Δομή και μορφή της κοινωνικής συνείδησης (1)

6 Min Read


Επιμέλεια: Νίκος Κουζούπης

Μετά την ανάλυση των νομοτε­λειών της κοινωνικής εξέλιξης, των οι­κονομικών και πολιτικών σχέσεων, θα πρέπει να εξετασθεί μια τέτοια σφαίρα της κοινωνικής ζωής, όπως είναι η κοι­νωνική συνείδηση.

Όταν γίνεται λόγος για την κοινω­νική συνείδηση, πρέπει το άτομο να αφαιρείται από οτιδήποτε ατομικό ή και προσωπικό και να επικεντρώνει την προσοχή του στις απόψεις και ιδέ­ες, που είναι χαρακτηριστικές για τη δεδομένη κοινωνία ως σύνολο ή για μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Αν και η κοινωνική συνείδηση άμεσα ή έμμεσα συγκροτείται από μεμονωμένα άτομα, εντούτοις αυτή υπερβαίνει τον έλεγχό τους μετατρεπόμενη σε κτή­μα ολόκληρης της κοινωνίας. Έτσι, οι επιστημονικές ανακαλύψεις, οι καλλι­τεχνικές δημιουργίες, ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. Όπως η κοινωνία δεν αποτελεί ένα απλό άθροισμα των ατόμων, που την αποτελούν, έτσι και η κοινωνική συνείδηση δεν είναι το άθροισμα των «συνειδήσεων» μεμο­νωμένων προσώπων. Αυτή είναι κάτι περισσότερο από ένα τέτοιο άθροισμα και αντιπροσωπεύει ένα ποιοτικά ιδι­αίτερο πνευματικό σύστημα, το οποίο επηρεάζεται και εξαρτάται τελικά από την κοινωνική ύπαρξη (είναι), ζει τη δική του σχετικά ανεξάρτητη ζωή και έχει ισχυρή επιρροή σε κάθε άτομο, αναγκάζοντάς το να υπολογίζει τις ιστορικά εδραιωμένες μορφές κοινω­νικής συνείδησης ως κάτι πραγματικό, αν και άυλο.

Η κοινωνική συνείδηση στις ιστο­ρικά καθιερωμένες μορφές της είναι αναπόσπαστο μέρος του πνευματικού πολιτισμού της κοινωνίας. Γι’ αυτό λοι­πόν θα πρέπει αρχικά να γίνει αναφορά για το περιεχόμενο αυτής της έννοιας.

Η έννοια του πνευματικού πολιτισμού (α)

Ο όρος «πολιτισμός» στην κυριο­λεξία σημαίνει «επεξεργασία» (από το λατινικό cultura) και συνήθως χρη­σιμοποιείται σε σύγκριση με τη φύση, που θεωρείται στη φυσική της κατά­σταση, ανεξάρτητα από τον άνθρωπο και την εργασία του. Υπό τον πολιτι­σμό αντιλαμβανόμαστε πρώτα απ’ όλα τους τρόπους και τα αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας, τις δημι­ουργούμενες από τον άνθρωπο αξίες. Ο πολιτισμός συνήθως διαχωρίζεται στον υλικό και τον πνευματικό. Αυτός ο διαχωρισμός είναι σχετικός, γιατί για παράδειγμα η κατασκευή εργαλείων εργασίας και γενικά αντικειμένων που ικανοποιούν τις υλικές ανάγκες του ανθρώπου δεν είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της νόησής του. Από την άλλη, τα προϊόντα της πνευ­ματικής παραγωγής -οι ιδέες, οι καλ­λιτεχνικές εικόνες, οι κοινωνικοί κανό­νες και εντολές- εμφανίζονται με μια συγκεκριμένη υλική μορφή –σε γρα­πτά κείμενα, σε βιβλία, ζωγραφικούς πίνακες, σε νότες, προσχέδια κ.λπ.

Στον πνευματικό πολιτισμό συ­μπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της νοητικής δραστηριότητας του αν­θρώπου –η επιστήμη, η φιλοσοφία, η τέχνη, η ηθική, η πολιτική, το δίκαιο και τα αντίστοιχα οικοδομήματα (επι­στημονικά ιδρύματα, σχολεία, θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία κ.ά.), το επίπεδο της νοητικής, αισθητικής και ηθικής εξέλιξής του. Με την έννοια του πολι­τισμού συνδέονται επίσης οι γνώσεις και εμπειρίες που αποκτούνται από τον άνθρωπο από τον ένα ή τον άλλον το­μέα δραστηριότητας, η αφομοίωση και απόκτηση κάποιου συστήματος αξιών, η ανάπτυξη ορισμένης συμπεριφοράς. Κάθε άνθρωπος από μικρή ηλικία βρί­σκεται υπό την επιρροή ορισμένου πο­λιτισμού –αντικειμένων, ιδεών, αξιών, προτύπων συμπεριφοράς. Η ανατροφή και η εκπαίδευση ενός ατόμου συνίστα­ται στην επαφή του με τον υπάρχοντα πολιτισμό, στην αφομοίωση των γνώ­σεων και δεξιοτήτων που συσσωρεύο­νται στην κοινωνία, καθώς επίσης και των πνευματικών αξιών και κανόνων συμπεριφοράς αποδεκτών από την κοι­νωνία. Το ίδιο, δε, το σύστημα εκπαί­δευσης και ανατροφής, η εξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος, αποτελούν σημαντικοί δείκτες του πολιτιστικού επιπέδου μιας δοσμένης κοινωνίας.

Όμως το άτομο δεν είναι μόνο χρή­στης του δημιουργούμενου πολιτισμού. Είναι και προϊόν του και δημιουργός του. Μια ιδιαιτερότητα της σοσιαλι­στικής κοινωνίας έγκειται στο ότι στη βάση της εξάλειψης της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, καθώς επίσης και της αντίθεσης μεταξύ πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας, τεράστιες μά­ζες εργαζομένων γίνονται οι δημιουρ­γοί των πολιτιστικών αξιών.

Ο πνευματικός πολιτισμός φέρει τα αποτυπώματα των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του κοινωνικο-οικονομι­κού σχηματισμού, των τάξεων, οι οποί­ες τον δημιουργούν και από αυτή την άποψη συμπίπτει με το εποικοδόμημα που ανυψώνεται πάνω από την οικο­νομική βάση.

Όμως δεν θα ήταν καθόλου ορθό να ταυτίζεται ο πνευματικός πολιτισμός με το εποικοδόμημα.



Share This Article