Οι δράσεις, οι σχεδιασμοί και οι ανάγκες των δήμων και του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού που αφορούν την Πράσινη Μετάβαση αποτέλεσαν το αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με τον Όμιλο Green Energy, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πράσινη Εβδομάδα.
Μέσα από τις τοποθετήσεις των δημάρχων και άλλων αξιωματούχων και τη συζήτηση που έγινε προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πορεία προς την Πράσινη Μετάβαση.
Ο δήμαρχος Λεμεσού, Γιάννης Αρμεύτης, αναφέρθηκε στο στόχο για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2030 και στον ειδικό στόχο της μείωσης της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων από το 92% που είναι σήμερα στο 73%. Ανάμεσα στις δράσεις του δήμου προς την Πράσινη Μετάβαση είναι η εφαρμογή του park and ride, η δημιουργία λεωφορειολωρίδων και πράσινων διαδρομών, αλλά και η θωράκιση της πόλης από μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Ο κ. Αρμεύτης τόνισε επίσης την ανάγκη συντονισμού μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κράτους για να επιτύχει η Πράσινη Μετάβαση.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαθούντας, Κυριάκος Ξυδιάς, τόνισε πως οι δράσεις και οι λύσεις πρέπει να εφαρμόζουν το πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας σε όλες του τις πτυχές και καυτηρίασε το γεγονός ότι οι δήμοι δεν έχουν χώρο για μεταφορά των αποβλήτων τους. Όπως ανακοίνωσε, από την 1η Ιανουαρίου 2025 στον Δήμο Αμαθούντας θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική διαλογή αποβλήτων στην πηγή, ενώ παράλληλα τέθηκε ως στόχος η μείωση της χρήσης αυτοκινήτων κατά 10%.
Ο δήμαρχος Πολεμιδιών, Άντρος Θεοδώρου, ανέφερε ότι ο δήμος του έχει αναλάβει δυναμικά βήματα προς έναν πιο πράσινο, βιώσιμο και ανθρώπινο αστικό χώρο, με επίκεντρο τον πολίτη και το φυσικό περιβάλλον. Ανάμεσα στα έργα που τροχιοδρομούνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, η αλλαγή λαμπτήρων, η εφαρμογή της ηλεκτρικής συγκοινωνίας και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε ιδιόκτητο τεμάχιο έκτασης 300.000 τ.μ. με αναμενόμενη ισχύ 20 MW.
Εκ μέρους του Δήμου Κουρίου, η Δημοτική Γραμματέας, Βαλεντίνα Μιχαήλ, παρουσίασε τις δράσεις του νεοσύστατου δήμου προς την Πράσινη Μετάβαση, οι οποίες αφορούν τη μείωση των ρύπων αυτοκίνητων, την υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων (Πληρώνω όσο Πετώ) και την εφαρμογή τεχνολογικών συστημάτων παρακολούθησης των αέριων ρύπων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η μονοδρόμηση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή αποσκοπεί, κυρίως, στη μείωση των ρύπων και κατ’ επέκταση στη συνολική προσπάθεια προς την πράσινη μετάβαση και βιωσιμότητα.
Ο Γενικός Διευθυντής ΕΟΑ Λεμεσού, Σωκράτης Μεταξάς, ανέφερε ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε συνεργασία με το κράτος, τους άλλους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς φορείς και την επιχειρηματική κοινότητα, παραμένοντας επικεντρωμένος στο στόχο 11 (από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ). Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην υλοποίηση και εφαρμογή όσων απαιτούνται ώστε η επαρχία Λεμεσού να χαρακτηριστεί με τρόπο μετρήσιμο ως πράσινη και αειφόρος. Όπως υπέδειξε ο κ. Μεταξάς, η Πράσινη Μετάβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εγείρει μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται κυρίως με την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων αλλαγών.
Στη δική του τοποθέτηση, ο λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών στην Υπηρεσία Ενέργειας του αρμόδιου Υπουργείου, Νίκος Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στην οδηγία χρήσης ΑΠΕ που έχει ως στόχο μέχρι το 2030, η χρήση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να ανέλθει στο 33%. Ανάμεσα στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 1,9% ανά έτος σε κτιριακές υποδομές, η αντίστοιχη ανακαίνιση ποσοστού των δημοσίων κτιρίων και η ενεργειακή αναβάθμισή τους, οι υπηρεσίες one stop shop και η ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων.
Χρήστος Χαραλάμπους