Έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γόνιμη γεωργική γη και ύπαιθρο.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΣΤΡΑ «Ραδιοφωνική Πυξίδα» ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ έκανε λόγο για τραγική κατάσταση. Τόνισε πως η Επιτροπή Γεωργίας από το 2023 κρούει τον κώδωνα κινδύνου ότι δε θα μείνει εύφορη γεωργική γη και στο τέλος της ημέρας όπως είπε χαρακτηριστικά θα τρώμε μόνο φωτοβολταϊκά. Επισήμανε πως αν δε ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και μέτρα θα κλαίμε επί ερειπίων.
Επίσης χαρακτήρισε απίστευτο το γεγονός ότι συνεχίζονται οι επενδύσεις σε γεωργική γη για να εξυπηρετούνται κάποιοι που έχουν συμφέρον, λέγοντας πως τους κάνει πλάτες η εκτελεστική εξουσία. Όπως είπε είναι μάρτυρες αυτής της ασυδοσίας που επικρατεί. Ακόμα υπέδειξε πως επιβάλλεται να είναι πιο αυστηρή η εντολή από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλιώς, τόνισε, θα τρώμε φωτοβολταϊκά. Ο κ. Γαβριήλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής για το συγκεκριμένο θέμα.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Ανδρέας Κυπριανού τόνισε πως θυσιάζεται το περιβάλλον στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων. Υπέδειξε πως πρέπει να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γεωργική γη. Επίσης χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ενώ όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι εναντίον, βγαίνουν θετικές γνωμοδοτήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος για αδειοδότηση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε γόνιμη γεωργική γη.
Όπως είπε, στο εύηχο της πράσινης ανάπτυξης έχει δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να εξασφαλίζουν άδειες και να κερδίζουν τα μέγιστα, λέγοντας πως στο τέλος της ημέρας δε θα μείνει ύπαιθρος. Ο κ. Κυπριανού υπέδειξε πως πρέπει επιτέλους να λυθεί νομοθετικά το θέμα και να κλείσουν τα παραθυράκια που υπάρχουν, δηλαδή ρητή απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε γόνιμη γεωργική γη και ύπαιθρο είτε στην εντολή του Υπουργού Εσωτερικών είτε μέσα από νομοθεσία.
Από την πλευρά της η Υπεύθυνη του γραφείου περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ Χριστίνα Νικολάου τόνισε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και έκανε λόγο για έλλειψη σωστής χωροταξικής μελέτης για αναπτύξεις μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Υπέδειξε πως πρέπει να υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για αποφυγή καταπάτησης της γεωργικής γης για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Όπως είπε, δεν μπορεί να γίνεται αυτή η ανάγκη άλλοθι για κακοσχεδιασμούς, προχειρότητες και επεμβάσεις σε γόνιμη γη και περιβάλλον. Επίσης ανέφερε πως η πράσινη ενέργεια δε μπορεί να λειτουργεί ως δούρειος ίππος και να υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον.
Η ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου τόνισε χαρακτηριστικά πως σε λίγα χρόνια δε θα τρώμε λαχανικά αλλά… κιλοβατόρες.
Τόνισε πως πρέπει να σταματήσει άμεσα η πρακτική των φωτοβολταϊκών πάρκων, να ανακληθούν οι άδειες ΤΩΡΑ, να δοθούν εξηγήσεις για το πως εκδίδονται αυτές οι άδειες και ποιοι έχουν λάβει εγκρίσεις. Πρόσθεσε πως τα φωτοβολταϊκά πάρκα με τον τρόπο που τοποθετούνται προκαλούν φωτιές και δημιουργούν προβλήματα στο οικοσύστημα. Επίσης η κ. Λοϊζίδου διερωτήθηκε για ποιο λόγο το Τμήμα Περιβάλλοντος λειτουργεί αυθαίρετα και αυτόνομα, λέγοντας πως κάτι δεν πάει καλά.
Στο μεταξύ φωνάζουν οι κάτοικοι του Κουτραφά και προειδοποιούν ότι θα βγουν στους δρόμους σε περίπτωση που προχωρήσει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γεωργική γη στην περιοχή. Η Εκπρόσωπος των κατοίκων και φίλων Κουτραφά Στέλλα Κοκκίνου δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ πως μαζεύουν υπογραφές γραπτώς και ηλεκτρονικά και θα τις επιδώσουν στους αρμόδιους φορείς. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βγουν στους δρόμους αν χρειαστεί. Υπέδειξε πως πρέπει να θεσμοθετηθεί η προστασία της γόνιμης γεωργικής γης.