Της Ελένης Κωνσταντίνου
Η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) Λευκωσίας περιγράφεται ως άνευ προηγουμένου. Ό,τι ακόμη λειτουργεί οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Έχουν περάσει αρκετές μέρες από τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων -για ακόμα μια φορά- από την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, ωστόσο τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΠΑΣΥΝΟ καταγγέλλει τον ΟΚΥπΥ για «συνεχή απάθεια» στην επίλυση των προβλημάτων του ΤΑΕΠ Λευκωσίας, που εξυπηρετεί περιστατικά από όλη την Κύπρο και προειδοποιεί ότι εάν δεν δοθούν λύσεις, το Τμήμα θα καταρρεύσει.
«Ούτε τα βασικά μπορούμε να προσφέρουμε»
Όπως επισημαίνει και ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, από την τελευταία ανακοίνωση της Οργάνωσης μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτα. Η κατάσταση παραμένει απογοητευτικά και επικίνδυνα η ίδια.
«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο. Δεν υπάρχουν κλίνες στους θαλάμους του Νοσοκομείου για να παραπεμφθούν τα περιστατικά και να αποσυμφορηθεί το Τμήμα.
Ιδιαίτερα τώρα με τη χειμερινή περίοδο, που είναι αυξημένα τα περιστατικά, υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι ασθενείς μένουν μέχρι και 3 ημέρες πάνω στα κρεβάτια των Πρώτων Βοηθειών γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στο νοσοκομείο».
Το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει, από τη στιγμή που όλα τα κρεβάτια στο ΤΑΕΠ είναι κατειλημμένα, είναι ότι καθυστερούν οι ασθενείς να μπουν στο Τμήμα ή δεν μπαίνουν καν μέσα. «Τους παρέχουμε θεραπείες έξω, σε ένα δωμάτιο που έχουμε για τα έκτακτα περιστατικά. Ακόμα και σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση έχει τύχει να αντιμετωπιστούν έξω στη διαλογή. Είχαμε ακόμα και περίπτωση άνθρωποι να μεταγγίζονται πάνω στις καρέκλες του ΤΑΕΠ. Δεν εξυπηρετείται, όμως, έτσι ο κόσμος. Περιοριζόμαστε στην αντιμετώπιση του επείγοντος», σημειώνει ο Σάββας Ιακώβου.
«Επιπλέον, όταν ασθενείς νοσηλεύονται για πολλές ώρες ή και μέρες στα κρεβάτια του ΤΑΕΠ, δεν έχουν τη φροντίδα που θα είχαν εάν ήταν κανονικά στο δωμάτιό τους. Για παράδειγμα, στο χώρο του ΤΑΕΠ υπάρχει μόνο μια τουαλέτα. Προχθές είχαμε 25 ασθενείς, με τους 15 να ήταν εισαγωγή. Μπάνιο δεν υπάρχει. Ούτε τα βασικά δεν μπορούμε να προσφέρουμε», σημειώνει. «Έχουμε τελικά ή όχι ΓεΣΥ;» διερωτάται ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΝΟ, επισημαίνοντας ότι όλοι πληρώνουν ΓεΣΥ και θέλουν να έχουν την ίδια μεταχείριση.
Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι ηλικιωμένοι ασθενείς και πιο περίπλοκα περιστατικά «εκδιώχνονται» από ιδιωτικά νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σε αυτά του ΟΚΥπΥ.
«Ουρά» τα ασθενοφόρα
Σοβαρό ζήτημα προκύπτει και για τα ασθενοφόρα. «Το εξωφρενικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι τα περιστατικά που παραπέμπονται στο Τμήμα με ασθενοφόρο θα πρέπει να παραλαμβάνονται από νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να αποδεσμεύονται αμέσως τα μέλη του Ασθενοφόρου. Λόγω της ελλιπούς στελέχωσης του ΤΑΕΠ με νοσηλευτές, υπάρχουν ασθενοφόρα που περιμένουν σειρά έξω από το ΤΑΕΠ για να παραδώσουν ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλα επείγοντα περιστατικά», σημειώνει.
Όπως επισημαίνει και στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΝΟ, «η κατάσταση δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια», ενώ σημειώνει πως δεν μπορούν να συνεχίσουν «οι ιατροί και νοσηλευτές να εργάζονται υπό συνεχή πίεση, να φροντίζουν το ένα περιστατικό μετά το άλλο, να αφήνουν τον έναν ασθενή και να ασχολούνται με άλλον. Καθημερινά γίνονται μάχες για τις κλίνες με τους υπόλοιπους θαλάμους που είναι κατειλημμένοι».
Υποστελέχωση και ακαταλληλότητα κτιρίων
«Το ΤΑΕΠ έχει 20 κλίνες για να αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά, να γίνουν οι εξετάσεις, να δοθεί αγωγή και αναλόγως να φύγουν είτε για το θάλαμο είτε για το σπίτι τους. Από τη στιγμή που θα μείνουν για ατέλειωτες ώρες στο ΤΑΕΠ η διαδικασία είναι δαιδαλώδης για το προσωπικό», που συχνά ρισκάρει για να προσφέρει υπηρεσίες, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που αν δεν παρέμβουν, θα χαθούν ζωές, σημειώνει ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ.
Ερωτηθείς εάν η δημιουργία άλλου Τμήματος θα ήταν απάντηση στα προβλήματα, ο κ. Ιακώβου σημειώνει ότι υπάρχουν 40 κλίνες κλειστές και αυτό οφείλεται τόσο στην υποστελέχωση όσο και στην ακαταλληλότητα των κτιρίων.
«Υπάρχουν οι αρμόδιοι και πρέπει να δώσουν λύσεις. Όταν ήταν η ευθύνη στο Υπουργείο Υγείας, τα προβλήματα εντός δύο ημερών το αργότερο λύνονταν. Σήμερα δεν παρατηρούμε κάτι τέτοιο. Αγωνιούμε για τον κόσμο, γιατί αυτοί δεν είναι τρόποι να νοσηλεύουμε τον κόσμο. Το ΤΑΕΠ δεν είναι κρεβάτι, είναι εξεταστικό κέντρο. Παραπάνω από 4 ώρες δεν πρέπει να παραμένει εκεί ο ασθενής».
«Η υγεία του κόσμου δεν είναι ούτε εμπόρευμα ούτε χρήμα»
Η ΠΑΣΥΝΟ καλεί το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να εξετάσουν από κοινού σοβαρά τα προβλήματα του Τμήματος, να ασκήσουν πιέσεις σε άλλα ΤΑΕΠ του ιδιωτικού τομέα για να παραλαμβάνουν ασθενείς, τερματίζοντας την πολιτική τους να φροντίζουν μόνο ασθενείς που τους αποφέρουν κέρδος. «Η υγεία του κόσμου δεν είναι ούτε εμπόρευμα ούτε χρήμα», τονίζει.
Η συντεχνία αναφέρει επίσης ότι «εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα, όχι μόνο του ΤΑΕΠ αλλά και των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, δεν μπορεί να γίνει αυτονόμηση, ούτε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα νοσηλευτήρια και κυρίως να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες».
Κωφεύουν οι αρμόδιοι στις προειδοποιήσεις των νοσηλευτών
Κραυγή αγωνίας για ακόμη μια φορά για την κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, αλλά οι αρμόδιοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά ισχυριζόμενοι πως «ό,τι ήταν να το κάνουν το έκαναν».
Καμιά ανταπόκριση στις επανειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων και πιο συγκεκριμένα των νοσηλευτών. Ακόμη και σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ανώτατο επίπεδο του ΟΚΥπΥ δεν τους δόθηκε καμία απάντηση, αφού οι αρμόδιοι αρκέστηκαν να τους αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν λύσεις.
Είναι αυτή απάντηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Ο Υπουργός Υγείας και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση τι λένε για την κατάσταση αυτή;
Θα αναλάβουν επιτέλους δράση πριν θρηνύσουμε θύματα, πριν άνθρωποι να αρχίσουν να πεθαίνουν πάνω στα κρεβάτια ή τις καρέκλες του ΤΑΕΠ;
Θέλουν να βοηθήσουν το σύστημα, όμως τους εμποδίζε
«Καταδικαστέες οι όποιες επιθέσεις, σωματικές και άλλες, κατά των συναδέλφων, όμως ο κόσμος και θα θυμώσει και θα φωνάξει, γιατί οι συνθήκες στο ΤΑΕΠ είναι απαράδεκτες. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον κόσμο, όχι για να τον ταλαιπωρήσουμε, όμως το σύστημα δεν μας αφήνει», σημειώνει ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, αποτυπώνοντας ακόμη μια παράμετρο των προβλημάτων.
Με αφορμή όλα όσα διαδραματίζονται κατά καιρούς στα ΤΑΕΠ και ότι πολίτες αντιδρούν πολλές φορές και με ακραίους τρόπους, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου προωθεί πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, ώστε να καθοριστεί ως επιβαρυντικός παράγοντας κατά την επιμέτρηση και επιβολή ποινής οποιουδήποτε αδικήματος, εάν αυτό διαπράχθηκε εναντίον ιατρού, νοσηλευτή μαίας ή επαγγελματία υγείας κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σκοπείται η αποτροπή των φαινομένων ανάρμοστης, προσβλητικής ή/και βίαιης συμπεριφοράς εναντίον των ως άνω επαγγελματιών, οι οποίοι γίνονται ολοένα και συχνότερα αποδέκτες των εν λόγω απαράδεκτων συμπεριφορών στην προσπάθειά τους να τελέσουν το λειτούργημά τους, εργαζόμενοι συχνά υπό αντίξοες συνθήκες εργασίας.