Διαπιστευμένη μέθοδο ταυτοποίησης κυπριακού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ανέπτυξε ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ) σε συνεργασία με εργαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπός της μεθόδου είναι η ανίχνευση χρήσης τυχόν σκόνης γάλακτος ή γάλακτος με προέλευση εκτός Κύπρου στα χαλλούμια που κυκλοφορούν στην αγορά. Πρόκειται για μια μέθοδο για την οποία προσπαθούν χρόνια οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Η μέθοδος παρουσιάστηκε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε ότι η εκτελεστική εξουσία έπρεπε να πράξει αυτό που έκανε ο ΠΟΑ. Κάλεσε τους αγελαδοτρόφους και τους αιγοπροβατοτρόφους να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία δίνοντας τα στοιχεία τους, για να ενδυναμωθεί η τράπεζα δεδομένων ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί η μεθοδολογία. Σημείωσε τη σημασία του να γίνονται έλεγχοι, ώστε η χρήση γαλακτόσκονης στην παραγωγή χαλλουμιού να σταματήσει.
Η διευθύντρια ποιότητας του ΠΟΑ, Νάσια Αλεξάνδρου, είπε ότι η χρήση σκόνης γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού αλλά και η παραγωγή χαλλουμιού με γάλα μη κυπριακής προέλευσης ταλανίζει εδώ και χρόνια τον κλάδο. «Για τους γαλακτοπαραγωγούς, η δυνατότητα να ταυτοποιείται η προέλευση του γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού και να προστατεύεται έτσι το κυπριακό γάλα είναι θέμα επιβίωσης», είπε.
Γι’ αυτό, είπε, ο ΠΟΑ συνεργάστηκε με τη Nordex Food Group (Futura) και το Food Forensics για να αναπτύξει τη συγκεκριμένη μέθοδο, με σκοπό την αναγνώριση του προφίλ του κυπριακού γάλακτος και την επιβεβαίωση της προέλευσής του για την προστασία των Κύπριων παραγωγών μέσω του καθορισμού του προφίλ γάλακτος που προέχεται από τις κυπριακές φάρμες.
Κατά τη διάσκεψη, ο Mark Hughes, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του εργαστηρίου Food Forensics, σημείωσε ότι η μέθοδος βασίζεται στην ανάλυση σχέσης σταθερών ισοτόπων που υποδεικνύουν την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής.
Συγκεκριμένα, είπε ότι χρησιμοποιούν πέντε ισότοπα: οξυγόνου και υδρογόνου, τα οποία συνδέονται με την προέλευση, το κλίμα, το υψόμετρο του προϊόντος, ισότοπο άνθρακα, που δίνει πληροφορίες για τη διατροφή του ζώου και ισότοπα αζώτου και θείου, που δίνουν πληροφορίες για το πόσο μακριά είναι από την ακτογραμμή και αν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, καθώς και για το έδαφος. Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είπε ότι ταξίδεψαν οι ίδιοι στην Κύπρο και συνέλεξαν δείγματα γάλακτος από φάρμες με αγελάδες, φάρμες με πρόβατα και κατσίκες από διάφορες περιοχές της Κύπρου, καθώς και δείγματα από χαλλούμια της αγοράς αλλά και από «τυριά σχάρας» που δεν έχουν την πιστοποίηση ΠΟΠ. Ακόμα, συνέλεξαν δείγματα γάλακτος από διάφορες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου, που μπορεί να εντοπιστούν νοθευμένα χαλλούμια, αλλά και δείγμα γαλακτόσκονης. Προς το παρόν η βάση δεδομένων δεν περιλαμβάνει δείγματα από τα κατεχόμενα.
Σημείωσε τη σημασία του να συνεχίσει να μεγαλώνει η βάση δεδομένων και να αναβαθμίζεται συνεχώς. Η επιτυχής εφαρμογή της επιστημονικής δοκιμής οδήγησε στη διαπίστευση της μεθόδου με ISO17025.
Η κα Αλεξάνδρου, εκ μέρους του ΠΟΑ, ζήτησε από τις κρατικές υπηρεσίες να αξιολογήσουν πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το εργαλείο.