Παράταση στο ήδη παρατεταμένο χρονοδιάγραμμα του κοινωνικού διαλόγου για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) επιδιώκει το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο την αποφυγή αδιεξόδου.
Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, συνεχίζει τις χωριστές συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών. Πηγή από το Υπουργείο δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι «στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προτού γίνουν οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις». Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, περιοριζόμενη να επισημάνει ότι ο κοινωνικός διάλογος «ούτε μπορεί να εκφυλιστεί, ούτε να εξελίσσεται εις το διηνεκές».
Σημειώνεται ότι οι δεκατρείς συνδικαλιστικές οργανώσεις που συγκροτούν την Πανσυνδικαλιστική επαναβεβαίωσαν ομόφωνα την αταλάντευτη στάση τους υπέρ της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ, στη βάση των μεταβατικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Έστειλαν, μάλιστα, σαφές μήνυμα ως προς την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το θεσμό, προειδοποιώντας ότι θα αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια διάβρωσής του, είτε μέσω παρερμηνειών της φιλοσοφίας του, είτε μέσω σύνδεσής του με εξωγενείς παράγοντες.
Παράλληλα, οι οργανώσεις τόνισαν την ανάγκη για καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και συμφωνιών, προειδοποιώντας ότι η μη εφαρμογή τους υπονομεύει τον κοινωνικό διάλογο και απειλεί τη σταθερότητα στην αγορά εργασίας.
Σημειώνεται ότι σήμερα η ΑΤΑ καταβάλλεται σε ποσοστό 66,7%, ενώ σύμφωνα με το πλαίσιο των μεταβατικών συμφωνιών θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως στο 100%.
Παράλληλα, παρά την οδηγία της ΕΕ, η οποία συστήνει την ενίσχυση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις σε ποσοστό άνω του 80%, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη καταρτίσει σχετικό οδικό χάρτη.
Η καθυστέρηση τόσο στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας, όσο και στην αποκατάσταση της ΑΤΑ είναι «βολική» για τους εργοδότες.
Υπενθυμίζεται ότι η Πανσυνδικαλιστική έχει καταστήσει σαφές πως, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες, οι οργανώσεις είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καλώντας τους εργαζομένους σε κατάσταση ετοιμότητας.
Στάση αναμονής στην Ξενοδοχειακή
Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ έχουν θέσει ως ορόσημο την καταβολή των οφειλόμενων για τον Ιούλιο και καθορίζουν μορφή και χρόνο κινητοποιήσεων.
Το Υπουργείο Εργασίας, βρίσκεται σε επαφή με τις δύο πλευρές –σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο– προσπαθώντας να αποτρέψει κλιμάκωση.
Ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, Νεόφυτος Τιμινής, δήλωσε ότι συνδικαλιστική πλευρά προετοιμάζεται για κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη εντός των επόμενων ημερών. Αναφέρθηκε και σε καταγγελίες προς το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων για σοβαρές παραβιάσεις, οι οποίες –αν και περιορισμένες– αφορούν μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους που καλύπτουν περίπου το 30% του κλάδου.