∆ιασφάλιση βιώσιµης, αξιοπρεπούς και οικονοµικά προσιτής στέγης στην Ευρώπη

4 Min Read


Το δικαίωµα στη στέγη περιλαµβάνεται στην Οικουµενική ∆ιακήρυξη των ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου των Ηνωµένων Εθνών και στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωµάτων, όπου βεβαιώνεται ότι πρέπει να παρέχεται πρόσβαση σε κοινωνική στέγαση καθώς και στεγαστική συνδροµή καλής ποιότητας για όσους έχουν ανάγκη.

Το 2020 περίπου το 18% του πληθυσµού της ΕΕ ζούσε σε συνθήκες οικιακού συνωστισµού. Η Ελλάδα είχε το µεγαλύτερο ποσοστό ατόµων που ζούσαν σε συνωστισµό, µε 29%, ενώ ακολοουθούσαν η Ιταλία µε 26% περίπου, η Πορτογαλία µε 9% και η Ισπανία µε 7,6%. Το 2021 το 10,4% των ανθρώπων στις πόλεις της ΕΕ (έναντι 6,2% στις αγροτικές περιοχές) δαπανούσαν πάνω από το 40% του ισοδύναµου διαθέσιµου εισοδήµατός τους για στέγαση. Κατά το διάστηµα από το 2007 έως το 2019, η ηλικία στην οποία τουλάχιστον το 50% των ατόµων στην ΕΕ δεν ζούσαν στο πατρικό τους σπίτι ανερχόταν από τα 26 στα 28 έτη. Οι ενοικιαστές αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια: το 2023 ξεπερνούσαν το 30% του πληθυσµού. Παράλληλα, το ποσοστό των ενοικιαστών που καταβάλλει πάνω από το 40% του εισοδήµατός του για στέγαση αγγίζει το 40,5%.

Η ΕΕ παραδέχεται ότι η πρόσβαση στη στέγαση στην ΕΕ έχει γίνει προβληµατική τα τελευταία χρόνια. Πλέον αναγνωρίζεται ότι επηρεάζονται όχι µόνο τα νοικοκυριά χαµηλού αλλά και µεσαίου εισοδήµατος, αλλά και οι ευάλωτες οµάδες, µεταξύ των οποίων και οι νέοι.

Την πρωταρχική ευθύνη για τις στεγαστικές πολιτικές στην ΕΕ έχουν τα κράτη-µέλη. Η ΕΕ στηρίζει τα κράτη-µέλη µε συστάσεις, χρηµατοδότηση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Παρόλα αυτά µια σειρά αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ τουλάχιστο έµµεσα επηρεάζουν. Το 2022 το Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να συνεργαστεί µε τα κράτη-µέλη όσον αφορά προγράµµατα «Housing First for Youth» που συµπληρώνονται από υπηρεσίες απασχόλησης, κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγειονοµικής στήριξης.

∆υστυχώς, παρόλες τις διαπιστώσεις ούτε στην Κύπρο δεν έχουν παρθεί δραστικά µέτρα που να προστατεύουν τους ενοικιαστές από την αύξηση των ενοικίων αλλά και µέτρα που θα καθιστούν εφικτή την απόκτηση ιδιόκτητης οικίας.

Όπως τόνισε η Isa Serra, ευρωβουλευτής της Οµάδας της Αριστεράς:  «∆εν µπορούµε να µιλούµε για το στεγαστικό πρόβληµα χωρίς να ασχοληθούµε µε τα επενδυτικά ταµεία που επενδύουν εκατοµµύρια ευρώ στην αγορά κατοικιών για κερδοσκοπία, διώχνοντας οικογένειες από τις γειτονιές τους. Ούτε µπορούµε να µην επισηµάνουµε τη λειτουργία µιας καπιταλιστικής αγοράς που βάζει το όφελος λίγων πάνω από ένα δικαίωµα που πρέπει να διασφαλίζεται. Μια ΕΕ που δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι το κύριο πρόβληµα των Ευρωπαίων, δεν έχει προοπτική.

Ειδήσεις σήμερα:



Share This Article