- Το 1971 οι τουρίστες που επέλεξαν την Κύπρο ήταν περί τις 200 χιλιάδες, ενώ το 2024 έκλεισε με τον αριθμό ρεκόρ των 4.040.000 αφίξεων!
Του Τάσου Περδίου
Ο δεκάλογος ενός πετυχημένου τουριστικού προορισμού ήταν στο επίκεντρο του επαγγελματικού συμποσίου στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο την τουριστική προοπτική της Λάρνακας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, έκανε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση παραθέτοντας ουσιαστικά τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τους οργανισμούς που διαχειρίζονται και προβάλλουν τουριστικούς προορισμούς και οι οποίοι, στην επαγγελματική γλώσσα της βιομηχανίας ονομάζονται, στα αγγλικά, DMO – Tourism Management Organizations. Ο πυρήνας αυτής της διαδικασίας είναι τα λεγόμενα δέκα “Α”, η επιτυχής εφαρμογή των οποίων ουσιαστικά θέτει τις βάσεις για να καταστεί ένας τουριστικός προορισμός πετυχημένος.
Το συμπόσιο είχε τίτλο «Οργάνωση και Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών – Η τουριστική προοπτική της πόλης και επαρχίας Λάρνακας» και η αφετηρία τέτοιων συζητήσεων και αναζητήσεων για το μέλλον είναι φυσικά η τεράστια σημασία που έχει για την Κύπρο η βιομηχανία του τουρισμού. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αποδεικνύουν ότι η τουριστική βιομηχανία είναι, χωρίς υπερβολή, πνεύμονας με τον οποίο αναπνέει η κυπριακή οικονομία. Στο κεφάλαιο «Ο τουρισμός ως οικονομικός τομέας στη χώρα μας» παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 1971, που ξεκίνησε να γίνεται λεπτομερής καταγραφή των αφίξεων, υπάρχει μια τεράστια εκτόξευση των αριθμών. Ενδεικτικό είναι ότι το 1971 οι τουρίστες που επέλεξαν την Κύπρο ήταν περί τις 200 χιλιάδες, ενώ το 2024 έκλεισε με τον αριθμό ρεκόρ των 4.040.000 αφίξεων!
Το πόσο κομβικής σημασίας είναι η τουριστική βιομηχανία για την οικονομία της Κύπρου αποτυπώνεται με εκκωφαντικό τρόπο στη συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ, η οποία το 2024 έκλεισε στο εντυπωσιακό 13,5% με έσοδα 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ! Η σημασία με όρους ανάπτυξης και οικονομίας είναι, συνεπώς, αυταπόδεικτη.
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο Υφυπουργός Τουρισμού, στο επίκεντρο της όλης διαδικασίας διαχείρισης και ανάδειξης ενός τουριστικού προορισμού, ούτως ώστε αυτός να γίνει πετυχημένος, είναι τα λεγόμενα δέκα Α. Αυτά, με βάση τα διεθνή πρότυπα, είναι Awareness, Attractiveness, Availability, Access, Appearance, Activities, Assurance, Appreciation, Action και Accountability. Στα ελληνικά, συνεπώς, ο δεκάλογος ενός πετυχημένου τουριστικού προορισμού είναι η Αναγνωρισιμότητα, Ελκυστικότητα, Διαθεσιμότητα, Πρόσβαση, Εμφάνιση, Δραστηριότητες, Ασφάλεια, Εκτίμηση, Δράση και Λογοδοσία.

Για την επιτυχή εφαρμογή των 10Α, όπως αναφέρθηκε, οι διαχειριστές προορισμών θα πρέπει να κάνουν τέσσερα βασικά πράγματα:
•Να αναλύουν τα χαρακτηριστικά του προορισμού και να εντοπίζουν δυνατά και αδύνατα σημεία
•Να αναπτύσσουν στρατηγικές βελτίωσης των υποδομών, υπηρεσιών και της προβολής του προορισμού.
•Να συνεργάζονται με τους τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις και την κοινότητα για την επίτευξη κοινών στόχων.
•Να παρακολουθούν συνεχώς τις τάσεις της αγοράς και τις ανάγκες των τουριστών για να προσαρμόζουν τις προσφορές τους.
Οι βασικές αρχές στις οποίες πρέπει να στηρίζεται ένας διαχειριστής τουριστικού προορισμού (DMO – Tourism Management Organization) είναι οι εξής, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε από τον Υφυπουργό Τουρισμού:
•Διαχείριση προορισμού με συνεργασία πολλών οργανισμών και ενδιαφερόμενων μερών προς έναν κοινό στόχο, που είναι η διασφάλιση μιας άριστης εμπειρίας για τον τουρίστα.
• Συντονισμένος χειρισμός όλων των στοιχείων που συνθέτουν έναν τουριστικό προορισμό, όπως τα αξιοθέατα, η προσβασιμότητα, οι χώροι διαμονής, οι ανθρώπινοι πόροι, η διαχείριση κόστους κ.α.
• Κατανόηση των υφιστάμενων και δυνητικών αγορών, η αναγνώριση των πιο ελπιδοφόρων τμημάτων και των απαιτήσεών τους και η προσέλκυσή τους με αποδοτικό τρόπο.
• Αποτελεσματική διαχείριση προορισμού επιτρέπει στους προορισμούς να εξασφαλίζουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του τουριστικού προορισμού και των επιμέρους τουριστικών προορισμών.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, παρουσίασε τις αρχές της οργάνωσης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών καθώς και τις τάσεις που αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ τουριστικών φορέων και τοπικών Αρχών για την επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, αναφερόμενος σε τουριστικά ζητήματα που αφορούν στη Λάρνακα και τις στρατηγικές κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν για την περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή.
Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων εκπροσώπων τοπικών Αρχών και φορέων του τουριστικού κλάδου της Λάρνακας, επικεντρωμένος στην επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και της συνολικής εικόνας της περιοχής.
Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν ζητήματα και προτάσεις που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας, τη βελτίωση των υποδομών, τον εμπλουτισμό του πρασίνου και την αντιμετώπιση της οπτικής ρύπανσης.
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων υποδομής και οδικών έργων, η ανάγκη αντιμετώπισης της εποχικότητας και οι δυσκολίες στη διακίνηση των τουριστών μέσω των αστικών συγκοινωνιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη διατήρηση της αυθεντικότητας της Λάρνακας ως βασικό στοιχείο της τουριστικής της ταυτότητας.
Η διοργάνωση του συμποσίου αποτέλεσε μια ευκαιρία για αλληλοενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν την τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας και επιβεβαίωσε τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
«Οργάνωση και Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών»
Το επαγγελματικό συμπόσιο στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Οργάνωση και Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών – Η Τουριστική Προοπτική της Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας», πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο 2025 στη Λάρνακα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας/Αμμοχώστου του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, Ντίνος Λευκαρίτης, ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΥΚΕΜ Ανδρέας Μορφίτης και η πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ελλάδα Ιωάννου. Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, παρουσίασε τις αρχές της οργάνωσης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών καθώς και τις τάσεις που αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο.
Πολυδιάστατος τουριστικός προορισμός η Λάρνακα
Σε ό,τι αφορά στη Λάρνακα, το συμπέρασμα είναι ότι ο τουριστικός προορισμός διαθέτει μεγάλες προοπτικές. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, η πόλη και επαρχία Λάρνακας αποτελεί έναν προορισμό που έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, αφού θεωρείται πολυδιάστατος προορισμός που προσφέρεται για πολυήμερες παραθαλάσσιες διακοπές, αποδράσεις μικρού χρόνου, αγροτουρισμό, ειδικές μορφές τουρισμού, όπως καταδύσεις και ποδηλασία, αλλά και συνδυασμό όλων των πιο πάνω.
Για να γίνουν όμως πραγματικότητα οι προοπτικές και να συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας ο τουρισμός, θα πρέπει οι οργανισμοί που ασχολούνται με τη διαχείριση του προορισμού και των επιμέρους προορισμών στον τόπο μας να κινούνται στα πλαίσια των αρχών και των διεθνώς καθιερωμένων πρακτικών και εδώ ήταν όλο το ζουμί της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου.