Υφίσταται η αναγκαιότητα συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης διευθέτησης του Κυπριακού

10 Min Read


  • «Για τη Ρωσία είναι σημαντικό όπως το μέλλον τους το καθορίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας»
  • «Η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να ανταποκρίνεται πρώτα απ’ όλα στα συμφέροντα των ιδίων των κυπριακών κοινοτήτων»
  • «Οι Κύπριοι γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία και διατηρούν την κριτική σκέψη, η οποία τους επιτρέπει να διαμορφώνουν άποψη»
  • «Η κατάσταση στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας θα ήταν εντελώς διαφορετική χωρίς την επιδίωξη του ΝΑΤΟ για διεύρυνση με κάθε τίμημα»

Ως μόνιµο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, η Ρωσία εκφράζει την ετοιµότητά της και στη συ­νέχεια να δώσει κάθε αναγκαία συµπαράσταση προς τον ΟΗΕ και τον ΓΓ του Οργανι­σµού µε στόχο µια βιώσιµη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήµατος, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Χ» ο Πρέσβης της Ρωσικής Οµοσπονδίας στην Κυ­πριακή Δηµοκρατία Δρ Μουράτ Ζιάζικοβ.

Συνοµίλησε ακόµα µε τη «Χ» για τις εξελίξεις στην εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Συρία, τις επεκτατικές βλέψεις και κινήσεις της Βορειοατλαντικής Συµµαχίας και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στέλνο­ντας παράλληλα τους αδελφικούς του χαιρετισµούς στον κυπριακό λαό.

Συνέντευξη στον Καλλή Αντούνα

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία φαίνεται να κλιμα­κώνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανα­τολή. Η νέα κατάσταση έχει επηρεάσει τους γεωστρατη­γικούς στόχους της Ρωσίας στην περιοχή;

Αναμφίβολα, εμείς παρακο­λουθούμε προσεκτικά την εξέ­λιξη της κατάστασης στην Αρα­βική Δημοκρατία της Συρίας. Ειλικρινά ευχόμαστε στον φίλο λαό της Συρίας να ξεπεράσει με επιτυχία όλες τις επιπλοκές που έχουν εμφανιστεί σχετικά με την κατάσταση που επικρα­τεί στη χώρα κατά τη μεταβα­τική περίοδο. Πιστεύουμε ότι η οδός προς μια σταθερή εξομά­λυνση της κατάστασης περνά διαμέσου της έναρξης ενός εσωτερικού διαλόγου στη Συ­ρία, ο οποίος να στοχεύει στην επίτευξη εθνικής ομόνοιας και προώθησης μιας ολόπλευρης πολιτικής διευθέτησης στη βάση των βασικών αρχών που περιέχονται στο Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στη Συρία εδώ και πολλούς αιώνες ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο, μουσουλμάνοι και χριστιανοί. Η Δαμασκός αποτελεί την έδρα και το χώρο κατοικίας του Πα­τριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής Ιωάννη του 10ου, επικεφαλής της Εκκλησίας της Αντιοχείας, ο οποίος διατηρεί αδελφικές σχέσεις με τη Ρωσι­κή Ορθόδοξη Εκκλησία. Ευελ­πιστούμε ότι και επί της νέας συριακής ηγεσίας θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων της χώρας.

Για τη Ρωσία είναι σημαντικό όπως το μέλλον τους το καθο­ρίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι σχέσεις φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού, που έχουν διαμορ­φωθεί ιστορικά μεταξύ των λαών των χωρών μας, θα ανα­πτύσσονται και πάλι με επιτυ­χία, όπως επικρατούσε και κατά το παρελθόν.

Μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά το 2017 στο Κυπριακό έχει εμφανιστεί μια μικρή δυναμική. Ως εκ­πρόσωπος ενός κράτους μό­νιμου μέλους του Συμβουλί­ου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πώς θα σχολιάζατε τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό;

Από το 2017 έχει περάσει αρκετός χρόνος. Έχει γίνει φα­νερό ότι υφίσταται η αναγκαιό­τητα προώθησης της διαδικασί­ας διευθέτησης του Κυπριακού, με στόχο την επίτευξη μιας συ­νολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης, που να ανταποκρίνεται πρώτα απ’ όλα στα συμφέρο­ντα των ιδίων των κυπριακών κοινοτήτων και στο στόχο της διασφάλισης της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότη­τας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρακολουθούμε με προσο­χή την εξέλιξη της κατάστασης γύρω από το πρόβλημα στο νησί και τις συνεχιζόμενες προσπά­θειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σ’ αυτό το περίπλοκο ζήτημα. Ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, η Ρωσία εκφράζει την ετοιμότητά της και στη συ­νέχεια να δώσει κάθε αναγκαία συμπαράσταση προς τον διεθνή οργανισμό στο θέμα αυτό.

Οι παρούσες διεθνείς σχέ­σεις χαρακτηρίζονται από την επιδίωξη του ΝΑΤΟ για διεύρυνση. Πώς θα σχολιά­ζατε τη συζήτηση περί έντα­ξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ;

To στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ αποτελεί ουσιαστικά ένα εργαλείο μιας από καιρό ξεπερασμένης εποχής. Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει μια «δεύτερη πνοή» βρέθηκε άμεσα εμπλεκόμενο στον υβριδικό πό­λεμο που ασκείται εναντίον της Ρωσίας και με εμμονή επιδιώ­κει τη διάδοση της ηγεμονίας του και συνεχώς σε νέα εδάφη στην υφήλιο. Είναι φανερό ότι η κατάσταση στον τομέα της διε­θνούς ασφάλειας θα ήταν σήμε­ρα εντελώς διαφορετική χωρίς την επιδίωξη του συνασπισμού με κάθε τίμημα να εντάξει στις γραμμές του όσο γίνεται περισ­σότερα κράτη.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για την πιθανή ένταξη της Κύ­πρου στο ΝΑΤΟ, μια ισοζυγι­σμένη εκτίμηση των προοπτι­κών και κυρίως των συνεπειών τέτοιας απόφασης αναμφίβολα αποτελεί εσωτερικό θέμα της ηγεσίας της Κυπριακής Δημο­κρατίας και των πολιτών της. Κρίνοντας από τα πρόσφατα δημοσιευθέντα αποτελέσματα των κοινωνικών δημοσκοπή­σεων του «Ευρωβαρομέτρου» για την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2024, η στάση προς τη συμμαχία στο νησί εί­ναι πράγματι αμφιλεγόμενη: το 77% των κατοίκων της Κύπρου νιώθουν δυσπιστία προς τη συμμαχία.

Οι λαοί της Ρωσίας και της Κύπρου για δεκαετίες δια­τηρούσαν αδελφικές σχέ­σεις. Μπορείτε να μας πείτε, με βάση τις δικές σας εμπει­ρίες, αν έχει αλλάξει αυτό υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης;

Κατά τη διάρκεια της απο­στολής μου εδώ χάρη στη μό­νιμη επικοινωνία με τους κα­τοίκους του υπέροχου νησιού σας, έχω πεισθεί ότι οι Κύπριοι στην πλειοψηφία τους ουδέ­ποτε σταμάτησαν να θεωρούν τη Ρωσία ως μια φιλική χώρα και τους Ρώσους ως αδελφούς. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι λιγότερο θερμά τα αισθήματα των Ρώσων προς την Κύπρο, διότι τα θεμέλια αυτών των σχέσεων αποτε­λούν οι κοινές πνευματικές και ηθικές αξίες, το αμοιβαίο ενδι­αφέρον στον πολιτισμό και την ιστορική κληρονομιά, οι στενές φιλικές και συχνά οικογενεια­κές σχέσεις μεταξύ των ανθρώ­πων.

Σήμερα στην Κύπρο όλο και περισσότερο γίνεται αισθητή η διαφωνία με την αντιρωσική ρητορική τής ούτω καλούμενης «συλλογικής Δύσης». Οι Κύπρι­οι γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία και διατηρούν την κριτι­κή σκέψη, η οποία τους επιτρέ­πει να κρίνουν ανεξάρτητα τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο και να διαμορφώνουν τη δική τους άποψη σχετικά με τις ρίζες και πηγές των διαφόρων συγκρούσεων και κρίσεων.

Είμαι πεπεισμένος ότι καμιά ξένη δύναμη ή συλλογικές οδηγίες δεν θα καταφέρουν να αδυνατίσουν και πόσο μάλλον να διαρρήξουν τους παραδο­σιακά στενούς δεσμούς φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού, που συνδέουν αμε­τάβλητα τους λαούς της Ρωσίας και της Κύπρου.

Ευχές με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Χαίρομαι για τη δυνατότητα που μου παρέχετε να απαντή­σω στις ερωτήσεις σας «απο­χαιρετώντας» αυτόν το χρόνο.

Ταυτόχρονα, αυτές τις γιορ­τινές μέρες θα ήθελα να χαιρε­τίσω όλους τους αναγνώστες της έγκυρης εφημερίδας σας και να τους συγχαρώ με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι λαοί της Ρωσίας και της Κύπρου συνδέονται με πα­ραδόσεις φιλίας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που διαρκούν εδώ και πολλά χρό­νια. Θα ήθελα και με αυτήν την ευκαιρία να ευχηθώ ειλι­κρινά σε όλους τους Κύπριους υγεία, οικογενειακή ευημερία και επίτευξη όλων των εποικο­δομητικών ιδεών και σχεδίων τους για το ερχόμενο έτος του 2025!



Share This Article