Ηλίας Ιωακείμογλου: Φτάσαµε στο σηµείο που τα πράγµατα είναι τελείως άκαµπτα

3 Min Read


Για ακόμη μια χρονιά, η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου της ΠΕΟ καταγράφει σημαντικά δεδομένα για την οικονομία και την απασχόληση στην Κύπρο και δίνει σημαντικά εφόδια στον αγώνα των εργαζομένων. Για όλα αυτά μιλά στη «Χαραυγή» ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ, Ηλίας Ιωακείμογλου. Σημειώνει ότι τα περιθώρια κερδοφορίας έχουν στερέψει, γι’ αυτό οι κεφαλαιοκράτες δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν καμία παραχώρηση και στρέφονται προς τη μείωση του εργατικού κόστους. Παράλληλα, υποδεικνύει ότι ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι θα έπρεπε και τεκμηριώνει γιατί πρέπει να αυξηθεί κατά 29%.

Τα περιθώρια κερδοφορίας στέρεψαν και ο καπιταλισµός δεν είναι πρόθυµος να κάνει υποχωρήσεις

Αναλύοντας τα ευρήµατα της έκθεσης, τι πρέπει να περιµένουµε στα εργασιακά; Τι εννοείται µε τον όρο «πολεµικός καπιταλισµός» που χρησιµοποιήσατε;

Ο καπιταλισµός υιοθετεί απέναντι στις εργαζόµενες τάξεις και γενικά στις υποτελείς κοινωνικές τάξεις, µια πολύ σκληρή στάση, µια πολεµική στάση, µε την έννοια ότι επιτίθεται στις συνθήκες ζωής τους, τις κάνει πιο αβέβαιες.

Είµαστε σε µιαν εποχή που ο καπιταλισµός είναι αποφασισµένος να µην υποχωρήσει σε τίποτα. Γιατί στο εξής, για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις, δεν έχουν την παραγωγικότητα να τους βοηθήσει και έτσι στρέφονται προς τη µείωση των πραγµατικών µισθών. Αυτό είναι µια πολεµική στάση.

Παλαιότερα, στα χρόνια της σοσιαλδηµοκρατίας, πριν το 1979 και το νεοφιλελευθερισµό, υπήρχε ένας σηµαντικός συµβιβασµός. Στη συνέχεια, όµως, έχουν στερέψει τα περιθώρια που έχουν οι κάτοχοι κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, ακριβώς επειδή η παραγωγικότητα επιβραδύνεται και έχουν φτάσει τώρα στο σηµείο που τα πράγµατα εµφανίζονται τελείως άκαµπτα. ∆εν είναι πρόθυµοι να κάνουν καµία παραχώρηση.

Οι αλλαγές που γίνονται στην κεντρική πολιτική σκηνή µε τις συµµαχίες ή τη συγχώνευση των κλασικών κοινοβουλευτικών κοµµάτων της δεξιάς µε την ακροδεξιά, σχετίζονται µε αυτό. Η ακροδεξιά παίζει το ρόλο του ροπάλου, που χρειάζεται για να µειωθούν οι πραγµατικοί µισθοί.



Share This Article