Παρά τις αντιδράσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ελλείψει ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα εις βάρος της χαμηλής και μεσαίας τάξης.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό, το Προεδρικό αξιοποίησε την ευκαιρία για να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία σχετικά με την πορεία του φορολογικού σχεδιασμού.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, παρουσίασε την «πρόοδο της προετοιμασίας των νομοσχεδίων», όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία βρίσκεται «σε τελικό στάδιο», με στόχο την εφαρμογή των αλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις –ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ– σε κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις κυβερνητικές προθέσεις, καταγγέλλοντας την απουσία διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.
Τα σημεία αιχμής που εντοπίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι τα ακόλουθα:
• Απουσία συνολικού οράματος. Όπως καταγγέλλουν, το προτεινόμενο φορολογικό μοντέλο δεν αποτελεί συνεκτική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση.
• Ανεπαρκείς ρυθμίσεις για το αφορολόγητο και τις φορολογικές κλίμακες. Όπως καταγγέλλουν, η επιβάρυνση μεταφέρεται στους χαμηλόμισθους και τα μεσαία στρώματα.
• Καμία ουσιαστική ελάφρυνση στους έμμεσους φόρους. Όπως καταγγέλλουν, οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ακόμη και για όσους βρίσκονται κάτω από το φορολογητέο εισόδημα.
• Απουσία φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων περιουσιών.
• Έλλειψη κοινωνικών αντισταθμιστικών μέτρων. Σε μια περίοδο αυξημένου κόστους ζωής και επερχόμενων «πράσινων» φορολογιών, η απουσία μέτρων στήριξης θεωρείται προκλητική.
• Ελλιπής πρόβλεψη για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση.
Η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς συνεννόηση με την κοινωνία προκαλεί εύλογες ανησυχίες για το ποιοι τελικά θα επωφεληθούν και ποιοι θα επωμιστούν το βάρος. Με την εφαρμογή να προγραμματίζεται για τις αρχές του 2026, το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιους και με ποιο κόστος θα γίνει η μεταρρύθμιση;