Αρχίζει από τον Σεπτέμβριο η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, που προβλέπει για το δικαίωμα στον ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο, δηλαδή στην ευθανασία, με σκοπό την κατάθεση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια του σώματος τον Ιανουάριο του 2026.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, πρόταξε τη θέση της κυβέρνησης για καταρχήν ανάπτυξη υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη συζήτηση τη δεδομένη στιγμή «είναι πρώιμη», γέρνοντας την πλάστιγγα, προς το παρόν, προς την πλευρά της ανακουφιστικής φροντίδας και την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία κατέθεσε την πρόταση, τόνισε πως «ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ μίλησε για «δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να διαχειρίζεται τον τρόπο με τον οποίο θα καταλήξει», όταν δεν έχει ελπίδες για ζωή.
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι τα όσα προβάλλονται ως επιχείρημα για τη συζήτηση της ψήφισης της πρότασης νόμου για ευθανασία σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού αναπτυχθούν οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», αφού σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής η ανακουφιστική φροντίδα ήδη προσφέρεται σε καρκινοπαθείς.
Σημειώνεται ότι οι θέσεις των κομμάτων παραμένουν οι ίδιες μέχρι στιγμή, με τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ να διατηρούν επιφυλάξεις αναφορικά με την εν λόγω πρόταση. Από την πλευρά της η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου τάσσεται υπέρ της πρότασης, λέγοντας ότι «η ευθανασία είναι θέμα ανθρώπινου δικαιώματος».
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ, ανέφερε στους βουλευτές ότι μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας προσφέρονται υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας μόνο σε καρκινοπαθείς, για να προσθέσει ότι η ανυπαρξία νομοθεσίας δεν επιτρέπει στον Οργανισμό να επεκτείνει τις υπηρεσίες αυτές και σε άλλους ασθενείς.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο αρμόδιος υπουργός προέβη σε επεξηγήσεις σε σχέση με τα δύο νομοσχέδια, για την ανακουφιστική φροντίδα και την κατ’ οίκον νοσηλεία.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα είπε ότι έχει ήδη κατατεθεί και η εξέτασή του αναμένεται μετά το καλοκαίρι.
Εξέφρασε τη θέση ότι παρά τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του ΓεΣΥ, δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των καρκινοπαθών, καθιστώντας πρόωρη κάθε ρύθμιση για υποβοηθούμενο θάνατο.
Κατά την έναρξη της συζήτησης η Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπογράμμισε εκ νέου ότι ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη θεσμοθετούν την ευθανασία.
«Πρέπει να πω ότι η Μεγάλη Βρετανία αρχές Ιουνίου έγινε μια ακόμα χώρα που υιοθέτησε την ευθανασία. Ολοκληρώθηκε και η τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Προηγήθηκε η Γαλλία στις 25 Μαΐου. Η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθολικές χώρες, είχαν ήδη υιοθετήσει και οι τάσεις στην Ευρώπη είναι να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναγνωρίζουν πλέον το ατομικό δικαίωμα του ανθρώπου να επιλέγει, νοουμένου ότι διαγνωστεί με καταληκτική ασθένεια και η δική μας πρόταση νόμου φωτογραφίζει τους καρκινοπαθείς καταληκτικού σταδίου να παίρνουν τη δική τους απόφαση για τη ζωή τους», είπε συγκεκριμένα.