H λύση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας είναι να έχουν οι τέχνες σημαντική θέση στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, αναφέρει το Επιστημονικό Σωματείο Θεατρολόγων Ε.ΣΩ.ΘΕ, σημειώνοντας ότι περιμένουν από την Υπουργό Παιδείας να τους καλέσει για ανταλλαγή απόψεων δια ζώσης «το συντομότερο δυνατόν».
Σε ανακοίνωσή του το Ε.ΣΩ.ΘΕ, αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας, «εξακολουθεί να αδιαφορεί» σε οποιαδήποτε επιστολή τους και κάλεσμα σε διάλογο, για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μέσα στις σχολικές μονάδες.
Το Σωματείο εκφράζει «για ακόμη μια φορά τόσο τη δυσαρέσκεια του, όσο και την απογοήτευση του, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ΥΠΑΝ ολόκληρο το Εκπαιδευτικό Σύστημα, καθώς επίσης και τους Θεατρολόγους που εργάζονται τόσα χρόνια σε αυτό με αφοσίωση και επαγγελματισμό».
Υπενθυμίζουν ότι ο Θεατρολόγος «ανήκει εξίσου» στη Μέση Εκπαίδευση, ότι διδάσκει σε πρωινό χρόνο το μάθημά της “Θεατρολογίας”, το οποίο είναι τετράωρο, εξεταζόμενο ως μάθημα πρόσβασης στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και εμπεριέχεται στον Κλάδο των Καλών Τεχνών. Όσον αφορά τη Δημοτική Εκπαίδευση, προσθέτει, «το μάθημά της “Θεατρικής Αγωγής”, ενώ υπάρχει στα ωρολόγια προγράμματα των δασκάλων, υποβαθμίζεται με το να εμπίπτει στο μάθημα της Αγωγής Ζωής και δυστυχώς δεν διδάσκεται από τους Θεατρολόγους οι οποίοι είναι εξιδεικευμένοι και καταρτισμένοι στο γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος».
Διερωτάται «πώς μπορεί το ΥΠΑΝ να ασχοληθεί για ζητήματα που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό μέσα στα σχολεία, όταν “Εναλλακτικό Σχολείο” για την Υπουργό Παιδείας, φαίνεται να είναι τα “Χρηματοοικονομικά” και οι “Επιχειρήσεις”».
Διερωτάται ακόμη μέχρι πότε το Υπουργείο Παιδείας, «θα αξιοποιεί εις βάρος μας τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεωρεί τα μαθήματά μας, πολύ σημαντικά για την εξέλιξη του παιδιού» ενώ, όπως σημειώνουν, παρατηρούν ότι σε πολλές χώρες η διδασκαλία τους είναι υποχρεωτική.
Το Σωματείο, «με αφορμή τα γεγονότα του Παγκύπριου Γυμνασίου» αναφέρει ακόμη ότι καταδικάζει τις προτάσεις της Υπουργού Παιδείας για «το μοντέλο ενός τετράμηνου εναλλακτικού προγράμματος φοίτησης για “παραβατικούς” μαθητές, οι οποίοι πρόκειται να είναι απομονωμένοι πίσω από έναν τοίχο, με ξεχωριστή είσοδο στη σχολική μονάδα και ξεχωριστό προαυλισμό την ώρα του διαλείμματος».
«Ως Επιστημονικό Σωματείο εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου οι οποίοι με την στάση τους έδειξαν μέσω της ενσυναίσθησης ότι δεν οραματίζονται έτσι τα σύγχρονα σχολεία και ενδιαφέρονται για τους συμμαθητές τους», προσθέτει.
Σημειώνει ακόμη ότι στηρίζουν τον Εκπαιδευτικό Σύλλογο και τη Διευθύντρια του Γυμνασίου, «η οποία χειρίστηκε το θέμα με λεπτότητα και ευαισθησία, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια πιο ανθρώπινη λύση για τα παιδιά».
Θέτει επίσης το ερώτημα στην Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, γιατί «η ιδέα των παιδιών για μαθήματα στη φύση μέσα από ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, σας φαίνεται παράξενο, ενώ ήδη λειτουργεί σχολείο στην Κύπρο με αυτά τα στοιχεία, με άδεια του ΥΠΑΝ και ας μην είναι κάτω από την ομπρέλα της “παραβατικότητας”».
Το Σωματείο αναφέρει ότι στηρίζουν «έμπρακτα και τον προβληματισμό» της Επιτρόπου Διοικήσεως για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, «για τη δημιουργία τέτοιων σχολείων, τα οποία θα αγκαλιάζουν τα παιδιά κι όχι να τα απομονώνουν».
«Η εξαιρετική πρόταση της Επιτρόπου να δομηθούν προγράμματα μέσα από σωστή προεργασία και μελέτη αντίστοιχων προγραμμάτων στο εξωτερικό, καθώς και η έρευνα γύρω από το πως αισθάνονται οι ίδιοι μαθητές σχετικά με το ζήτημα της παραβατικότητας μας βρίσκει σύμφωνους», σημειώνουν.
«Έπειτα από επικοινωνία που είχαμε μαζί της σχετικά με θέματα που μας προβληματίζουν και αφορούν τα παιδιά, το εκπαιδευτικό σύστημα και τις τέχνες στα σχολεία, η ίδια μας απάντησε ότι υπεύθυνο για όλα αυτά είναι ξεκάθαρα το ΥΠΑΝ», προσθέτουν. «Μετά λύπης όμως, παρατηρούμε ότι το ΥΠΑΝ δεν κάνει καμία κίνηση για τα ανωτέρω και δημόσια το καταγγέλλουμε», αναφέρουν.
Το Ε.ΣΩ.ΘΕ δηλώνει ακόμη, ότι για το Σωματείο, «η λύση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας είναι μια: Αφήστε τις τέχνες να έχουν σημαντική θέση στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες».
«Μόνο οι τέχνες σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους καθηγητές έχουν τη δύναμη να θεραπεύσουν τις ψυχές και να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών. Αυτό αποτελεί για εμάς το σύγχρονό εναλλακτικό σχολείο φοίτησης», δηλώνουν, αναφέροντας ότι αυτό το μοντέλο «ακολουθεί ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημειώνουν επίσης ότι αναγνωρίζουν «ότι η Υπουργός Παιδείας έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, όπως επίσης αναγνωρίζουμε ότι η ίδια έχει έρθει αντιμέτωπη με συσσωρευμένα προβλήματα και προκλήσεις όπου οι προηγούμενοι Υπουργοί Παιδείας δεν είχαν το θάρρος ούτε την αντοχή να αντιμετωπίσουν».
«Το μόνο που ευχόμαστε είναι να δράσει άμεσα και συνειδητά, για μια καλύτερη Παιδεία στην Κύπρο, δίχως τιμωρητικές διαθέσεις, διαχωρισμό και συμπεριφορές εις βάρος του ψυχικού κόσμου των παιδιών», αναφέροντας προσθέτοντας ότι ελπίζουν στην ανταλλαγή απόψεων δια ζώσης «το συντομότερο δυνατόν».