Αόρατα τείχη στην εργασία
Παρά τις υποσχέσεις της Πολιτείας για την προώθηση πολιτικών ίσων ευκαιριών, η κυπριακή αγορά εργασίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες ως προς το φύλο, την καταγωγή και την αναπηρία.
Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για το 2024, τα οποία δημοσιεύτηκαν με αφορμή τον Μήνα Πολυμορφίας της ΕΕ (EU Diversity Month), αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα που προβληματίζει: Η εργασία δεν είναι ισότιμα προσβάσιμη για όλους.
Διαβάστε επίσης: Επισφάλεια και μισθοί φτώχειας πίσω από τη βιτρίνα της επίσημης ανεργίας
Διευρύνεται αντί να μειώνεται το χάσμα φύλου
Στην Κύπρο, το χάσμα απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών το 2024 διαμορφώθηκε στις 10 ποσοστιαίες μονάδες (πμ), καθώς το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών φτάνει το 85%, ενώ των γυναικών μόλις 70%. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι σε αντίθεση με τη γενική ευρωπαϊκή τάση για σταδιακή σύγκλιση, στην Κύπρο η διαφορά αυξήθηκε κατά 1 πμ σε σχέση με το 2023 και κατά 2,3 πμ σε σχέση με το 2014. Πρόκειται για ένδειξη ότι η ισότητα ευκαιριών στην εργασία παραμένει ευχολόγιο, με τις γυναίκες να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά εμπόδια, είτε λόγω κοινωνικών ρόλων, είτε λόγω ανεπαρκούς στήριξης στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Διπλό εμπόδιο για γυναίκες με μεταναστευτικό υπόβαθρο
Οι ανισότητες εντείνονται όταν συνυπολογίζεται η καταγωγή. Μεταξύ των ατόμων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, το χάσμα απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο φτάνει τις 13,7 πμ. Συγκεκριμένα, οι άνδρες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό έχουν ποσοστό απασχόλησης 88,4%, ενώ οι γυναίκες 74,7%. Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό έχουν 9,5 πμ χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης από τις γυναίκες που γεννήθηκαν στην Κύπρο. Δηλαδή, οι γυναίκες με μεταναστευτικό υπόβαθρο αντιμετωπίζουν διπλό αποκλεισμό: ως γυναίκες και ως μετανάστριες.
Αναπηρία: Το μεγαλύτερο χάσμα απασχόλησης
Το μεγαλύτερο χάσμα απασχόλησης καταγράφεται μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Στην Κύπρο, η διαφορά έφτασε τις 24,5 πμ. Το εύρημα αυτό αποκαλύπτει τα σοβαρά εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται για την ένταξη ατόμων με αναπηρία στην εργασία, είτε λόγω φυσικής προσβασιμότητας είτε λόγω προκαταλήψεων των εργοδοτών. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χάσμα φύλου βρίσκεται στο 10 πμ -ίδιο με της Κύπρου. Όμως, ενώ σε χώρες της ΕΕ παρατηρείται τάση μείωσης, η Κύπρος κινείται αντίθετα, με αύξηση της ανισότητας την τελευταία δεκαετία. Αντίστοιχα, το χάσμα μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία στην ΕΕ είναι 24 πμ, σχεδόν ίδιο με της Κύπρου, δείγμα δομικού προβλήματος που απαιτεί πανευρωπαϊκή πολιτική βούληση.