Καταρρέει το ΤΑΕΠ στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη

10 Min Read


Της Ελένης Κωνσταντίνου

Η κατάσταση στο Τμήμα Επει­γόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) Λευκωσίας περιγράφεται ως άνευ προηγουμένου. Ό,τι ακόμη λειτουργεί οφείλεται στις φιλό­τιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Έχουν περάσει αρκετές μέ­ρες από τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων -για ακόμα μια φορά- από την Παγκύπρια Συ­ντεχνία Νοσηλευτών, ωστόσο τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΠΑΣΥΝΟ καταγγέλλει τον ΟΚΥ­πΥ για «συνεχή απάθεια» στην επίλυση των προβλημάτων του ΤΑΕΠ Λευκωσίας, που εξυπη­ρετεί περιστατικά από όλη την Κύπρο και προειδοποιεί ότι εάν δεν δοθούν λύσεις, το Τμήμα θα καταρρεύσει.

«Ούτε τα βασικά μπορούμε να προσφέρουμε»

Όπως επισημαίνει και ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, από την τελευταία ανακοίνωση της Οργάνωσης μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα. Η κατάσταση παραμένει απογοητευτικά και επικίνδυνα η ίδια.

«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο. Δεν υπάρχουν κλίνες στους θαλάμους του Νοσοκομείου για να παραπεμ­φθούν τα περιστατικά και να αποσυμφορηθεί το Τμήμα.

Ιδιαίτερα τώρα με τη χειμερι­νή περίοδο, που είναι αυξημένα τα περιστατικά, υπάρχουν πολ­λές καταγγελίες ότι ασθενείς μέ­νουν μέχρι και 3 ημέρες πάνω στα κρεβάτια των Πρώτων Βο­ηθειών γιατί δεν υπάρχουν δια­θέσιμες κλίνες στο νοσοκομείο».

Το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει, από τη στιγμή που όλα τα κρεβάτια στο ΤΑΕΠ είναι κατειλημμένα, είναι ότι καθυ­στερούν οι ασθενείς να μπουν στο Τμήμα ή δεν μπαίνουν καν μέσα. «Τους παρέχουμε θερα­πείες έξω, σε ένα δωμάτιο που έχουμε για τα έκτακτα περιστα­τικά. Ακόμα και σοβαρά περι­στατικά που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση έχει τύχει να αντιμετωπιστούν έξω στη διαλο­γή. Είχαμε ακόμα και περίπτω­ση άνθρωποι να μεταγγίζονται πάνω στις καρέκλες του ΤΑΕΠ. Δεν εξυπηρετείται, όμως, έτσι ο κόσμος. Περιοριζόμαστε στην αντιμετώπιση του επείγοντος», σημειώνει ο Σάββας Ιακώβου.

«Επιπλέον, όταν ασθενείς νοσηλεύονται για πολλές ώρες ή και μέρες στα κρεβάτια του ΤΑΕΠ, δεν έχουν τη φροντίδα που θα είχαν εάν ήταν κανονικά στο δωμάτιό τους. Για παράδει­γμα, στο χώρο του ΤΑΕΠ υπάρ­χει μόνο μια τουαλέτα. Προχθές είχαμε 25 ασθενείς, με τους 15 να ήταν εισαγωγή. Μπάνιο δεν υπάρχει. Ούτε τα βασικά δεν μπορούμε να προσφέρουμε», σημειώνει. «Έχουμε τελικά ή όχι ΓεΣΥ;» διερωτάται ο Γ.Γ. της ΠΑ­ΣΥΝΟ, επισημαίνοντας ότι όλοι πληρώνουν ΓεΣΥ και θέλουν να έχουν την ίδια μεταχείριση.

Να σημειώσουμε ότι υπάρ­χουν πολλές καταγγελίες ότι ηλικιωμένοι ασθενείς και πιο περίπλοκα περιστατικά «εκδιώ­χνονται» από ιδιωτικά νοσηλευ­τήρια με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σε αυτά του ΟΚΥπΥ.

«Ουρά» τα ασθενοφόρα

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει και για τα ασθενοφόρα. «Το εξωφρενικό και ιδιαίτερα ανη­συχητικό είναι ότι τα περιστα­τικά που παραπέμπονται στο Τμήμα με ασθενοφόρο θα πρέ­πει να παραλαμβάνονται από νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να αποδεσμεύονται αμέσως τα μέλη του Ασθενοφόρου. Λόγω της ελλιπούς στελέχωσης του ΤΑΕΠ με νοσηλευτές, υπάρχουν ασθενοφόρα που περιμένουν σειρά έξω από το ΤΑΕΠ για να παραδώσουν ασθενείς, με απο­τέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλα επείγοντα περιστατικά», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει και στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΝΟ, «η κατάσταση δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια», ενώ σημειώνει πως δεν μπορούν να συνεχίσουν «οι ιατροί και νοση­λευτές να εργάζονται υπό συνε­χή πίεση, να φροντίζουν το ένα περιστατικό μετά το άλλο, να αφήνουν τον έναν ασθενή και να ασχολούνται με άλλον. Κα­θημερινά γίνονται μάχες για τις κλίνες με τους υπόλοιπους θα­λάμους που είναι κατειλημμέ­νοι».

Υποστελέχωση και ακαταλληλότητα κτιρίων

«Το ΤΑΕΠ έχει 20 κλίνες για να αντιμετωπίζει τα επείγο­ντα περιστατικά, να γίνουν οι εξετάσεις, να δοθεί αγωγή και αναλόγως να φύγουν είτε για το θάλαμο είτε για το σπίτι τους. Από τη στιγμή που θα μείνουν για ατέλειωτες ώρες στο ΤΑΕΠ η διαδικασία είναι δαιδαλώδης για το προσωπικό», που συχνά ρισκάρει για να προσφέρει υπη­ρεσίες, αφού υπάρχουν περι­πτώσεις που αν δεν παρέμβουν, θα χαθούν ζωές, σημειώνει ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ.

Ερωτηθείς εάν η δημιουργία άλλου Τμήματος θα ήταν απά­ντηση στα προβλήματα, ο κ. Ια­κώβου σημειώνει ότι υπάρχουν 40 κλίνες κλειστές και αυτό οφείλεται τόσο στην υποστελέ­χωση όσο και στην ακαταλλη­λότητα των κτιρίων.

«Υπάρχουν οι αρμόδιοι και πρέπει να δώσουν λύσεις. Όταν ήταν η ευθύνη στο Υπουργείο Υγείας, τα προβλήματα εντός δύο ημερών το αργότερο λύνο­νταν. Σήμερα δεν παρατηρούμε κάτι τέτοιο. Αγωνιούμε για τον κόσμο, γιατί αυτοί δεν είναι τρό­ποι να νοσηλεύουμε τον κόσμο. Το ΤΑΕΠ δεν είναι κρεβάτι, είναι εξεταστικό κέντρο. Παραπάνω από 4 ώρες δεν πρέπει να πα­ραμένει εκεί ο ασθενής».

«Η υγεία του κόσμου δεν είναι ούτε εμπόρευμα ούτε χρήμα»

Η ΠΑΣΥΝΟ καλεί το Υπουρ­γείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να εξετάσουν από κοινού σοβαρά τα προβλήματα του Τμήματος, να ασκήσουν πιέσεις σε άλλα ΤΑΕΠ του ιδιωτικού τομέα για να παραλαμβάνουν ασθενείς, τερματίζοντας την πολιτική τους να φροντίζουν μόνο ασθενείς που τους αποφέρουν κέρδος. «Η υγεία του κόσμου δεν είναι ούτε εμπόρευμα ούτε χρήμα», τονίζει.

Η συντεχνία αναφέρει επί­σης ότι «εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα, όχι μόνο του ΤΑΕΠ αλλά και των νοσηλευ­τηρίων του ΟΚΥπΥ, δεν μπορεί να γίνει αυτονόμηση, ούτε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα νοσηλευτήρια και κυρίως να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσί­ες».

Κωφεύουν οι αρμόδιοι στις προειδοποιήσεις των νοσηλευτών

Κραυγή αγωνίας για ακόμη μια φορά για την κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, αλλά οι αρμόδιοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά ισχυριζόμενοι πως «ό,τι ήταν να το κάνουν το έκαναν».

Καμιά ανταπόκριση στις επανειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων και πιο συγκεκριμένα των νοσηλευτών. Ακόμη και σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ανώτατο επίπεδο του ΟΚΥπΥ δεν τους δόθηκε καμία απάντηση, αφού οι αρμόδιοι αρκέστηκαν να τους αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν λύσεις.

Είναι αυτή απάντηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Ο Υπουργός Υγείας και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση τι λένε για την κατάσταση αυτή;

Θα αναλάβουν επιτέλους δράση πριν θρηνύσουμε θύματα, πριν άνθρωποι να αρχίσουν να πεθαίνουν πάνω στα κρεβάτια ή τις καρέκλες του ΤΑΕΠ;

Θέλουν να βοηθήσουν το σύστημα, όμως τους εμποδίζε

«Καταδικαστέες οι όποιες επιθέσεις, σωματικές και άλλες, κατά των συναδέλφων, όμως ο κόσμος και θα θυμώσει και θα φωνάξει, γιατί οι συνθήκες στο ΤΑΕΠ είναι απαράδεκτες. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον κόσμο, όχι για να τον ταλαι­πωρήσουμε, όμως το σύστημα δεν μας αφήνει», σημειώνει ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, αποτυπώνο­ντας ακόμη μια παράμετρο των προβλημάτων.

Με αφορμή όλα όσα δια­δραματίζονται κατά καιρούς στα ΤΑΕΠ και ότι πολίτες αντιδρούν πολλές φορές και με ακραί­ους τρόπους, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου προ­ωθεί πρόταση νόμου για τροπο­ποίηση του περί Ποινικού Κώ­δικα Νόμου, ώστε να καθοριστεί ως επιβαρυντικός παράγοντας κατά την επιμέτρηση και επι­βολή ποινής οποιουδήποτε αδι­κήματος, εάν αυτό διαπράχθηκε εναντίον ιατρού, νοσηλευτή μαίας ή επαγγελματία υγείας κατά την άσκηση των καθηκό­ντων του.

Ειδικότερα, με τις προτει­νόμενες ρυθμίσεις σκοπείται η αποτροπή των φαινομένων ανάρμοστης, προσβλητικής ή/και βίαιης συμπεριφοράς ενα­ντίον των ως άνω επαγγελμα­τιών, οι οποίοι γίνονται ολοένα και συχνότερα αποδέκτες των εν λόγω απαράδεκτων συμ­περιφορών στην προσπάθειά τους να τελέσουν το λειτούρ­γημά τους, εργαζόμενοι συχνά υπό αντίξοες συνθήκες εργα­σίας.



Share This Article