Το ρολόι γράφει υπερωρίες αλλά το πορτοφόλι… άδειο

7 Min Read


Οι εργαζόμενοι στην Κύπρο δουλεύουν τουλάχιστον δύο ώρες περισσότερο την εβδομάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά οι απολαβές τους σε μισθούς και ωφελήματα είναι πιο χαμηλές σε ποσοστό 40% περίπου.

Σημειώνεται μάλιστα ότι με βάση νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, σε πολλούς τομείς η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους μισθωτούς.

Τα στοιχεία, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα του 2024, επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται από την κυβέρνηση ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο και στρέφονται σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία δεν αυξήθηκε ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός το 2025, ενώ παράλληλα δεν ρυθμίστηκε η ωριαία απόδοσή του.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση αρνείται εδώ και μήνες να εφαρμόσει την οδηγία της ΕΕ, η οποία αφορά την αύξηση του ποσοστού κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις, ενώ παράλληλα δεν χάνει ευκαιρία να κλείνει το μάτι στις εργοδοτικές οργανώσεις σε σχέση με το θέμα της ΑΤΑ και της παραχώρησης αδειών για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι με βάση δεύτερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, το ωριαίο κόστος εργασίας στην Κύπρο ανέρχεται σε 21 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 33,5 ευρώ. Δηλαδή οι μισθοί και τα ωφελήματα των εργαζομένων είναι 37% πιο κάτω από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Από τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προκύπτουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Στο σύνολο της οικονομίας οι εργαζόμενοι στην Κύπρο (μισθωτοί υπάλληλοι, αυτοεργοδοτούμενοι και εργαζόμενοι σε οικογενειακές επιχειρήσεις) δουλεύουν δύο ώρες περισσότερο την εβδομάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (38 ώρες έναντι 36 ώρες). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν το κανονικό ωράριο εργασίας. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με βάση άλλη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, το ποσοστό των εργαζομένων στην Κύπρο που δουλεύουν περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα ανέρχεται στο 10,4% και ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ (7,1%).
  • Σε τέσσερις τομείς της οικονομίας η διαφορά μεταξύ της Κύπρου και του μέσου όρου της ΕΕ ξεπερνά τις τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Πρόκειται για τον τομέα «Δραστηριότητες των Νοικοκυριών ως Εργοδοτών» (43,9 ώρες στην Κύπρο έναντι 26,7 ώρες στην ΕΕ), τον τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» (42,6 ώρες στην Κύπρο έναντι 36,1 ώρες στην ΕΕ), τον τομέα «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία» (37 ώρες έναντι 32,9 ώρες) και τον τομέα «Δραστηριότητες σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα» (37,4 ώρες έναντι 33,4 ώρες).
  • Σε άλλους τρεις τομείς η διαφορά μεταξύ της Κύπρου και του μέσου όρου της ΕΕ κυμαίνεται μεταξύ 2 – 4 ωρών την εβδομάδα. Πρόκειται για τον τομέα «Ορυχεία και Λατομεία» (42,4 ώρες έναντι 38,8 ώρες), τον τομέα «Γεωργία, Δασοκομία, Αλιεία» (44,8 ώρες έναντι 41,2 ώρες) και τον τομέα «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» (38,3 ώρες στην Κύπρο έναντι 36,2 ώρες στην ΕΕ).
  • Ακολουθούν οκτώ τομείς στους οποίους η διαφορά μεταξύ της Κύπρου και του μέσου όρου της ΕΕ φτάνει μέχρι τις δύο ώρες την εβδομάδα. Πρόκειται για τον τομέα «Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες» (35,3 ώρες έναντι 33,5 ώρες), τον τομέα «Δραστηριότητες στον τομέα των ακινήτων» (37,1 ώρες έναντι 35,6 ώρες), τον τομέα «Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα – Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση» (37,7 ώρες στην Κύπρο έναντι 36,2 ώρες στην ΕΕ), τον τομέα «Μεταποίηση» (38,6 ώρες έναντι 37,5 ώρες), τον τομέα «Ενημέρωση και Επικοινωνία» (38 ώρες έναντι 37 ώρες), τον τομέα «Εκπαίδευση» (32,6 ώρες έναντι 31,9 ώρες), τον τομέα «Μεταφορά και Αποθήκευση» (38,9 ώρες έναντι 38,2 ώρες) και τον τομέα «Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες» (37,1 ώρες έναντι 36,6 ώρες). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και Άμυνα και της Εκπαίδευσης καταρρίπτουν τους μύθους οι οποίοι καλλιεργούνται συχνά από τους κυβερνώντες και άλλους κύκλους, σε σχέση με το χρόνο εργασίας και την παραγωγικότητα στον δημόσιο τομέα.
  • Από την άλλη πλευρά, σε έξι τομείς οι εργαζόμενοι στην Κύπρο δουλεύουν πιο λίγες ώρες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Πρόκειται για τους τομείς «Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες», «Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης», «Κατασκευές», «Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού», «Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών» και «Δραστηριότητες Εξωεδαφικών Οργανισμών και Φορέων».
image 129

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου



Share This Article