Ένα οδοιπορικό στη Σιντζιάνγκ γεμάτο μηνύματα συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

18 Min Read


  • Στόχος της διοίκησης της Σιντζιάνγκ είναι να υπάρχει κοινή πολιτική διαδρομή, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση και κουλτούρα όλων των κοινοτήτων
  • Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει ή ακόμα και να μην πιστεύει, φτάνει να είναι μακριά από εξτρεμιστικές και φανατικές ενέργειες και πράξεις

Αποστολή: Νεόφυτος Νεοφύτου, Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Σε αποστολή στην αυτόνομη επαρχία Σιντζιάνγκ (Xinjiang), αυτόνομη περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στα βορειοδυτικά της χώρας, βρέθηκε η εφημερίδα μας «Χαραυγή».

Μια επαρχία στην οποία διαμένουν περίπου 27 εκατομμύρια κάτοικοι με μια ιδιαιτερότητα: ότι εκεί συνυπάρχουν πολλές μειονότητες. Ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων της είναι Ουιγούροι – μουσουλμάνοι. Η Σιντζιάνγκ συνορεύει με τη Ρωσία, τη Μογγολία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία, οπότε αναπόφευκτα φιλοξενεί αρκετές εθνικές ομάδες και μειονότητες.  

Στην επίσκεψή μας αυτή περιηγηθήκαμε σε διάφορους ιστορικούς, αρχαιολογικούς, περιβαλλοντικούς, αγροτικούς και εκπαιδευτικούς χώρους και ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε η μεγάλη αρχαιολογική κληρονομιά που κουβαλάει ολόκληρη η επαρχία μέσα από τους αιώνες. Γνωρίσαμε και συνομιλήσαμε με ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικές  μειονότητες και είδαμε στην πράξη ότι υπάρχει σεβασμός και αλληλοσεβασμός. Στόχος της διοίκησης της Σιντζιάνγκ είναι να υπάρχει κοινή πολιτική διαδρομή, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση και κουλτούρα όλων των κοινοτήτων. Στην περιοχή ζουν  46 μειονότητες και υπάρχουν 27 διαφορετικές διάλεκτοι, έτσι η κινέζικη γλώσσα είναι αυτή που τους ενώνει όλους.

«Μια Κίνα, Μια Κύπρος»

Στη συνάντηση που είχαμε με  τον ηγέτη του ΚΚΚ στην περιοχή, κ. Erkin Tuniyaz, ενημερωθήκαμε για την πρόοδο και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Σιντζιάνγκ για να αντιμετωπιστούν και να λυθούν προβλήματα και δυσκολίες ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μας ενημέρωσε για την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ και για τις προσπάθειες που έγιναν για να υπάρχει πρόοδος και ασφάλεια στην περιοχή.

Ο κ. Tuniyaz είχε επισκεφθεί την περασμένη χρονιά την Κύπρο και είχε άριστες εντυπώσεις, ενώ γνώριζε και για το κυπριακό πρόβλημα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το ΑΚΕΛ και για τις αδελφικές σχέσεις που υπάρχουν. Διαπιστώσαμε από τη σύντομη αυτή συνάντηση ότι μας ενώνει η αρχή «Μια Κίνα, Μια Κύπρος».

Περιοδεία στην πρωτεύουσα Ουρούμτσι

Στην πόλη Ουρούμτσι είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το φημισμένο παζάρι της πόλης, όπου οι άνθρωποι δραστηριοποιούνται ελεύθερα σε μικρές βιοτεχνίες και καταστήματα πώλησης διαφόρων ειδών και προϊόντων. Είναι το μεγαλύτερο παζάρι στον κόσμο, που συνδυάζει τον ισλαμικό πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, το εθνικό εμπόριο, τον τουρισμό και την ψυχαγωγία. Το παζάρι αναπαράγει την εμπορική ευημερία του Δρόμου του Μεταξιού και ενσωματώνει τα εθνοτικά χαρακτηριστικά και τους τοπικούς πολιτισμούς.

Σε καμία περίπτωση δεν νιώσαμε σαν ξένοι, αντίθετα υπήρχε θερμή υποδοχή από τους φιλόξενους ανθρώπους της πόλης. Εκεί συναντήσαμε ανθρώπους από διαφορετικές κοινότητες και πολιτισμούς να εργάζονται μαζί και να νοιάζονται για την πρόοδο της πόλης τους.

Στην Ουρούμτσι επισκεφθήκαμε το μουσείο της πόλης, στο οποίο φυλάσσονται αντικείμενα χιλιάδων χρόνων που δείχνουν την ανάπτυξη και την πρόοδο στην περιοχή, καθώς και τον επηρεασμό της από γειτονικές χώρες.

Έκθεση φωτογραφιών με τρομοκρατικά κτυπήματα!

Ιστορικό και συμβολικό ενδιαφέρον είχε η επίσκεψή μας σε διεθνή έκθεση, στην οποία μπορούσε κάποιος να ενημερωθεί για την ιστορία της αυτόνομης περιοχής Σιντζιάνγκ. Μας εντυπωσίασε η έκθεση φωτογραφιών αλλά και όλων των φονικών τεκμηρίων από όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες στην περιοχή. Συνθήματα όπως «pan Turkism», «pan Islamism», που προωθούσαν τον θρησκευτικό φανατισμό, δεν έκρυβαν το γεγονός ότι η περιοχή πέρασε μέσα από πολλές τρομοκρατικές ενέργειες. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πίσω από τις τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις βρίσκονταν ξένες μουσουλμανικές χώρες και δαχτυλοδείχνεται η Τουρκία.

Στόχος της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να σταλεί το μήνυμα της αποφασιστικότητας για πάταξη τέτοιων τρομοκρατικών πράξεων, πράγμα που κατάφεραν, αφού τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια υπάρχει ομαλότητα και ασφάλεια στην πόλη. Την ίδια στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες μέσα από την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό ώστε όλες οι εθνότητες να έχουν κοινούς στόχους για την πρόοδο της χώρας.

Η επόμενη μας επίσκεψη ήταν στο πανεπιστήμιο της πόλης, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη – θησαυρό. Στο χώρο βρίσκεται και μια αίθουσα με μουσικά όργανα, τα οποία κατασκευάστηκαν πριν 100 και 150 χρόνια. Υπάρχει καταγραμμένη παραδοσιακή μουσική, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να διαδίδεται από στόμα σε στόμα –η συγκεκριμένη μουσική συνοδεύεται και με τραγούδι και χορό και για να ολοκληρωθεί από την αρχή μέχρι το τέλος διαρκεί μέχρι και 40 ώρες.  Υπάρχουν μουσικά όργανα με ήχους πουλιών, όργανα από δέρματα ζώων και φιδιών κ.λπ.

Ινστιτούτο για το Ισλάμ και προσευχή στο τζαμί

Στην επίσκεψή μας στο Ινστιτούτο για το Ισλάμ, το οποίο λειτουργεί στη Σιντζιάνγκ, διαπιστώσαμε ότι εκεί γίνεται μια σοβαρή πολιτική δουλειά, η οποία αντικρούει στην πράξη τη δυτική προπαγάνδα περί διώξεων των μουσουλμάνων.  Επιβεβαιώνεται ο σεβασμός που υπάρχει για τις θρησκευτικές και εθνοτικές ταυτότητες των μειονοτήτων. Στο χώρο λειτουργεί μεγάλο τζαμί που χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας. Επισκεφθήκαμε το τζαμί και είδαμε δεκάδες νέους ανθρώπους να προσεύχονται με κάθε σεβασμό προς τη θρησκεία τους…

Στο Ινστιτούτο διδάσκεται το κοράνι, η ιστορία των θρησκειών και η ιστορία του Ισλάμ. Υπάρχουν βιβλία σε τρεις γλώσσες, για να έχουν πρόσβαση οι μεγάλες εθνότητες που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και οι φοιτητές από άλλες περιοχές και από γειτονικές χώρες.  

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Μπαΐ Σιούκ, μας συνόδευσε σε επίσκεψή μας στις φοιτητικές εστίες. Υπήρχαν φοιτητές από δέκα διαφορετικές μειονότητες που διέμεναν μαζί στα ίδια φοιτητικά δωμάτια.

Από το Ινστιτούτο αποφοιτούν χιλιάδες Ιμάμηδες, που είναι επικεφαλής σε διάφορες ισλαμικές οργανώσεις καθώς και σε τζαμιά.

Το πολιτικό και ακαδημαϊκό, όμως, μήνυμα που στέλνεται είναι ότι ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει αλλά και να μην πιστεύει, φτάνει να είναι μακριά από εξτρεμιστικές και φανατικές ενέργειες και πράξεις. Τα διπλώματα από το συγκεκριμένο Ινστιτούτο είναι ενταγμένα στα προγράμματα Παιδείας της Κίνας και αναγνωρίζονται και από άλλα κράτη.

Τοποθετημένο μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, το Ινστιτούτο για το Ισλάμ αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Κίνας να ενθαρρύνει μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, όπου άτομα κάθε προέλευσης μπορούν να ζουν και να δημιουργούν μαζί με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον.

Επίσκεψη στη γεωργική και αγροτική περιοχή Κόρλα

Στην επίσκεψή μας στην πόλη Κόρλα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε γεωργικές – αγροτικές περιοχές, αλλά και πανέμορφους τουριστικούς προορισμούς. Φιλοξενηθήκαμε σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με έντονο το στοιχείο της δυναστείας των «Χαν». Είναι μια περιοχή με στοιχεία από τη γειτονική Μογγολία αλλά και την Ινδία.

Κάτω από τα βουνά και την έρημο υπάρχουν πεδιάδες και αμπελώνες. Κατά την επίσκεψή μας σε δύο μονάδες οινοποιείων καταγράψαμε ότι υπάρχουν 42 ποικιλίες σταφυλιού και κρασιού. Υπάρχει παραγωγή σταφυλιών ακόμη και τον χειμώνα, αφού υπάρχουν είδη αμπελιών που μπορούν να αντέξουν στο κρύο.

Εντυπωσιακή είναι και η εκκλησία της Μογγολίας με οκτώ αψίδες και τέσσερα χρώματα στην οροφή. Μας υποδέχθηκε ομάδα Μογγόλων με παραδοσιακές στολές και μας παρουσίασαν σύντομο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τη Μογγολία.

Λίμνη Da He Kou

Εξαιρετική και εντυπωσιακή ήταν και η ξενάγησή μας στη λίμνη Da He Kou. Πρόκειται για έναν πανέμορφο βιότοπο με μια τεράστια λίμνη με καθαρά νερά και δεκάδες πουλιά. Το τοπίο είναι πραγματική μαγεία και αποτελεί έναν από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς στην περιοχή.

Παραγωγή βαμβακιού σε μεγάλες εκτάσεις γης

Στη Σιντζιάνγκ υπάρχει μεγάλη καλλιέργεια βαμβακιού, κυρίως στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων, η οποία κάνει  ρεκόρ μηχανοποιημένης συγκομιδής βαμβακιού. Επισκεφθήκαμε γεωργικές περιοχές στην «Βοhu», όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο συγκομιδής βαμβακιού και να συνομιλήσουμε με γεωργούς και καλλιεργητές. Συναντήσαμε ανθρώπους με δεξιότητες, οι οποίοι μας εξήγησαν ότι το τοπικό κλίμα ευνοεί την παραγωγή βαμβακιού σε μεγάλες εκτάσεις γης. Το 95% της παραγωγής είναι μηχανοποιημένη και μόνο το 5% γίνεται με χειρωνακτική εργασία. Σε κάθε παραγωγό αναλογούν περίπου 10 στρέμματα γης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει ένα πολύ καλό εισόδημα. Δεν είδαμε στην περιοχή να γίνεται κάποια καταναγκαστική εργασία, όπως κατηγορείται από τη Δύση η Κίνα, αλλά ανθρώπους πρόθυμους να καλλιεργήσουν τη γη τους και να παράξουν βαμβάκι, αφού είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση.

Η κυβέρνηση δίνει  στους γεωργούς επιδοτήσεις, γεγονός που δημιουργεί ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν στη βιομηχανία του βαμβακιού. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι βαμβακοκαλλιεργητές ασχολούνται μόνο ένα ή δυο μήνες με τη φύτευση και τη συγκομιδή, ενώ στον υπόλοιπο χρόνο τους κάνουν άλλες γεωργικές εργασίες.

Εκείνο, όμως, που μας εντυπωσίασε είναι οι μεγάλες εκτάσεις γης, όπου η συγκομιδή γίνεται με μεγάλα και σύγχρονα «κομπάι», ενώ γίνεται και χρήση drones για τον ψεκασμό των φυτειών.

Η ανεπτυγμένη παραγωγή βαμβακιού επιβεβαιώνεται και από τη λειτουργία σύγχρονων εργοστασίων επεξεργασίας  του.

Κατά την επίσκεψή μας στη γειτονική πόλη Kuche επισκεφθήκαμε ένα σύγχρονο εργοστάσιο, στο οποίο λειτουργούσαν έξι γραμμές παραγωγής επί 24ωρου βάσεως και στο οποίο εργάζονται 2.100 εργάτες με κύκλο εργασιών 30 εκ. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι δεν υπάρχει χειρωνακτική εργασία, αλλά οι εργάτες επιβλέπουν την παραγωγή με τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας -πίνακες- η οποία υπάρχει σε κάθε μονάδα.

Επίσκεψη στο Poplar Forest Park

Στους πρόποδες των βουνών υπάρχει ένα μεγάλο, γραφικό δασικό πάρκο, από τα πιο όμορφα και τουριστικά πάρκα στην Κίνα. Καλύπτει μια τεράστια έκταση 16,7 χιλιομέτρων και υπάρχουν αιωνόβια δέντρα που ζουν πέραν των 3.000 χρόνων. Το συγκεκριμένο πάρκο, στο οποίο υπάρχουν λίμνες, ποταμοί και ζουν άγρια ζώα,  όπως αγριογούρουνα, λαγοί, ελάφια, πήρε το οικολογικό – τουριστικό βραβείο το 2023 και το 2024 αναδείχθηκε ως το καλύτερο παρθένο πάρκο – οξυγόνο. Στην περιοχή είναι χαρακτηριστικό το είδος δέντρου που μπορεί να διατηρηθεί και να είναι πράσινο μέσα στην έρημο. Πρόκειται για τις «χρυσές λεύκες» της ερήμου.

Το συγκεκριμένο δάσος είναι γνωστό και ως περιοχή της αλληλεγγύης, αφού είναι ιστορικό σημείο για τον απελευθερωτικό στρατό.

Πόλη Kuche

Στην πόλη Kuche είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ένα σύγχρονο εργοστάσιο με προηγμένη τεχνολογία, το οποίο κατασκευάζει σωλήνες αποχέτευσης και ύδρευσης και έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ηλεκτρονικά και επί 24ωρου βάσεως ολόκληρο το δίκτυο της πόλης, έτσι ώστε όταν εντοπίζονται διαρροές νερού να γίνονται άμεσες επεμβάσεις για επιδιόρθωσή τους.

Στην περιοχή Κuche επισκεφθήκαμε οικισμούς με έντονο το στοιχείο της Ινδίας και του βουδισμού. Κάναμε τη διαδρομή της δυναστείας Χαν και επισκεφθήκαμε το μουσείο στην παλαιά πόλη με ιστορικά και αρχαιολογικά αντικείμενα πέραν των 200 χρόνων.

Επισκεφθήκαμε επίσης τη Λαϊκή Γειτονιά στην πόλη,  η οποία έχει το δικό της θεματικό στίγμα με πολλές ζωγραφιές και χρωματισμούς.

Σπήλαιο «Thousand Buddha»

Η επίσκεψη στο σπήλαιο όπου έζησε ο Βούδας, στην κομητεία Baicheng, είναι από τα πιο ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία σε όλη την Κινα. Το συγκεκριμένο μνημείο χρειάστηκε 600 χρόνια για να κτιστεί και περιλαμβάνει 400 σπήλαια στη σειρά.

Εκεί υπάρχουν τοιχογραφίες 1.300 χρόνων, ξύλινες στέγες στο βουνό, ενώ εντοπίζει κανείς υλικά από πηλό και τούβλα.

Αυτή η περιοχή ήταν εμπορικός κόμβος του Δρόμου του Μεταξιού.

Ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας με ωραία παραδοσιακή εκδήλωση με χορό και τραγούδι, με εντυπωσιακό θεατρομουσικό σχήμα με φανταστικά σκηνικά και με πολλά μηνύματα…

Ευχαριστούμε την Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο για τη δυνατότητα που μας έδωσε να ζήσουμε αυτή την εμπειρία.



Share This Article