Απότομες και υπερβολικές αυξήσεις στη φορολογία σκυβάλων και ακίνητης ιδιοκτησίας που επιχειρούν να επιβάλουν αρκετοί Δήμοι. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιβλήθηκαν αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 85%, η Βουλή έσπευσε να τραβήξει το «χειρόφρενο», επιβάλλοντας πλαφόν 14% για τα σκύβαλα και 10% για τα τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας.
Οπως αναφέρει ο Φιλελευθερος, αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση που προνοούσε δυνατότητα αύξησης έως και 35%, κάτι που θα σήμαινε αύξηση δυόμισι φορές πάνω από τα ισχύοντα τέλη του 2024 για τα σκύβαλα, και τρεισήμισι φορές για τα τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας.
Μάλιστα, υπήρξαν τοπικές αρχές που διεκδίκησαν την απεριόριστη δυνατότητα επιβολής τελών, πρόταση που κόπηκε απότομα από τη Βουλή, υπό την επίκληση της αρχής της αναλογικότητας και της αποφυγής του αιφνιδιασμού των πολιτών – σύμφωνα και με επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας.
Παρά την αποτροπή των υπέρογκων αυξήσεων, οι πολίτες δεν γλιτώνουν τις αυξήσεις: με βάση τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση κατά 14% και 10% αντίστοιχα, συγκριτικά με τα τέλη του 2024. Δηλαδή, ούτε λόγος για διατήρηση των περσινών επιπέδων.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, νέες φορολογίες έρχονται στο προσκήνιο, καθώς νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) να επιβάλλουν πρόσθετα τέλη στις Τοπικές Αρχές για:
- Τη λειτουργία πράσινων σημείων
- Κέντρων επαναχρησιμοποίησης και επισκευής προϊόντων
- Μονάδων κοινοτικής κομποστοποίησης
- Πράσινα περίπτερα
- Γωνιές ανακύκλωσης
- Σημεία συλλογής ορισμένων αποβλήτων
Το κόστος των πιο πάνω υπηρεσιών θα επιμερίζεται αναλογικά στον πληθυσμό κάθε τοπικής αρχής, κάτι που μεταφράζεται σε νέο βάρος για τους δημότες.
Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται κατάργηση της υποχρέωσης των ΕΟΑ να καταβάλλουν στις τοπικές αρχές το 60% των εσόδων που εισπράττουν βάσει των πολεοδομικών και οικοδομικών τελών. Το ποσό που χάνουν οι τοπικές αρχές –περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ– θα καλυφθεί από το κράτος, το οποίο ωστόσο θα το ανακτήσει μέσω της φορολόγησης των πολιτών.
Με λίγα λόγια, ακόμη κι αν η Βουλή ανέκοψε τις υπερβολικές αυξήσεις, το φορολογικό βάρος στους πολίτες αυξάνεται με έμμεσους τρόπους, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του νέου μοντέλου αυτοδιοίκησης και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.