Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει στον μέγιστο βαθμό τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, υποστηρίζει στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδη.
Σημειώνει, όμως, ότι το θέμα δεν επηρεάζει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, καθώς είναι σαφές ότι θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ μόνο μετά τη λύση ενδέχεται να τεθεί. Ο κ. Παντελίδης υποστηρίζει επίσης ότι ορθά απορρίφθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία, όπως ισχυρίζεται, θα οδηγούσε σε πρόσθετη επιβάρυνση των δανειοληπτών και των καταθετών και εκτιμά ότι, αν και το ΔΗΚΟ δεν βγαίνει κερδισμένο από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, υπάρχει καλή επικοινωνία και συνεργασία.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ
Το Δημοκρατικό Κόμμα υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του 2025, αλλά, ας μας επιτραπεί ο όρος, με αστερίσκους, αφού είδαμε βουλευτές του κόμματος να ζητούν περισσότερη ενημέρωση αναφορικά με πολιτικές και αποφάσεις της κυβέρνησης. Είσαστε ικανοποιημένοι, ως συμπολιτευόμενο κόμμα, με την κυβέρνηση σε επίπεδο επικοινωνίας;
Είμαστε ικανοποιημένοι αλλά, αν μου επιτρέπεται να χαριτολογήσω, έχουμε περιθώριο και διάθεση να ικανοποιηθούμε περισσότερο…!
Στα σοβαρά, οφείλω να πω πως υπάρχει ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας και συντονισμού με την κυβέρνηση, καλύτερο από αυτό που υπήρχε τους πρώτους μήνες, όμως πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε ή δεν υπάρχει καλή πρόθεση και από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς κομμάτων, εξ αρχής. Υπάρχει καλή διάθεση, υπάρχει πολιτική βούληση για περαιτέρω βελτιώσεις και γι’ αυτό, άλλωστε, όπως είπα ήδη, η κατάσταση βελτιώνεται.
Σε ποιο βαθμό ικανοποιεί το κόμμα σας ο Προϋπολογισμός; Είχατε οποιαδήποτε διαβούλευση με την κυβέρνηση στη διάρκεια της προετοιμασίας του; Ζητήθηκε η γνώμη σας ως κόμμα;
Ο Προϋπολογισμός μάς ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς είναι πλεονασματικός, διασφαλίζει την εφαρμογή του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη αναλογικά στον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησής του και κρατά την οικονομία και την Κύπρο σε δημοσιονομική σταθερότητα, επιτρέπει την περαιτέρω θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και της στήριξης στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και είναι συμβατός με τις απολύτως αναγκαίες και χρήσιμες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης που επιτυγχάνονται αυτούς τους μήνες. Και ναι, είχε ζητηθεί η γνώμη του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο διαβουλεύτηκε με το Υπουργείο Οικονομικών, τόσο μόνο του όσο και σε συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της συμπολίτευσης.
Το ΔΗΚΟ τάχθηκε εναντίον της πρότασης του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Για ποιο λόγο ταχθήκατε –και προσωπικά– τόσο έντονα εναντίον; Όπως γνωρίζετε, σε 12 χώρες της ΕΕ επιβλήθηκαν φορολογίες, ακόμα και μόνιμες, για δραστηριότητες τραπεζών. Γιατί στην Κύπρο οι τράπεζες θεωρούνται «ιερές αγελάδες»;
Ούτε «ιερές αγελάδες» είναι οι τράπεζες, ούτε είπε κάποιος να μην τις αγγίζουμε… Πρώτοι εμείς, με την αυξημένη αξιοπιστία που προκύπτει από τις αποφάσεις μας, λέμε πως οι τράπεζες πρέπει να συμβαδίζουν με την κοινωνία και ότι κακές πρακτικές και αρνητικά φαινόμενα στη λειτουργία τους πρέπει να εξαλειφθούν. Και πρέπει οι ίδιες οι τράπεζες να αποδείξουν τον κοινωνικό ρόλο που έχουν στην ελεύθερη οικονομία, που τις καθιστά ισχυρές.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να στηρίζαμε μια πρόταση νόμου με δημαγωγικά χαρακτηριστικά, που στηριζόταν στο θυμό και στο συναίσθημα, που θα οδηγούσε σε πρόσθετη επιβάρυνση των δανειοληπτών και των καταθετών και που θα προκαλούσε, σε επίπεδο οικονομίας και προσέλκυσης ή συγκράτησης επενδύσεων, περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιθυμεί να επιλύσει.
Στην επικαιρότητα είναι και το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Δεδομένης της αρνητικής στάσης της Τουρκίας και της δηλωμένης αντίθεσής της στη στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ, θεωρείτε ότι αυτή η συζήτηση συμβάλλει στην υποβοήθηση της προσπάθειας για επανέναρξη του διαλόγου ή ρίχνει νερό στο μύλο της αδιαλλαξίας της Άγκυρας;
Επαναλαμβάνω αυτό που δήλωσα αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που προέκυψε. Η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να στηρίζει και να αξιοποιεί τον συνεπακόλουθο και αδιαμφισβήτητο δυτικό προσανατολισμό της χώρας μας. Γι’ αυτό και, κυρίως, για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει στον μέγιστο βαθμό τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ.
Από κει και πέρα, όσο είναι άλυτο το Κυπριακό, θέμα ένταξης δεν τίθεται ούτε μπορεί να τεθεί. Αν με το καλό λυθεί το Κυπριακό και η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ καταστεί μια απόφαση που θα είναι «στο χέρι» του κυπριακού λαού, ας κρίνουμε και ας αποφασίσουμε τότε, με βάση τα δεδομένα της εποχής και με το βλέμμα στο μέλλον. Σημειώνω ότι αυτή η άποψή μου δεν αναιρεί την ορθότητα της επιλογής που έκανε η Κύπρος τις προηγούμενες δεκαετίες, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
Η όλη συζήτηση δεν επηρεάζει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, καθώς είναι σαφές ότι θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ μόνο μετά τη λύση ενδέχεται να τεθεί.
Το 2026 θα έχουμε βουλευτικές εκλογές. Τα δημοσκοπικά δεδομένα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για το ΔΗΚΟ. Κρίνετε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο κόμμα;
Η εφαρμογή αλλαγών σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και πολιτικής παρουσίας του κόμματος είναι κάτι που έχει δρομολογηθεί με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους προχωρούμε στη διοργάνωση Πολιτικού και Καταστατικού Συνεδρίου τον ερχόμενο Μάρτιο. Συνεδρίου, που συνοδεύεται από τον προσυνεδριακό διάλογο που ήδη διεξάγεται με κοινωνικούς φορείς αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος.
Σεβόμενος, λοιπόν, αυτές τις διαδικασίες, επιφυλάσσομαι σε σχέση με τις απόψεις και εισηγήσεις μου. Όμως δεν έχω κανένα δισταγμό να πω πως πρέπει να γίνουν αλλαγές. Και αυτό δεν αφορά μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά αφορά σχεδόν όλα τα ιστορικά κόμματα, τα οποία, όπως φάνηκε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, αποξενώνονται και απαξιώνονται από την κοινωνία και αφήνουν, δυστυχώς, χώρο για εδραίωση της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της επιπολαιότητας και των ακραίων επιλογών.
Το ΔΗΚΟ δεν είναι κερδισμένο από τη στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη
Θεωρείτε ότι το ΔΗΚΟ βγαίνει κερδισμένο από τη στήριξη του κ. Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησής του;
Σε επίπεδο εκλογικής δύναμης, μέχρι στιγμής, όχι, δεν είναι κερδισμένο και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Βέβαια, αυτό που προέχει είναι το να βγουν κερδισμένοι ο τόπος και η κοινωνία από τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Και εννοείται ασφαλώς ότι θα επιδιώξουμε να καθρεφτιστεί κάθε επιτυχία της διακυβέρνησης και στο Δημοκρατικό Κόμμα που τη στηρίζει.
Επαναλαμβάνω, προτεραιότητά μας είναι το όφελος για τον τόπο. Αν ο τόπος προοδεύει, τότε είναι στο χέρι μας να προοδεύσουμε και ως κόμμα που συμμετέχει στη συμπολίτευση.
Πότε προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του ΔΗΚΟ για τις βουλευτικές εκλογές;
Εκτιμώ ότι αμέσως μετά το συνέδριο του Μαρτίου και καθώς θα απομένει ένας περίπου χρόνος μέχρι τις Βουλευτικές του Μαΐου του 2026, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες που συνδέονται με τις εκλογές, τόσο σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων του κόμματος στις έξι εκλογικές περιφέρειες.