Εκατοντάδες χιλιάδες τα αδέσποτα σκυλιά… ψίχουλα για βοήθεια

9 Min Read


Στην Κύπρο, οι προτιµήσεις των ανθρώπων που υιοθετούν σκυλιά είναι συγκεκριµένες, καθώς δεν προτιµούν εκείνα που είναι σε σχετικά µεγάλη ηλικία (4 ή 5 ετών), αλλά συνήθως υιοθετούν τους τετράποδους φίλους µας όταν είναι κάποιων µηνών.

Η εθελόντρια και υπεύθυνη για τις υιοθεσίες στο Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας (NDS), Σοφία Ιωαννίδου, µίλησε στη «Χαραυγή» και έδωσε την εικόνα της κατάστασης στην Κύπρο, εξηγώντας αρχικά τη διαδικασία της υιοθεσίας και τι πρέπει να ακολουθηθεί.

Το πνεύµα της υιοθεσίας

Όπως είπε, οι ενδιαφερόµενοι συµπληρώνουν ένα έντυπο ενδιαφέροντος, στο οποίο υπάρχουν συγκεκριµένες ερωτήσεις, όπως πόσα άτοµα είναι µέσα στο σπίτι που προτίθεται να υιοθετήσει ένα σκυλί, εάν υπάρχουν παιδιά και πόσων χρονών είναι, αν είναι ιδιόκτητο το σπίτι ή νοικιαζόµενο. Εµείς, είπε η κα Ιωαννίδου, ζητούµε γραπτή συγκατάθεση από τον ιδιοκτήτη ότι επιτρέπει τα σκυλιά στην ιδιοκτησία του, διότι πολλές φορές κάποιοι υιοθετούν σκυλιά χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη του νοικιαζόµενου σπιτιού, µε αποτέλεσµα να τα επιστρέφουν στο καταφύγιο.

Ερωτηθείσα κατά πόσον ελέγχουν την πορεία της υιοθεσίας, η εθελόντρια ανέφερε πως το καταφύγιο ελέγχει, συνήθως µε βιντεοκλήση, ενώ πολλές φορές γίνεται επιτόπιος έλεγχος. «Μετέπειτα, πάντοτε έχουµε επικοινωνία, τόσο µε την Αγγλία, όσο και µε την Κύπρο».

Όπως µας εξήγησε η Σοφία Ιωαννίδου, δεν κατανοούν όλοι την ευθύνη της υιοθεσίας που είναι µια πολύ σηµαντική πράξη και ευθύνη. «Οι περισσότεροι που µας καλούν ζητούν ένα σκυλί “για τα παιδιά” τους και δυστυχώς όταν ακούµε κάτι τέτοιο, συνήθως ξέρουµε ότι όταν µεγαλώσει το σκυλί θα το επιστρέψουν στο καταφύγιο.

Σε τέτοιας φύσεως αιτήµατα, εµείς ρωτάµε πάντοτε αν θέλουν οι ίδιοι σκυλί (οι γονείς) και τους επισηµαίνουµε πως είναι σαν να έχουν ακόµα ένα µωρό στην οικογένεια, καθώς πρόκειται για πολύ µεγάλη ευθύνη και δέσµευση», υπογράµµισε.

Σε ό,τι αφορά τη διαβίωση των σκυλιών, µάς τόνισε πως πολλοί θέλουν να έχουν τα ζώα έξω από το σπίτι. «∆εν υπάρχει περίπτωση να δώσουµε σκυλί που προορίζεται να µείνει εκτός σπιτιού, ενώ πρέπει να κατανοήσουν ότι ένα σκυλί γίνεται µέλος της οικογένειας», είπε η κα Ιωαννίδου.

Τα «ανεπιθύµητα» σκυλιά

Η κα Ιωαννίδου έριξε φως και σε µία σχεδόν άγνωστη πτυχή για τα αδέσποτα σκυλιά. Όπως µας είπε, «δυστυχώς, στέλνουµε αδέσποτα στην Αγγλία για υιοθεσία», υπογραµµίζοντας µάλιστα πως κάθε µήνα υπάρχει πτήση με την οποία στέλνονται κυρίως µεγαλόσωµα σκυλιά, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στέλνονται πολλά σκυλιά µαύρου χρώµατος, τα οποία δεν θέλουν οι Κύπριοι. «Οι Κύπριοι δεν θέλουν µαύρα και µεγαλόσωµα σκυλιά και, πραγµατικά, δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν τα προτιµούν», εξήγησε και πρόσθεσε πως στην Αγγλία πάνε πολλά λυκόσκυλα και κυνηγετικά (πέραν των κυνηγών κανείς δεν ζητά κυνηγετικά σκυλιά).

Ερωτηθείσα για το ποιοι δείχνουν µεγαλύτερη υπευθυνότητα στην υιοθεσία των αδέσποτων, η εθελόντρια και υπεύθυνη για τις υιοθεσίες ήταν σαφής: «Φυσικά, οι Άγγλοι, χωρίς να το σκεφτώ και πολύ», είπε. Ως παράδειγµα έφερε το γεγονός πως µετά την πανδηµία του κορονοϊού πολλοί εργάζονται από το σπίτι. Ωστόσο, ακόµα και όταν πηγαίνουν στην εργασία τους, φροντίζουν να επισκέπτεται το σπίτι καθηµερινά κάποιος/α dog walker (άνθρωπος που πηγαίνει περίπατο το σκυλί). Επιπλέον, σηµείωσε ότι στην Αγγλία υπάρχουν ειδικά πάρκα σκύλων και κλειστοί χώροι. «Πέραν τούτου, η γενικότερη κουλτούρα στην Αγγλία απέχει κατά πολύ από την κυπριακή, αφού τα σκυλιά εκεί πραγµατικά είναι µέλη της οικογένειας. Μας στέλνουν φωτογραφίες µε τα σκυλιά που πήραν για υιοθεσία µε στιγµές µέσα από το σπίτι και είναι κάτι που µας χαροποιεί· χωρίς να υπονοώ ότι όλοι όσοι υιοθετούν σκυλί στην Κύπρο είναι ανεύθυνοι», υπογράµµισε η εθελόντρια.

Στην ερώτηση εάν έχει παρατηρηθεί κάποια αλλαγή στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια σχετικά µε την υιοθεσία, η Σοφία Ιωαννίδου ανέφερε πως ελάχιστα πράγµατα έχουν αλλάξει, δυστυχώς.

Στάθηκε σε ακόµα ένα ζήτηµα, αυτό της «εισαγωγής» σκυλιών, τονίζοντας  πως πολλές φορές τέτοιες εισαγωγές είναι παράνοµες (π.χ. pet shops που έχουν σκυλιά), καθώς για να έρθει από το εξωτερικό ένα σκυλί πρέπει να είναι 4 µηνών και άνω. Όπως µας είπε, σε αρκετές περιπτώσεις φέρνουν σκυλάκια στα κρυφά και από φτωχές χώρες, ενώ πολλά δεν επιβιώνουν λόγω του ότι είναι πολύ µικρά.

Σε ό,τι αφορά τους αριθµούς των αδέσποτων σκυλιών, σηµείωσε ότι µετά την πανδηµία εκτοξεύθηκε ο αριθµός. «Αυτή τη στιγµή, υπάρχουν περίπου 250.000 αδέσποτα σκυλιά, µέσα και έξω από τα καταφύγια, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θανατώνουν περίπου 10.000 σκυλιά κάθε χρόνο»!

Εγκατάλειψη και υποχρηµατοδότηση τα σηµαντικότερα προβλήµατα

Μία άλλη πτυχή, εξόχως σηµαντική, είναι αυτή της βοήθειας του κράτους προς τα καταφύγια, αλλά και ο υπερπληθυσµός σε αυτά, µία κατάσταση που αντιµετωπίζουν τα καταφύγια εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εντάθηκε µετά την πανδηµία του κορονοϊού.

Η πρόεδρος του Καταφυγίου Σκύλων Λευκωσίας, Βίκυ Νικολάου, είπε στη «Χαραυγή» πως ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα σε πολλά καταφύγια είναι ο πληθυσµός των αδέσποτων – εγκαταλελειµµένων σκύλων, που χρόνο µε το χρόνο αυξάνεται αντί να µειώνεται, µε τα περισσότερα από αυτά να είναι κουταβάκια.

Η κα Νικολάου υπέδειξε πως την εποχή του κυνηγιού στην Κύπρο βρίσκουν τα περισσότερα αδέσποτα, τα οποία είναι και τα πιο φοβικά. Όπως εξήγησε, «τα συγκεκριµένα θέλουν πολλή δουλειά µέχρι να ενταχθούν, να γίνουν φιλικά και εν τέλει να υιοθετηθούν. Πάρα πολλοί κυνηγοί εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους και αυτά που φτάνουν σε εµάς είναι τα τυχερά, αφού για πολλά τα οποία εγκαταλείπονται στα βουνά η µοίρα τους, δυστυχώς, είναι προδιαγεγραµµένη».

Σε ό,τι αφορά την οικονοµική βοήθεια και χρηµατοδότηση, η πρόεδρος του Καταφυγίου Λευκωσίας υπογράµµισε πως το ποσό που δίνει η κυβέρνηση σε όλα τα καταφύγια κάθε χρόνο είναι µόνο 100.000 ευρώ. Το ποσό που θα πάρει το κάθε καταφύγιο, σηµείωσε, εξαρτάται από το πόσα θα δηλώσουν για να πάρουν τη χορηγία. «Εµείς την προηγούµενη χρονιά πήραµε γύρω στις 6.000 ευρώ, ποσό το οποίο είναι µηδαµινό σε σχέση µε τις ανάγκες. Με αυτά τα χρήµατα κλείνουµε λίγες “τρύπες” το καλοκαίρι που αφορούν τα κτηνιατρικά µας έξοδα που κυµαίνονται γύρω στις 3.000 µηνιαίως… χωρίς να υπολογίζουµε όλα τα υπόλοιπα», τόνισε καταληκτικά η Βίκυ Νικολάου.



Share This Article