προορισμών θα πρέπει να κάνουν τέσσερα βασι­κά πράγματα:

•Να αναλύουν τα χαρακτη­ριστικά του προορισμού και να εντοπίζουν δυνατά και αδύνατα σημεία

•Να αναπτύσσουν στρατηγι­κές βελτίωσης των υποδομών, υπηρεσιών και της προβολής του προορισμού.

•Να συνεργάζονται με τους τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις και την κοινότητα για την επί­τευξη κοινών στόχων.

•Να παρακολουθούν συνεχώς τις τάσεις της αγοράς και τις ανά­γκες των τουριστών για να προ­σαρμόζουν τις προσφορές τους.

Οι βασικές αρχές στις οποίες πρέπει να στηρίζεται ένας διαχει­ριστής τουριστικού προορισμού (DMO – Tourism Management Organization) είναι οι εξής, σύμ­φωνα με την παρουσίαση που έγινε από τον Υφυπουργό Του­ρισμού:

•Διαχείριση προορισμού με συνεργασία πολλών οργανι­σμών και ενδιαφερόμενων με­ρών προς έναν κοινό στόχο, που είναι η διασφάλιση μιας άριστης εμπειρίας για τον τουρίστα.

• Συντονισμένος χειρισμός όλων των στοιχείων που συν­θέτουν έναν τουριστικό προορι­σμό, όπως τα αξιοθέατα, η προ­σβασιμότητα, οι χώροι διαμονής, οι ανθρώπινοι πόροι, η διαχείρι­ση κόστους κ.α.

• Κατανόηση των υφιστάμε­νων και δυνητικών αγορών, η αναγνώριση των πιο ελπιδοφό­ρων τμημάτων και των απαι­τήσεών τους και η προσέλκυσή τους με αποδοτικό τρόπο.

• Αποτελεσματική διαχείρι­ση προορισμού επιτρέπει στους προορισμούς να εξασφαλίζουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η διατήρηση της ανταγω­νιστικότητας και της βιωσιμότη­τας του τουριστικού προορισμού και των επιμέρους τουριστικών προορισμών.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, παρουσίασε τις αρχές της οργάνωσης και διαχεί­ρισης τουριστικών προορισμών καθώς και τις τάσεις που αναμέ­νεται να διαμορφώσουν το μέλ­λον του τουρισμού στην Κύπρο. Τόνισε τη σημασία της συνεργα­σίας μεταξύ τουριστικών φορέ­ων και τοπικών Αρχών για την επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, αναφερόμενος σε τουριστικά ζητήματα που αφο­ρούν στη Λάρνακα και τις στρα­τηγικές κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή.

Ακολούθησε εποικοδομητι­κός διάλογος μεταξύ των πα­ρευρισκομένων εκπροσώπων τοπικών Αρχών και φορέων του τουριστικού κλάδου της Λάρνα­κας, επικεντρωμένος στην επεί­γουσα ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και της συνολικής εικόνας της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν ζητήματα και προτάσεις που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυ­ση της τουριστικής εμπειρίας, τη βελτίωση των υποδομών, τον εμπλουτισμό του πρασίνου και την αντιμετώπιση της οπτικής ρύπανσης.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων υποδομής και οδικών έργων, η ανάγκη αντιμετώπισης της εποχικότητας και οι δυσκο­λίες στη διακίνηση των τουρι­στών μέσω των αστικών συ­γκοινωνιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διατήρηση της αυθεντικότητας της Λάρνακας ως βασικό στοιχείο της τουριστι­κής της ταυτότητας.

Η διοργάνωση του συμποσί­ου αποτέλεσε μια ευκαιρία για αλληλοενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν την τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας και επιβεβαίωσε τη δέσμευση όλων των εμπλεκό­μενων φορέων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περι­οχής.

«Οργάνωση και Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών»

Το επαγγελματικό συμπόσιο στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Οργάνωση και Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών – Η Τουριστική Προοπτική της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας», πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο 2025 στη Λάρνακα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας/Αμμοχώστου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, Ντίνος Λευκαρίτης, ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΥΚΕΜ Ανδρέας Μορφίτης και η πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ελλάδα Ιωάννου. Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, παρουσίασε τις αρχές της οργάνωσης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών καθώς και τις τάσεις που αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο.

Πολυδιάστατος τουριστικός προορισμός η Λάρνακα

Σε ό,τι αφορά στη Λάρνακα, το συμπέρασμα είναι ότι ο του­ριστικός προορισμός διαθέτει μεγάλες προοπτικές. Όπως ανέ­φερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, η πόλη και επαρχία Λάρνακας αποτελεί έναν προορισμό που έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, αφού θεωρείται πο­λυδιάστατος προορισμός που προσφέρεται για πολυήμερες παραθαλάσσιες διακοπές, απο­δράσεις μικρού χρόνου, αγρο­τουρισμό, ειδικές μορφές του­ρισμού, όπως καταδύσεις και ποδηλασία, αλλά και συνδυα­σμό όλων των πιο πάνω.

Για να γίνουν όμως πραγ­ματικότητα οι προοπτικές και να συνεχίζει να αποτελεί κε­ντρικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας ο τουρισμός, θα πρέπει οι οργανισμοί που ασχολούνται με τη διαχείριση του προορισμού και των επι­μέρους προορισμών στον τόπο μας να κινούνται στα πλαίσια των αρχών και των διεθνώς καθιερωμένων πρακτικών και εδώ ήταν όλο το ζουμί της ημερίδας που πραγματοποιή­θηκε στις 27 Μαρτίου.



Share This Article