Προβληματισμούς, σχόλια και πρωτοβουλίες μοιράζονται τρεις Τ/κ πολιτικοί ηγέτες με το τέλος της άτυπης τριμερούς

13 Min Read


Τους προβληµατισµούς και τις αναλύσεις τους µοιράστηκαν µε τη «Χ» Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες, µετά και το τέλος της άτυπης τριµερούς συνάντησης µεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Γενικού Γραµµατέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σηµειώνεται ανάµεσα σε άλλα πως στην τριµερή δεν είχαµε εκπλήξεις, αλλά είναι θετικό το ότι συµφωνήθηκε η συνέχιση των άτυπων συναντήσεων µε διευρυµένη µορφή, µε τη συµµετοχή των τριών εγγυητριών δυνάµεων και η πραγµατοποίηση συνάντησης στην Κύπρο για να συζητηθεί το ενδεχόµενο ανοίγµατος και νέων σηµείων διέλευσης.

Οι Ασίµ Ακανσόι, Αµπντουλλάχ Κορκµαζχάν και Ζεκί Τσελέρ σηµειώνουν την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και την ανάγκη τα δύο µέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων για επίτευξη λύσης στη βάση της ∆ιζωνικής ∆ικοινοτικής Οµοσπονδίας µε πολιτική ισότητα και τονίζουν την ανάγκη να επιλυθούν προβλήµατα που αντιµετωπίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

 

 

Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν: «Το Κυπριακό δεν πρέπει να καταλήξει “ορεκτικό” μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας»

«∆εδοµένης της στασιµότητας και του αδιεξόδου που επικρατεί εδώ και χρόνια στο Κυπριακό, η συνάντηση Τατάρ και Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη, µε οικοδεσπότη τον Γενικό Γραµµατέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι από µόνη της µια θετική εξέλιξη», ανέφερε στη «Χ» ο γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων του Αριστερού Κινήµατος (Sol Hareket), Αµπντουλλάχ Κορκµαζχάν.

Από τις δηλώσεις όλων των πλευρών γίνεται αντιληπτό µετά τη συνάντηση ότι υπάρχει θετικό κλίµα για νέα διαδικασία και διαπραγµατευτική διαδικασία στο Κυπριακό, ανέφερε και σηµείωσε πως το βασικό θέµα που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αν και δεν υπάρχει κοινό έδαφος µεταξύ των πλευρών, αποφασίστηκε να γίνει άτυπη συνάντηση 4+1 µε τη συµµετοχή Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Κορκµαζχάν σχολίασε τη στάση του Τατάρ, ο οποίος εδώ και χρόνια αποφεύγει συνοµιλίες, διαπραγµατεύσεις, επαφές και διάλογο, αγνοώντας τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ και λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξουν συνοµιλίες χωρίς να αποδεχθούµε την κυριαρχία µας. Ταυτόχρονα, σχολίασε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να κάνει βήµατα επί της ουσίας και όχι στα λόγια και να επιδείξει συγκεκριµένη βούληση για µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης και συνολική λύση».

Είναι θετικό, συνέχισε, ότι οι συνοµιλίες µεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προχωρούν θετικά και ότι δηλώνουν έτοιµες να δείξουν τη βούλησή τους για επίλυση πολλών προβληµάτων, συµπεριλαµβανοµένου του ζητήµατος της υφαλοκρηπίδας. «Το να µη βιαζόµαστε για τη νέα διαδικασία στην Κύπρο και να µιλάµε για διετή διαδικασία εγείρει αµφιβολίες ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα έχουν συγκεκριµένες πολιτικές για την έγκαιρη επίλυση του Κυπριακού», σηµείωσε.

Πρόσθεσε, επίσης, πως η οικονοµική κρίση στην Τουρκία µεγαλώνει µέρα µε τη µέρα και οι περιφερειακές εξελίξεις ασκούν πολιτική πίεση στην Τουρκία, ενώ στην κύρια ατζέντα του Ερντογάν δεν βρίσκονται ούτε το Κουρδικό ούτε το Κυπριακό.

Υπό το πρίσµα όλων αυτών, συνέχισε, το κύριο καθήκον πέφτει στις δυνάµεις της Κύπρου που θέλουν λύση. «Αν δεν θέλουµε να γίνουµε “ορεκτικό” στις διαπραγµατεύσεις και τις συγκρούσεις συµφερόντων των µεγάλων δυνάµεων, πρέπει να αναλάβουµε δράση και να διευρύνουµε τον αγώνα για µια οµοσπονδιακή Κύπρο», κατέληξε.

Ασίµ Ακανσόι: «Ο Χριστοδουλίδης έχει προκαλέσει απογοήτευση στους Τ/κ µε τις “πρωτοβουλίες” του»485898 «Ήταν προφανές ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος και ότι ο εξαναγκασµός δεν θα λειτουργούσε. Ωστόσο, καταβάλαµε µεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουµε ότι η διαδικασία δεν θα αποµακρυνθεί από το έδαφος του ΟΗΕ», ανέφερε στη «Χ» ο Γενικός Γραµµατέας του Ρεπουµπλικανικού Τουρκικού Κόµµατος (CTP), Ασίµ Ακανσόι, προσθέτοντας πως αυτό ήταν πολύ σηµαντικό για το κόµµα του.Σχολιάζοντας την ιδέα µιας νέας άτυπης τριµερούς σε µορφή 4+1, και τις συνοµιλίες στο πλαίσιο της διάνοιξης νέου σηµείου διέλευσης, ανέφερε πως «ενώ η διεθνής συγκυρία εξελίσσεται προς µια θετική κατάσταση ως προς τη λύση του Κυπριακού, δεν νοµίζω ότι θα υπάρξει αλλαγή στη στάση των εγχώριων παραγόντων». Όπως υπέδειξε, «ο Ν. Χριστοδουλίδης έχει προκαλέσει απογοήτευση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα µε τις λεγόµενες πρωτοβουλίες του και αυτό το βλέπει και η διεθνής κοινότητα».Μια νέα διαδικασία θα πρέπει να είναι προσανατολισµένη στο αποτέλεσµα, να είναι χρονικά δεσµευµένη και να τηρείται η πολιτική ισότητα στο πλαίσιο των ψηφισµάτων του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά κατά τρόπο που να περιλαµβάνει την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθµισµένη ψήφο, ανέφερε και τόνισε πως «η πολιτική ισότητα δεν είναι διαπραγµατεύσιµη».Οι Τουρκοκύπριοι για να µπουν σε µια διαδικασία µε σιγουριά και πίστη µετά τα συµβάντα του 2004 και του 2017 θα πρέπει να δουν να αναπτύσσεται µια φόρµουλα στην οποία θα λαµβάνονται υπόψιν οι προσδοκίες όσων θέλουν µια οµοσπονδιακή λύση και όχι όσων την απορρίπτουν, σηµείωσε. «Σε αυτό το πλαίσιο, εµείς, ως CTP, επισηµαίνουµε την Έκθεση του Κόφι Ανάν», ανέφερε.«Η τουρκοκυπριακή κοινότητα πληρώνει το τίµηµα για το φόβο να µην ανέβει το καθεστώς της πολιτικής δοµής στο βορρά. Κάναµε πολλές εκκλήσεις προς τα νότια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά κανείς δεν άκουσε!» υπογράµµισε. Κατέληξε, ωστόσο πως ένας νέος δυναµισµός στο Κυπριακό µπορεί να δηµιουργηθεί µόνο µε τις «προεδρικές» εκλογές που θα διεξαχθούν από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε ένα χρόνο.

Ασίµ Ακανσόι: «Ο Χριστοδουλίδης έχει προκαλέσει απογοήτευση στους Τ/κ µε τις “πρωτοβουλίες” του»

 «Ήταν προφανές ότι δεν υπήρχε κοινό έδαφος και ότι ο εξαναγκασµός δεν θα λειτουργούσε. Ωστόσο, καταβάλαµε µεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουµε ότι η διαδικασία δεν θα αποµακρυνθεί από το έδαφος του ΟΗΕ», ανέφερε στη «Χ» ο Γενικός Γραµµατέας του Ρεπουµπλικανικού Τουρκικού Κόµµατος (CTP), Ασίµ Ακανσόι, προσθέτοντας πως αυτό ήταν πολύ σηµαντικό για το κόµµα του.Σχολιάζοντας την ιδέα µιας νέας άτυπης τριµερούς σε µορφή 4+1, και τις συνοµιλίες στο πλαίσιο της διάνοιξης νέου σηµείου διέλευσης, ανέφερε πως «ενώ η διεθνής συγκυρία εξελίσσεται προς µια θετική κατάσταση ως προς τη λύση του Κυπριακού, δεν νοµίζω ότι θα υπάρξει αλλαγή στη στάση των εγχώριων παραγόντων». Όπως υπέδειξε, «ο Ν. Χριστοδουλίδης έχει προκαλέσει απογοήτευση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα µε τις λεγόµενες πρωτοβουλίες του και αυτό το βλέπει και η διεθνής κοινότητα».Μια νέα διαδικασία θα πρέπει να είναι προσανατολισµένη στο αποτέλεσµα, να είναι χρονικά δεσµευµένη και να τηρείται η πολιτική ισότητα στο πλαίσιο των ψηφισµάτων του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά κατά τρόπο που να περιλαµβάνει την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθµισµένη ψήφο, ανέφερε και τόνισε πως «η πολιτική ισότητα δεν είναι διαπραγµατεύσιµη».Οι Τουρκοκύπριοι για να µπουν σε µια διαδικασία µε σιγουριά και πίστη µετά τα συµβάντα του 2004 και του 2017 θα πρέπει να δουν να αναπτύσσεται µια φόρµουλα στην οποία θα λαµβάνονται υπόψιν οι προσδοκίες όσων θέλουν µια οµοσπονδιακή λύση και όχι όσων την απορρίπτουν, σηµείωσε. «Σε αυτό το πλαίσιο, εµείς, ως CTP, επισηµαίνουµε την Έκθεση του Κόφι Ανάν», ανέφερε.«Η τουρκοκυπριακή κοινότητα πληρώνει το τίµηµα για το φόβο να µην ανέβει το καθεστώς της πολιτικής δοµής στο βορρά. Κάναµε πολλές εκκλήσεις προς τα νότια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά κανείς δεν άκουσε!» υπογράµµισε. Κατέληξε, ωστόσο πως ένας νέος δυναµισµός στο Κυπριακό µπορεί να δηµιουργηθεί µόνο µε τις «προεδρικές» εκλογές που θα διεξαχθούν από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε ένα χρόνο.

Ζεκί Τσελέρ: «Αντί να αποφεύγουµε το τραπέζι, πρέπει να είµαστε αυτοί που καθορίζουν την ατζέντα»

«Αν και αυτό το δείπνο δεν ήταν ένα επίσηµο σκηνικό για την επίλυση του Κυπριακού, το θεωρώ ως ένα θετικό βήµα προς τα εµπρός», δήλωσε στη «Χ» ο πρόεδρος του Κόµµατος Κοινοτικής ∆ηµοκρατίας (TDP), Ζεκί Τσελέρ.

«Στις επαφές µου µε τον Ερσίν Τατάρ πριν από το δείπνο, τόνισα τη σηµασία του να παραστεί στο τραπέζι και να συµµετέχει στο διάλογο, ακόµη και αν η συνάντηση έχει κοινωνικό χαρακτήρα», σηµείωσε υπογραµµίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι Κύπριοι πρέπει να είναι οι κύριοι παράγοντες στη διαδικασία λύσης της Κύπρου. Αντί να αποφεύγουµε το τραπέζι, πρέπει να είµαστε αυτοί που καθορίζουν την ατζέντα του και ιδιαίτερα µετά το χθεσινό δείπνο βλέπω ότι η στάση µας είναι δικαιολογηµένη». «Ο Τατάρ φαίνεται να έχει αναγνωρίσει ότι δεν µπορεί να ξεφύγει από την πραγµατικότητα των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας ούτε µπορεί να αγνοήσει τις δυναµικές στην ευρύτερη περιφέρεια», υπογράµµισε.

«Όπως αναµενόταν, ο Γκουτέρες επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος αυτή τη στιγµή, αλλά προέτρεψε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι µελλοντικές συνοµιλίες να ανοίξουν νέες πόρτες, κάτι που θεωρώ ως ενθαρρυντικό βήµα», ανέφερε.

Ανησυχητική είναι η παθητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, µετά από τις τελευταίες «προεδρικές» εκλογές, σηµείωσε. «Ωστόσο, η συνάντηση της Νέας Υόρκης µάς έδειξε ότι έχουµε ακόµη την ευκαιρία να συνεισφέρουµε ουσιαστικά στην ειρηνευτική διαδικασία. Πρέπει να επιδιώξουµε ενεργό διπλωµατία, ιδιαίτερα στην αντιµετώπιση θεµάτων που µας επηρεάζουν σε καθηµερινή βάση, όπως το άνοιγµα νέων σηµείων διέλευσης, τη βελτίωση του εµπορίου της Πράσινης Γραµµής και την επίλυση προβληµάτων υπηκοότητας για τους Τουρκοκύπριους από µεικτούς γάµους», τόνισε.

«Ελπίζουµε ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα θα κάνει βήµατα προς αυτά τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης και θα ενώσει τη φωνή της µε την πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων εκφράζοντας τη βούλησή της για µια δικοινοτική διζωνική οµοσπονδιακή Κύπρο αντί να λάβει µέτρα που δίνουν τροφή στη διαχωριστική ρητορική», σηµείωσε.

Στο TDP, κατέληξε, «εργαζόµαστε για να οριστικοποιήσουµε συγκεκριµένες προτάσεις για αυτά τα θέµατα και σκοπεύουµε να τις µοιραστούµε µε το κοινό σύντοµα. Είναι καιρός να διαµορφώσουµε ενεργά το µέλλον µας, αντί να περιµένουµε από τους άλλους να αναλάβουν την ηγεσία».



Share This Article