Συνέντευξη στον Καλλή Αντούνα
Η νέα γενιά της Κύπρου ζει και δραστηριοποιείται μέσα σε ένα σύστημα που «σκοτώνει» την κοινωνική αλληλεγγύη, που θεοποιεί το χρήμα και μετατρέπει τη νεολαία σε στοιχείο εγωκεντρικό, περιθωριοποιημένο και αποστασιοποιημένο από τη συλλογική συμμετοχή και δράση, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Σεβήρος Κούλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Χ» ενόψει του 21ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Οργάνωσης Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Ιανουαρίου 2025.
Ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ εξήγησε πως το συνέδριο θα προβληματίσει, μεταξύ πολλών, η περαιτέρω εμπλοκή των μελών της ΕΔΟΝ στη ζωή και στη δράση του ΑΚΕΛ, με στόχο τη συνεχή ανανέωση των γραμμών του κόμματος με νέα στελέχη και την καλύτερη σύνδεση της δουλειάς των μελών της ΕΔΟΝ με αυτό.
Ποια τα σημαντικότερα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί το 21ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΟΝ;
Όπως κάθε τακτικό συνέδριο της ΕΔΟΝ, έτσι και το 21ο, αποτελεί μια ευκαιρία για ολιστική και συνολική ανάλυση, εκτίμηση και συζήτηση όλων των ζητημάτων. Από το διεθνές περιβάλλον και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, μέχρι το Κυπριακό και την πολιτική της επαναπροσέγγισης. Από τα ζητήματα οικονομίας και εργασίας, στα κοινωνικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τη νέα γενιά.
Όπως πάντα, είναι ξεκάθαρο ότι κυρίαρχη θέση θα έχουν τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία. Τα ζητήματα παιδείας και το δημόσιο σχολείο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση και το φοιτητικό κίνημα, τα ζητήματα της εργασίας, των μισθών, το στεγαστικό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια.
Πέραν των άλλων, εννοείται πως στο συνέδριο θα προβούμε και στη δική μας ενδοσκόπηση. Θα συζητήσουμε για την εικόνα και τη δράση του ΕΔΟΝίτικου οικοδομήματος και όλες τις πτυχές της δράσης της Οργάνωσης. Τη δουλειά μας στους μαθητές, στους φοιτητές, στους νέους εργαζόμενους, στους στρατιώτες, στο κίνημα των ΕΔΟΝόπουλων. Για την πολιτιστική, αθλητική, μορφωτική δράση της ΕΔΟΝ και τις διεθνείς μας σχέσεις, το εκφραστικό μας όργανο, την εφημερίδα «Νεολαία», την κατασκήνωση της ΕΔΟΝ και το θεσμό της ΕΔΟΝίτικης μπάντας.
Στο συνέδριο, μεταξύ πολλών, θα υπάρξουν δύο συζητήσεις. Η γενική συζήτηση που αφορά όλα όσα ανέφερα προηγουμένως και μια θεματική συζήτηση κάτω από τον τίτλο: «Η σύνδεση των μελών της ΕΔΟΝ με το κόμμα και η περαιτέρω εμπλοκή στη ζωή και στη δράση του» και αφορά ακριβώς στον συλλογικό προβληματισμό για την ανάγκη της συνεχούς ανανέωσης των γραμμών του κόμματος και την καλύτερη σύνδεση της δουλειάς των μελών της ΕΔΟΝ με αυτό.
Σας έχω ακούσει πολλές φορές να λέτε ότι για πρώτη φορά η νέα γενιά ζει χειρότερα από τις προηγούμενες. Είπατε ότι το συνέδριο θα συζητήσει και αυτά τα ζητήματα. Ποια ιεραρχείτε αυτήν την περίοδο ως πιο σοβαρά;
Ναι, είναι αλήθεια ότι η νέα γενιά καλείται να ζήσει χειρότερα από ό,τι η γενιά των γονιών μας. Αυτή η πραγματικότητα και οι προτάσεις για ανατροπή αυτού του σκηνικού θα αποτελέσουν τον κύριο άξονα συζήτησης στο 21ο Συνέδριό μας.
Ενώ είμαστε μια γενιά όπου στην πλειοψηφία της διαθέτει υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και εξειδίκευσης από τις προηγούμενες και θεωρητικά δραστηριοποιείται σε μια πιο ανεπτυγμένη και μεγαλύτερη οικονομία, την ίδια στιγμή αδυνατεί να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες που προηγούμενες γενιές με πιο λίγα εφόδια το πετύχαιναν. Ανάγκες όπως σταθερή εργασία με προοπτικές ανέλιξης και ικανοποιητικό εισόδημα, εργασία στον τομέα των σπουδών του καθενός, εξασφάλιση δανειοδότησης για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης και ικανοποίηση των βασικών προϋποθέσεων για δημιουργία μιας νέας οικογένειας.
Αυτά τα ζητήματα αντιλαμβανόμαστε μέσα και από την επαφή μας με τους νέους ανθρώπους ότι είναι τα κυριότερα που προβληματίζουν τη δική μας γενιά. Σε συνδυασμό με τον αγώνα για στήριξη και ενίσχυση των φοιτητών/ριών μέσα από την Κρατική Φοιτητική Μέριμνα και τον αγώνα για αναπροσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μεταρρύθμιση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου, αποτελούν για την ΕΔΟΝ την προτεραιότητα δράσης μας.
Πώς αξιολογείται ο προσυνεδριακός διάλογος και ποια ζητήματα επιγραμματικά αναδείχθηκαν;
Ο προσυνεδριακός διάλογος για ακόμα μια φορά ήταν πλούσιος και ουσιαστικός. Στον προσυνεδριακό διάλογο εντάσσουμε τόσο την αρθρογραφία των μελών της οργάνωσης από τις στήλες της «Χαραυγής» και την ιστοσελίδα και τα social media της ΕΔΟΝ, όσο και την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε στις Γενικές μας Συνελεύσεις.
Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο, δημοσιοποιήθηκαν πέραν των 40 κειμένων με ποικίλες θεματικές, κάτι που δείχνει πως η πολιτική προσέγγιση των στελεχών της ΕΔΟΝ ήταν και παραμένει πολυδιάστατη.
Πλούσια συζήτηση αναπτύχθηκε και στις 93 Γενικές Συνελεύσεις των Τ.Ο. της ΕΔΟΝ σε Κύπρο και εξωτερικό που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Εκατοντάδες μέλη της ΕΔΟΝ συμμετείχαν σε αυτές, με τον αριθμό της συμμετοχής να παρουσιάζει αυξητική τάση σε σχέση με το 20ό Συνέδριο της Οργάνωσης.
Κυρίαρχα ζητήματα αποτέλεσαν η οργανωτική αποτίμηση και ενδοσκόπηση της ΕΔΟΝ, η ανάγκη αναβάθμισης του τμήματος Νέων Εργαζομένων, η αποπολιτικοποίηση της κοινωνίας, η ανάγκη πολιτικής και εκλογικής ενδυνάμωσης του ΑΚΕΛ, η σχέση μας με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ, τα ζητήματα οικονομίας-εργασίας, το στεγαστικό ζήτημα και το πρόβλημα των επιτοκίων, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και η έκρυθμη διεθνής κατάσταση.
Σε μια περίοδο έντονης αποπολιτικοποίησης, ποια η σημασία της οργάνωσης των νέων;
Η νέα γενιά ζει και δραστηριοποιείται μέσα σε ένα σύστημα που «σκοτώνει» την κοινωνική αλληλεγγύη, που θεοποιεί το χρήμα και που μετατρέπει τη νεολαία σε στοιχείο εγωκεντρικό, περιθωριοποιημένο και αποστασιοποιημένο από τη συλλογική συμμετοχή και δράση. Το κοινωνικό σύστημα διαμορφώνει «πλαστές συνειδήσεις», καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και συχνά καταφέρνει να πετύχει την κοινωνική αποστράτευση των νέων.
Συνεπακόλουθα μεγάλη μερίδα της νεολαίας αποστασιοποιείται από την πολιτική και την οργανωμένη πάλη, χωρίς να μπορεί να επεξηγήσει -παρά μόνο επιφανειακά- τη συγκεκριμένη της στάση και περιορίζεται σε γενικεύσεις βασισμένη σε αποσπασματικά γεγονότα, «μισές αλήθειες», ψευδείς ειδήσεις (fake news) ή έχοντας ακόμη άγνοια για στοιχειώδη πολιτικά ζητήματα.
Αυτή η εξελικτική πορεία είναι ανησυχητική και επικίνδυνη, γιατί τα φαινόμενα απαξίωσης και απομάκρυνσης από την πολιτική διαδικασία λειτουργούν ως μηχανισμός αυτοάμυνας, συντήρησης και αναπαραγωγής του κατεστημένου. Αυτή η αποξένωση φυσιολογικά μετακυλίεται και εκφράζεται με διάφορες μορφές, όπως το υψηλό ποσοστό αποχής, τις χιλιάδες μη εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, όπως και σε εξεζητημένες εκλογικές επιλογές που κάθε φορά αποκτούν διαφορετική εικόνα και σχήμα αλλά με κοινό παρονομαστή τους λόγους που ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η οργή και η αγανάκτηση της νεολαίας τυγχάνει εκμετάλλευσης από ακροδεξιές-νεοφασιστικές οργανώσεις, οι οποίες προτάσσουν το δήθεν αντισυστημικό τους προφίλ, αλλά και από νεοφανείς τυχοδιωκτικούς σχηματισμούς ή/και κόμματα, ή από φιγούρες διαδικτυακών διασημοτήτων σε προεκλογικές περιόδους.
Μέσα στο κλίμα αυτό ποιες είναι οι προοπτικές της δράσης σας;
Παρόλη την πίεση που νιώθει η νεολαία της Κύπρου, σε γενικές γραμμές διατηρεί τα χαρακτηριστικά της αμφισβήτησης, του αυθορμητισμού, της τάσης προς κάθε τι το νέο και καινούργιο. Τα ριζοσπαστικά αυτά στοιχεία με τον σωστό προσανατολισμό μπορούν να γίνουν στοιχεία προοδευτικά και με αποφασιστική καθοδήγηση της νεολαίας, αυτή να γίνει φορέας κοινωνικών αλλαγών.
Η συμμετοχή των νέων σε μαζικούς φορείς νεολαίας, όπως φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, είναι σημαντική. Την ίδια στιγμή, ακόμα πιο σημαντική είναι η δραστηριοποίηση των νέων στις τάξεις της Οργάνωσής μας.
Το γεγονός ότι η ΕΔΟΝ παραμένει πρωταγωνιστική και διεκδικητική δύναμη στα νεολαιίστικα δρώμενα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το όραμα της Αριστεράς είναι το ουσιαστικό αντίβαρο απέναντι στην απαξίωση και την αποπολιτικοποίηση. Ο αγώνας που δίνει η Αριστερά, ιδιαίτερα μέσα από τη διεκδικητική μας δράση, δεν είναι μόνο ενάντια στη δεξιά συντηρητική πολιτική, αλλά και ενάντια στη στάση ζωής της απάθειας και της αδράνειας, που σε τελική ανάλυση οδηγεί στην αποπολιτικοποίηση και στη συντήρηση των κατεστημένων.