Αντιδρούν οι επαγγελματίες υγείας στο νέο Νομοσχέδιο Κέντρων Αποκατάστασης

4 Min Read


Οι επαγγελματικοί σύλλογοι λογοπαθολόγων, εργοθεραπευτών και φυσιοθεραπευτών της Κύπρου εκφράζουν έντονη αγωνία και βαθύ προβληματισμό για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που αφορά τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις τους, δεν έχει διασφαλιστεί ουσιαστική διαβούλευση, όπως επιβάλλεται από τις Αρχές της χρηστής διοίκησης. Τονίζουν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις απειλούν την επαγγελματική ανεξαρτησία και βιωσιμότητα των λειτουργών υγείας. Καλούν την Πολιτεία να αναστείλει τη διαδικασία ψήφισης και να διασφαλίσει διάλογο με ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύλλογος Εργοθεραπευτών και ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των τριών και τις τεκμηριωμένες νομικές παρεμβάσεις που έχουν υποβάλει, δεν έχει μέχρι στιγμής διασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος και η ουσιαστική δυνατότητα διαβούλευσης, όπως επιβάλλεται από τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της διαφανούς νομοθέτησης.

Όπως σημειώνουν, η διαβεβαίωση ότι «δεν τίθεται πρόβλημα» προκαλεί εύλογες επιφυλάξεις, ιδίως όταν υπάρχουν τεκμηριωμένες νομικές γνωματεύσεις που αναδεικνύουν κρίσιμα ζητήματα προς διευκρίνιση.
Την ίδια στιγμή, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Υπουργείο για την ερχόμενη Τρίτη, με επίσημο στόχο την «καθησύχαση» των επαγγελματιών του χώρου, χωρίς ωστόσο να έχει διατυπωθεί κάποια πρόθεση για ουσιαστική αναθεώρηση ή τροποποίηση του νομοσχεδίου.

Το γεγονός αυτό, αναφέρουν, σε συνδυασμό με την απουσία σαφών εξηγήσεων για το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις της προτεινόμενης ρύθμισης, ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για θεσμικά κατοχυρωμένο, ουσιαστικό και διαφανή διάλογο.

Ιδιαίτερα απογοητευτικό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι το γεγονός ότι οι εισηγήσεις τους δεν περιλήφθηκαν στον φάκελο που διανεμήθηκε στους βουλευτές μέσω της Γραμματείας της Βουλής. Πρόκειται για πρωτοφανή παράλειψη, που υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία και την αρχή της ισότιμης εκπροσώπησης όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Η διάταξη που «ονομαστικά μας συμπεριλαμβάνει» όχι μόνο δεν προσφέρει διασφάλιση, αλλά αντιθέτως οδηγεί σε καθεστώς υπερρύθμισης, ενώ μετατρέπει τους ανεξάρτητους επαγγελματίες σε εξαρτώμενους υπαλλήλους μεγάλων δομών ή τους ωθεί να ιδρύσουν υπερδομές υψηλού κόστους, μη βιώσιμες για την πλειοψηφία.

Όπως σημειώνουν, είναι σεβαστές οι απόψεις κάθε βουλευτή ή αξιωματούχου, ωστόσο είναι κρίσιμο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης, ώστε να ακουστούν με σοβαρότητα και σεβασμό οι απόψεις των καθ’ ύλην αρμόδιων για τα θέματα αποκατάστασης, δηλαδή των επαγγελματιών υγείας.

Οι τρεις σύλλογοι καλούν άμεσα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να διασφαλίσει θεσμικά κατοχυρωμένη, ουσιαστική και διαφανή διαδικασία διαβούλευσης, τη Βουλή να αναστείλει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου μέχρι να μελετηθούν με προσοχή όλες οι εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί, και την κοινωνία των πολιτών να στηρίξει την προσπάθειά τους για μια δίκαιη, σύγχρονη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην αποκατάσταση.



Share This Article