RSV, κορωνοϊός και ιός της γρίπης αύξησαν τις πληρότητες στις κλίνες των νοσηλευτηρίων όλο τον Δεκέμβρη και την περίοδο των γιορτών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι ο «νέος» ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα δεν είναι νέος, αλλά άλλος ένας ιός με παρόμοια συμπτώματα του αναπνευστικού, όπως ο RSV.
“Από ό,τι φαίνεται από την πληρότητα των κλινών στα νοσηλευτήρια, από τις αρχές Δεκεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων παρουσιάζεται μια αυξημένη τάση περιστατικών από 3 κυρίως ιούς, τον RSV, τον κορωνοϊό και τον ιό της γρίπης, ο οποίος ήρθε πιο νωρίς από ό,τι συνήθως, δηλαδή εκεί που τα περισσότερα περιστατικά είναι τον Ιανουάριο εμφανίστηκε από τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι τρεις αυτοί ιοί είναι εκείνοι που στέλνουν αρκετά άτομα, μικρής ηλικίας και ηλικιωμένα στα νοσοκομεία”, είπε.
Σημείωσε ότι οι τρεις αυτοί ιοί έχουν κοινά συμπτώματα. «Πρόκειται για ιούς, οι οποίοι μεταδίδονται μέσω της αναπνευστικής οδού, εισπνέοντας μικροσταγονίδια που εκπέμπει ένα μολυσμένο άτομο στο περιβάλλον του, π.χ. όταν μιλάει ή όταν φταρνίζεται. Αυτά μπορεί να τα εισπνεύσει κανείς ή να αγγίξει επιφάνειες, οι οποίες έχουν μολυνθεί από αυτά τα μικροσταγονίδια και αγγίζοντας το πρόσωπό του και κυρίως τη μύτη να μολυνθεί με αυτό τον τρόπο.
Ερωτηθείς αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την έξαρση περιστατικών κορωνοϊού, είπε ότι αυτός έχει γίνει λιγότερο επιθετικός και αυτό λόγω της γενικής ανοσίας που υπάρχει στον πληθυσμό αυτή τη στιγμή, που τον αναγκάζει να μεταλλάσσεται όχι προς το χειρότερο, αλλά προς το καλύτερο όσον αφορά εμάς σαν ξενιστές, προκαλώντας λιγότερα προβλήματα από ό,τι στο παρελθόν. «Αλλά δεν παύει από το να είναι επικίνδυνος για άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πεσμένο και σε ηλικιωμένα άτομα, τα οποία μπορεί να έχουν σωρηδόν άλλα προβλήματα», είπε, προσθέτοντας ότι το ίδιο αφορά και στους άλλους δύο ιούς, σημειώνοντας ότι ο RSV ταλαιπωρεί περισσότερο τα μικρά παιδιά κάτω των δύο ετών, προκαλώντας τους αναπνευστικά προβλήματα, όπως βρογχιολίτιδα.
Απαντώντας κατά πόσο έχει παρέλθει η περίοδος εμβολιασμού, είπε ότι δεν έχει παρέλθει, «αντιθέτως εκείνοι που έπρεπε να εμβολιαστούν αργοπόρησαν, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αυτή τη στιγμή από όλες αυτές τις ιώσεις. Δυστυχώς υπάρχει μια προκατάληψη έναντι των εμβολίων λόγω κακής πληροφόρησης ως επί το πλείστον, που προβληματίζει κάποια άτομα και αποφεύγουν να εμβολιαστούν και να προστατευθούν με αυτόν τον τρόπο».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι αργά να εμβολιαστούν, διότι, όσον αφορά τουλάχιστον την περίοδο της γρίπης, «είμαστε πίσω ακόμα. Ο Γενάρης και Φλεβάρης θα μας ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα».