Η κυ­πριακή αγορά εργασίας εξακολουθεί να χαρα­κτηρίζεται από έντονες ανισότητες

4 Min Read


Αόρατα τείχη στην εργασία

Παρά τις υποσχέσεις της Πολιτείας για την προώθηση πολιτικών ίσων ευκαιριών, η κυ­πριακή αγορά εργασίας εξακολουθεί να χαρα­κτηρίζεται από έντονες ανισότητες ως προς το φύλο, την καταγωγή και την αναπηρία.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για το 2024, τα οποία δημοσιεύτηκαν με αφορμή τον Μήνα Πο­λυμορφίας της ΕΕ (EU Diversity Month), αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα που προ­βληματίζει: Η εργασία δεν είναι ισότιμα προ­σβάσιμη για όλους.

Διαβάστε επίσης: Επισφάλεια και μισθοί φτώχειας πίσω από τη βιτρίνα της επίσημης ανεργίας

Διευρύνεται αντί να μειώνεται το χάσμα φύλου

Στην Κύπρο, το χάσμα απασχόλησης μετα­ξύ ανδρών και γυναικών το 2024 διαμορφώ­θηκε στις 10 ποσοστιαίες μονάδες (πμ), καθώς το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών φτάνει το 85%, ενώ των γυναικών μόλις 70%. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι σε αντίθεση με τη γενική ευρωπαϊκή τάση για σταδιακή σύγκλι­ση, στην Κύπρο η διαφορά αυξήθηκε κατά 1 πμ σε σχέση με το 2023 και κατά 2,3 πμ σε σχέση με το 2014. Πρόκειται για ένδειξη ότι η ισότητα ευκαιριών στην εργασία παραμένει ευχολόγιο, με τις γυναίκες να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά εμπόδια, είτε λόγω κοινωνικών ρόλων, είτε λόγω ανεπαρ­κούς στήριξης στη συμφιλίωση επαγγελματι­κής και οικογενειακής ζωής.

Διπλό εμπόδιο για γυναίκες με μεταναστευτικό υπόβαθρο

Οι ανισότητες εντείνονται όταν συνυπολο­γίζεται η καταγωγή. Μεταξύ των ατόμων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, το χάσμα απα­σχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο φτάνει τις 13,7 πμ. Συγκεκριμένα, οι άνδρες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό έχουν ποσοστό απασχόλησης 88,4%, ενώ οι γυναί­κες 74,7%. Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες που γεννήθηκαν στο εξωτερικό έχουν 9,5 πμ χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης από τις γυναίκες που γεννή­θηκαν στην Κύπρο. Δηλαδή, οι γυναίκες με μεταναστευτικό υπόβαθρο αντιμετωπίζουν διπλό αποκλεισμό: ως γυναίκες και ως μετα­νάστριες.

Αναπηρία: Το μεγαλύτερο χάσμα απασχόλησης

Το μεγαλύτερο χάσμα απασχόλησης κατα­γράφεται μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπη­ρία. Στην Κύπρο, η διαφορά έφτασε τις 24,5 πμ. Το εύρημα αυτό αποκαλύπτει τα σοβαρά εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται για την ένταξη ατόμων με αναπηρία στην ερ­γασία, είτε λόγω φυσικής προσβασιμότητας είτε λόγω προκαταλήψεων των εργοδοτών. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χάσμα φύλου βρίσκεται στο 10 πμ -ίδιο με της Κύ­πρου. Όμως, ενώ σε χώρες της ΕΕ παρατηρεί­ται τάση μείωσης, η Κύπρος κινείται αντίθετα, με αύξηση της ανισότητας την τελευταία δε­καετία. Αντίστοιχα, το χάσμα μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία στην ΕΕ είναι 24 πμ, σχεδόν ίδιο με της Κύπρου, δείγμα δομικού προβλήματος που απαιτεί πανευρωπαϊκή πο­λιτική βούληση.



Share This Article