Toυ Νεόφυτου Παπαλαζάρου
Εμβληματική μορφή του Κινήματος της Αριστεράς, ξεχωριστός άνθρωπος με τεράστια προσφορά στα κοινά είναι ο Χαρής Χριστοδούλου Φώκας από το Νέο Χωρίο Κυθρέας. Τα 96 χρόνια ζωής του έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2025. Αεικίνητος με πλήρη διαύγεια γνοιάζεται και αγωνιά για το Κίνημα της Αριστεράς, ενδιαφέρεται για τα κοινά. Ο 96χρονος Χαρής αποτελεί έναν από τους τελευταίους εν ζωή μάρτυρες της ιστορίας του Κινήματος της Αριστεράς, αλλά και της πατρίδας μας. Δεν έχει αγώνα που να μην έδωσε το «παρών» του όλα αυτά τα χρόνια.
Μαζί με τη συντρόφισσά του τη Φαίδρα ήταν η ψυχή και η κινητήριος δύναμη της Αριστεράς στο Νέο Χωριό Κυθρέας.
Μπήκε στη βιοπάλη από μικρός μαθαίνοντας την τέχνη του επιπλοποιού.
Αποκτά νωρίς ταξική συνείδηση και εντάσσεται στις τάξεις της Ακελικής νεολαίας και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Υπηρέτησε το αγαπημένο του χωριό, βρισκόταν δίπλα από τους χωριανούς και τα προβλήματά τους και πρωτοστατούσε στην επίλυσή τους. Πρωτοπόρος σε όλα, εισπράττει συνδρομές και έρανο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, πουλά τον «Νέο Δημοκράτη», τον «Νέο Άνθρωπο», τη «Χαραυγή». Πρόσφερε με ανιδιοτέλεια στο Λαϊκό Κίνημα και είναι από τους στυλοβάτες του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ» Νέου Χωρίου που φέτος κλείνει 70 χρόνια ζωής και δράσης.
Σύλληψη και βασανιστήρια από τους αποικιοκράτες
Όταν οι Άγγλοι επέβαλαν κατ’ οίκον περιορισμό στο Νέο Χωριό, μάζεψαν τον κόσμο στην αυλή του σχολείου για ανακρίσεις και ύστερα από υποδείξεις μασκοφόρων συνέλαβαν τον Χαρή, τον χτυπήσανε και τον βασάνισαν. Του ζητούσαν να προδώσει συντρόφους του. Του ζητούσαν να σβήσει συνθήματα από τους τοίχους του σχολείου. Αυτός αρνήθηκε, τον ξαναχτύπησαν και τον έσερναν στο σκυρόδεμα, κατά μήκος της αυλής του σχολείου. Άντεξε τα πάντα και δεν πρόδωσε ποτέ κανέναν και τίποτα. Ο Χαρής Χριστοδούλου (Φώκα) υπήρξε ανάμεσα στα 135 στελέχη του ΑΚΕΛ που συνελήφθησαν τη 13η Δεκεμβρίου 1955 από τους Βρετανούς και κλείστηκε στις φυλακές. Δεν φοβήθηκε τους μασκοφόρους του Γρίβα όταν τον απειλούσαν να τον δολοφονήσουν.
Στη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 ενώθηκε με τις δυνάμεις της αντίστασης στην κοινότητά του και δεν λύγισε στις απειλές.
Στην προσφυγιά δραστηριοποιήθηκε και υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ στην Αγλαντζιά. Η σύζυγός του, Φαίδρα Χριστοδούλου, υπήρξε για χρόνια γραμματέας της ΠΟΓΟ Αγλαντζιάς, με επίσης πλούσια δράση και προσφορά στην τοπική κοινωνία. Τόσο ο Χαρής, όσο και η Φαίδρα, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης στα ιδανικά του σοσιαλισμού-κομμουνισμού και στους αγώνες για ποιοτικά καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.
Ο Χαρής Χριστοδούλου είναι αγαπητός και σεβαστός και χαίρει σεβασμού και εκτίμησης από τους συγχωριανούς του, το ΑΚΕΛ και ευρύτερα το Λαϊκό Κίνημα. Χρόνια ακόμα πολλά, Χαρή και να ξέρεις: Σε αγαπάμε, για εμάς είσαι υπόδειγμα κομμουνιστή, ανθρώπου ανιδιοτελούς με προσφορά και μόνο προσφορά στον συνάνθρωπό σου!