Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πάλι έκοψε και έραψε μόνη της, σε σχέση με τη σύσταση της νέας Εποπτικής Αρχής, η οποία θα πάρει το καπέλο της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων (ΕΜΕΚ).
Η απόφαση για τη σύσταση της νέας Εποπτικής Αρχής λήφθηκε εδώ και μήνες από την κυβέρνηση, κυρίως λόγω της τάτσας την οποία άφησε πίσω του το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και της συνεπακόλουθης κακής φήμης, η οποία συνεχίζει να συνοδεύει το όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι για την ετοιμασία των σχετικών νομοσχεδίων κλήθηκε και ήρθε στην Κύπρο τεχνική ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά ταύτα, όπως διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, κατά την οποία τέθηκαν για πρώτη φορά για συζήτηση τα νομοσχέδια τα οποία αφορούν τη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, δεν έγινε διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων στην Κύπρο.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι φορείς εξέφρασαν διαφωνίες και προβληματισμούς. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) ζήτησαν να υπάρχει δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας της ΕΜΕΚ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου ανέφερε ότι εξετάζεται κατά πόσον επηρεάζεται η θεσμική της ανεξαρτησία. Επίσης, εκ μέρους της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος ο Γενικός Διευθυντής, Πάνος Προδρoμίτης, ανέφερε ότι πρέπει στο νόμο να υπάρξει πρόνοια που να απαγορεύει την ίδρυση εταιρειών εκτός ΕΕ από κάποιους δικηγόρους, λογιστές και παροχείς υπηρεσιών για να εξυπηρετούν πελάτες τους που εμπίπτουν στις κυρώσεις, κάτι που έγινε μετά την επιβολή των κυρώσεων, κυρίως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η πιο έντονη αντίδραση όμως προήλθε από τον Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος κατήγγειλε ότι στα νομοσχέδια υπάρχουν σοβαρά θεσμικά και συνταγματικά ζητήματα, όπως η έλλειψη διαβούλευσης, η χρήση της Αγγλικής ως γλώσσας αιτήσεων, η παραγνώριση του ρόλου της Βουλής και του ιδίου του Συλλόγου, όπως και η απουσία ανεξαρτησίας της Μονάδας. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο Παντελής Χριστοφίδης, εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Μας έχουν εκδιώξει από την αρχή για τις κυρώσεις, όπως και τον ΣΕΛΚ». Σημείωσε ακόμα ότι δεν θα πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή, αλλά θα είναι τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών.
Το ΥΠΟΙΚ υποστήριξε πως παρατηρήσεις του ΠΔΣ που ήρθαν σε γνώση του απαντήθηκαν ήδη, ενώ η Νομική Υπηρεσία εξέφρασε «έκπληξη» για τη στάση του Συλλόγου, λέγοντας πως η Μονάδα ουσιαστικά ενοποιεί και ενισχύει υφιστάμενες δομές.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ξανά σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.