Προτάσεις για χαλαρώσεις σε σχέση με τη λειτουργία τμημάτων των νοσηλευτηρίων και για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας από εργαζόμενους από τρίτες χώρες απέστειλε ο ΠΑΣΙΝ προς το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας άμεσες αποφάσεις.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Μάριος Καραϊσκάκης ανέφερε ότι με το άνοιγμα νέων τμημάτων και κέντρων αποκατάστασης θα προκύψει μια πληθώρα αναγκών για στελέχωση όλων των κλινών και τμημάτων.
Μάλιστα ανέφερε ότι με βάση μελέτες που έγιναν, μόνο για τα σημερινά δεδομένα, για να καλυφθεί τόσο ο δημόσιος όσο κι ιδιωτικός τομέας απαιτούνται άλλοι 500 νοσηλευτές.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΙΝ ανέφερε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να δείξει μια χαλάρωση στο θέμα της έκδοσης διαταγμάτων για αναστολή λειτουργίας τμημάτων.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη εργοδότησης ατόμων από τρίτες χώρες που, όπως είπε, εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε ότι στην περίπτωση των ακαδημαϊκών προσόντων θα πρέπει να απευθυνθούμε σε χώρες από τις οποίες τα προσόντα αυτά αναγνωρίζονται και παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο χαλαροί στο θέμα του επιπέδου της ελληνικής γλώσσας. Για το ζήτημα αυτό θα μπορούσαν όπως είπε να ζητήσουν λύσεις από τα κυπριακά πανεπιστήμια. Κατά τον ίδιο θα μπορούσε ένα ποσοστό εργαζομένων από τρίτες χώρες να εργαστεί σε χώρους που δεν χρειάζεται άμεση επικοινωνία με τους ασθενείς όπως σε χειρουργεία.
Την ίδια ώρα τόνισε ότι η πολιτεία δεν έδωσε τα απαραίτητα κίνητρα για σπουδές στο αντικείμενο της νοσηλευτικής ωστόσο σημείωσε ότι η παροχή κινήτρων αποτελεί λύση που θα αποδώσει μακροχρόνια αφού ακόμα και τώρα να επιτυγχάναμε την είσοδο μεγάλου αριθμού φοιτητών στα πανεπιστήμια, θα τελειώσουν σε 4 με 6 χρόνια.
Επικίνδυνες κι ακραίες χαρακτήρισε τις προτάσεις του προέδρου της ΠΑΣΙΝ ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ Σάββας Ιακώβου ο οποίος τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ότι ο κ. Καραισκάκης όφειλε να γνωρίζει ποια επίπεδα γλώσσας χρειάζονται στα νοσηλευτήρια όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη. Η Νομοθεσία σήμερα, τόνισε, προβλέπει την ελάχιστη βαθμίδα γνώσης της γλώσσας, που είναι η Α1 που πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να πάει στο Β2. Υπέδειξε πως είναι απαράδεκτο για ένα νοσηλευτή από το εξωτερικό να μπορεί μόνο να μιλά και να μην ξέρει να γράφει ή να διαβάζει επισημαίνοντας ότι το 2012 προέκυψαν θάνατοι αφού νοσηλευτές δεν ήξεραν τη γλώσσα για να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς.
Την ίδια ώρα τόνισε ότι πρέπει να μπουν κάποια όρια για το πόσους νοσηλευτές έχει ανάγκη το σύστημα υγείας σημειώνοντας ότι την ιδια ώρα εγγράφονται και νοσηλευτές εξ Ελλάδος λόγω καλύτερων απολαβών που ενδεχομένως να τους χάσουμε εάν φέρουμε προσωπικό από τρίτες χώρες που θα αμείβεται λιγότερο.
Πολλές χώρες έχουν πρόβλημα προσωπικού όμως όλες, έχουν ως κριτήριο πρόσληψης τη γλώσσα, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νοσηλευτών και μαιών, Άρης Χωραττάς κι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι θέσεις του ΠΑΣΙΝ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιωτών. Υπέδειξε ότι δεν μπορεί να έρθει νοσηλευτής στην Κύπρο που να μην μπορεί να μιλά ελληνικά αφού πέραν του ασθενούς θα πρέπει να συνομιλήσει και με τον γιατρό εντός χειρουργείου, διερωτόμενος σε ποια γλώσσα θα συνεννοηθούν.
Παράλληλα έψεξε το ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προχώρησαν στο άνοιγμα νέων κλινών χωρίς να έχουν νοσηλευτικό προσωπικό και πρόκειται, τόνισε για ένα νέο πρόβλημα που ουδείς έλαβε υπόψιν του και ουδείς έκανε οτιδήποτε προτού φτάσει ο κόμπος στο χτένι.