Η νεανική παραβατικότητα τρομάζει και οι αρμόδιοι ψάχνονται

5 Min Read


Συνεχίστηκε χθες η καταγραφή ζημιών σε σχολεία Λάρνακας μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ενώ υπήρξε ενημέρωση της Σχολικής Εφορείας και για άλλους βανδαλισμούς σε δημόσια εκπαιδευτήρια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το πρόβλημα θα επιλυθεί με την τοποθέτηση καμερών, αναφέρει η πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λάρνακας, Γιάννα Νικολάου. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κα Νικολάου χαρακτήρισε «τρομακτικά αλλά και ανησυχητικά τα όσα είδαμε και ζήσαμε το βράδυ της Παρασκευής 13ης Δεκεμβρίου σε σχολεία της πόλης. Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει προκύψει, λαμβάνοντας υπόψιν ότι όσα πρόσωπα συμμετείχαν στα επεισόδια ήταν μικρά παιδιά, ηλικίας 12 και 13 ετών».

Όσον αφορά τους φρουρούς ασφαλείας, αλλά και τις κάμερες που η Σχολική Εφορεία Λάρνακας ζητά να τοποθετηθούν σε αρκετά σχολεία της πόλης, η κα Νικολάου είπε πως «στα σχολεία που έγιναν τα περισσότερα επεισόδια υπήρχαν φρουροί ασφαλείας. Πριν από περίπου ένα μήνα είχε τοποθετηθεί φρουρός ασφαλείας στο Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου γιατί παρατηρήθηκε πως υπήρχε κινητικότητα στο θέμα της πρόκλησης ζημιών σε αίθουσες και στον εξωτερικό χώρο του εκπαιδευτηρίου».

Αναμένουμε, σημείωσε, πως «μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές της επόμενης χρονιάς, θα τοποθετηθούν κάμερες σε πέντε τουλάχιστον σχολεία, με δύο από αυτά να είναι τα συγκεκριμένα στα οποία έγιναν τα επεισόδια».

Η πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας αναφέρθηκε και «στο κονδύλι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας για βελτιωτικά έργα και συντηρήσεις του Λυκείου Βεργίνας και άλλων σχολείων της πόλης. Οι 300.000 ευρώ θα διατεθούν για το Λύκειο Βεργίνας, ενώ ο προγραμματισμός έχει ολοκληρωθεί και θα βγούμε σε προσφορές για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν».

Επιβάλλεται η λήψη μέτρων λέει ο ΣΑΚ

Επιβάλλεται η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, αναφέρει ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ) σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας.

Ο ΣΑΚ σημειώνει ότι «τα αίτια για τα όσα παρακολουθούμε φαίνεται να είναι βαθύτερα ριζωμένα στη βάση της κοινωνίας, με τους αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν απαθείς τα γεγονότα, αναμένοντας ως συνήθως από τα μέλη της Αστυνομίας να τα αντιμετωπίσουν». Προσθέτει ότι «ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας, διαβλέποντας τη συνεχή αύξηση της νεανικής παραβατικότητας, θα έπρεπε προ καιρού να είχε καταρτίσει προγράμματα κοινωνικής συνείδησης και συμπεριφοράς στις σχολικές μονάδες».

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμη ότι «ομαδικά οργανωμένοι νεαροί χούλιγκαν προβαίνουν σε βανδαλισμούς, εμπρησμούς, καταστροφές, τραυματισμούς πολιτών ή και αστυνομικών, με τη χρήση κροτίδων, φωτοβολίδων, πιστολιών, ναυτικών φωτοβολίδων, πυρσών και βομβών μολότοφ, σε περιόδους θρησκευτικών εορτών (Πάσχα), αθλητικών-ποδοσφαιρικών αγώνων, κοινωνικών εκδηλώσεων, εθνικών μνημοσύνων, έναρξη-λήξη σχολικής περιόδου, ενώ παράλληλα η αύξηση και η γκετοποίηση περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας με αλλοδαπούς οδηγεί συχνά σε συγκρούσεις και οδομαχίες, πολλές φορές για ασήμαντες αφορμές».

Ο ΣΑΚ αναφέρει ότι επαναφέρει το πάγιο αίτημά του για δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε κάθε επαρχία, με αστυνομικούς οι οποίοι θα έχουν τύχει της απαιτούμενης εκπαίδευσης και θα φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα τα καθήκοντά τους



Share This Article