Τα ευρήματα από την επίσκεψη στη Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας

8 Min Read


Εισηγήσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας περιλαμβάνει η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 21 Μαΐου 2025.

Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, η επίσκεψη στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διενεργήθηκε στα πλαίσια των επισκέψεων του Μηχανισμού Πρόληψης στις κρατικές Ψυχιατρικές Κλινικές και με αφορμή τo παράπονο με αρ. Α/Π 328/2024 που υποβλήθηκε στο Γραφείο της Επιτρόπου εκ μέρους ατόμου που είχε νοσηλευτεί στην εν λόγω Κλινική.

Όπως αναφέρεται, η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας υπό την ιδιότητα του Γραφείου της Επιτρόπου ως Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων και είχε ως κύριο αντικείμενο την εξέταση των υλικών συνθηκών φιλοξενίας ασθενών στην κλινική.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η έκθεση, λειτουργός του Γραφείου επισκέφθηκε την κλινική στις 7 Νοεμβρίου 2024. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είχε συνάντηση με τον Δρα. Ανδρέα Χατζηττοφή, ο οποίος εκτελούσε χρέη Αναπληρωτή Διευθυντή της Κλινικής, καθώς και με το προσωπικό που εργαζόταν κατά το χρόνο της επίσκεψης.

Όπως αναφέρεται, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της κλινικής και επιθεωρήθηκαν οι χώροι της κλινικής, περιλαμβανομένων και των θαλάμων των ασθενών.

Προστίθεται ότι κατά την επίσκεψη της λειτουργού παρατηρήθηκε πνεύμα συνεργασίας από όλα από τα μέλη του προσωπικού που εργάζονταν στον χώρο κατά το χρόνο των επισκέψεων, με την Επίτροπο να εκφράζει την ικανοποίησή της για τη στενή συνεργασία που επιτεύχθηκε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η επίσημη συνολική χωρητικότητα της κλινικής είναι 20 άτομα με μέσο όρο νοσηλείας τις 8-10 ημέρες. Στις 7 Νοεμβρίου 2024, ημέρα διενέργειας της επίσκεψης, διαπιστώθηκε ότι από τις 20 κλίνες που διαθέτει η ψυχιατρική κλινική, οι 6 κλίνες ήταν κατειλημμένες από ασθενείς του προγράμματος Θεραπευτική Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ και Νόμιμες Ουσίες (ΘΕ.Μ.Ε.Α). Οι υπόλοιπες κλίνες εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των ασθενών της ψυχιατρικής κλινικής και νοσηλεύονταν 14 άτομα, εκ των οποίων 5 γυναίκες και 7 άντρες, ενώ άλλα δύο άτομα είχαν λάβει την εν λόγω ημέρα εξιτήριο. Το πρόγραμμα ΘΕ.Μ.Ε.Α συστεγαζόταν στον χώρο της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου τα τελευταία τρία, περίπου, χρόνια.

Σημειώνεται ακολούθως ότι ο χώρος της κλινικής είναι ενιαίος και δεν υπάρχουν διαχωρισμένες πτέρυγες γυναικών και αντρών και οι θάλαμοι των ασθενών αποτελούνταν από δίκλινα (έξι) και τετράκλινα δωμάτια (δύο). Σε όλους τους θαλάμους, οι οποίοι ήταν σε ικανοποιητική κατάσταση με κρεβάτια νοσοκομειακού τύπου, υπήρχαν μεγάλα παράθυρα τα οποία επέτρεπαν την είσοδο φυσικού φωτός και αέρα και μεταξύ των κλινών υπήρχαν κουρτίνες οι οποίες εξασφάλιζαν της ιδιωτικότητα των ασθενών, εφόσον το επιθυμούσαν. Εντός των θαλάμων υπήρχαν ντουλάπες φύλαξης των προσωπικών αντικειμένων των ασθενών.

Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός χώρων υγιεινής και ντους και αυτά βρίσκονταν εντός των δωματίων των ασθενών, ενώ επιτρέπεται στους ασθενείς να φέρουν οι ίδιοι τα είδη σωματικής καθαριότητας. Επιπλέον, σε όλους τους χώρους της κλινικής υπάρχουν εγκατεστημένα σώματα θέρμανσης και ψύξης, ενώ όλοι οι χώροι κατά την επίσκεψη ήταν καθαροί και περιποιημένοι χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Σχετικά με τη σίτιση των ασθενών, αναφέρεται ότι περιλαμβάνει τρία γεύματα και γίνεται από τροφοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η διατροφή δύναται να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που ζητηθεί, για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους, καθώς και για λόγους υγείας. Στην κλινική υπάρχει χώρος κουζίνας στην οποία μπορούν οι ασθενείς, εφόσον το επιθυμούν να πάρουν τα γεύματά τους, ο οποίος, όμως, χρειάζεται αναβάθμιση και τα ντουλάπια που βρίσκονται στον χώρο αυτό να επιδιορθωθούν. Οι ασθενείς μπορούν, επίσης, να επισκεφθούν την καντίνα του νοσοκομείου για αγορά τροφίμων/σνακ.

Συμπληρώνεται ότι, όπως πληροφορήθηκε η Λειτουργός του Μηχανισμού κατά την επίσκεψή της, κατά διαστήματα παρατηρείται έλλειψη των διαθέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ανάγκες των ασθενών της κλινικής, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών ή σε χρονοβόρες προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων (π.χ. συνταγογράφηση μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας το οποίο μεταθέτει την ευθύνη της φαρμακευτικής αγωγής είτε στον ίδιο τον ασθενή είτε στους συγγενείς του).

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, αναφέρεται ότι η κλινική στελεχώνεται από μία ψυχίατρο με πλήρη απασχόληση και επιπλέον (2 ειδικευόμενους ψυχίατρους και 2 πανεπιστημιακούς οι οποίοι είναι σε μερική απασχόληση), ψυχολόγους (2 ειδικοί και 2 ειδικευόμενοι), 1 εργοθεραπευτή και νοσηλευτικούς Λειτουργούς οι οποίοι εργάζονται σε σύστημα βάρδιας (5 νοσηλευτές κατά τις πρωινές και 5 τις απογευματινές βάρδιες και 2 νοσηλευτές κατά την βραδινή βάρδια). Συμπληρώνεται ότι υπάρχει ανάγκη επιπλέον ψυχιάτρου σε πλήρη απασχόληση για κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών στην ψυχιατρική κλινική.

Σύμφωνα με τα ειδικότερα ζητήματα που αναλύθηκαν παραπάνω, η επίτροπος εισηγείται αρχικά ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν συστεγάζονται ούτε παραμένουν στον ίδιο χώρο ασθενείς με διαφορετικά προγράμματα θεραπείας και διαφορετικές ανάγκες.

Εισηγείται επίσης την πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού, ειδικά ψυχιάτρου, καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού, για κάλυψη όλων των αναγκών των ασθενών, στελέχωση της κλινικής με Κοινωνικό Λειτουργό,

Ζητά επίσης τη λήψη μέτρων ώστε να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων στην κλινική, την παροχή επιπρόσθετων δραστηριοτήτων και δημιουργικής ενασχόλησης για τους ασθενείς και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για έκδοση πρωτοκόλλου που να αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής

Εισηγείται ακόμη τη διακόσμηση του χώρου με τρόπο που να παρέχει τα απαραίτητα οπτικά ερεθίσματα στους ασθενείς και την αναβάθμιση/επιδιόρθωση του χώρου της κουζίνας και του γυμναστηρίου και της κλινικής.



Share This Article