• Το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση για να στηριχθούν από το κράτος, αλλά απορρίφθηκε από τον Μάκη Κεραυνό: «Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται οποιοδήποτε σχέδιο για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες»
• Ισχυρές ενδείξεις για υπερχρεώσεις από τις τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών
Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου
Δώρον άδωρον έχει γίνει η επιδότηση από το κράτος για όσους εντάχθηκαν στα σχέδια τα οποία εφαρμόστηκαν από το κράτος το 2020, αφού η δόση του δανείου τους έχει αυξηθεί κατά 40%.
Για το θέμα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, υποβάλλοντας το ακόλουθο ερώτημα: «Δεδομένου του αντικειμενικού συμπεράσματος ότι με τα συγκεκριμένα σχέδια έχουν θυματοποιηθεί εκατοντάδες δανειολήπτες, με την ευθύνη να βαραίνει την κυβέρνηση, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών οποιοδήποτε σχέδιο με το οποίο θα στηρίξει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες;»
Παρά ταύτα, ο Μάκης Κεραυνός στην απαντητική του επιστολή απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του ΑΚΕΛ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται οποιοδήποτε σχέδιο για να στηρίξει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες».
Σημειώνεται ότι το θέμα αφορά το θέμα αφορά τους δανειολήπτες οι οποίοι εντάχθηκαν στα Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων για νέα Στεγαστικά και Επιχειρηματικά Δάνεια, τα οποία εφαρμόστηκαν το 2020 με στόχο τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι στα υπό αναφορά σχέδια το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε ως βασικό όρο να έχουν ως βάση το επιτόκιο EURIBOR 6 μηνών, το οποίο τότε ήταν μηδενικό. Για το λόγο αυτό έδωσε στις τράπεζες το δικαίωμα να χρεώνουν πρόσθετο περιθώριο μέχρι 230 μονάδες βάσης. Ωστόσο, στην πορεία το EURIBOR 6 μηνών αυξήθηκε και έφτασε μέχρι το 3,9%, αλλά δεν τέθηκε ποτέ από την κυβέρνηση θέμα για μείωση του πρόσθετου περιθωρίου του κέρδους των τραπεζών. Έτσι οι δανειολήπτες βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τις αυξήσεις, οι οποίες προέκυψαν από το EURIBOR 6 μηνών, αλλά και με το πρόσθετο περιθώριο το οποίο δόθηκε από την κυβέρνηση στις τράπεζες.
Όπως αναφέρει ο Μάκης Κεραυνός στην επιστολή του, «όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο σχέδιο έχουν ενσωματώσει την αύξηση των επιτοκίων (EURIBOR 6 μηνών) στις μηνιαίες δόσεις τους».
Ενδείξεις για υπερχρεώσεις
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά παραδέχεται ότι: «Με τα τρέχοντα επιτόκια η αύξηση των δόσεων (έναντι των αρχικών δόσεων) αναμένεται να κυμανθεί (αναλόγως του ποσού και της διάρκειας του δανείου) στο 30% με 40%».
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από τα στοιχεία τα οποία παραθέτει –συγκρινόμενα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου– προκύπτει το συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να επιβάλλονται υπερχρεώσεις από τις τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στα Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων για νέα Στεγαστικά και Επιχειρηματικά Δάνεια.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μάκης Κεραυνός αναφέρει στην επιστολή του ότι την περίοδο από 01/01/2023 έως 30/06/2023, το μέσο επιτόκιο που επιβλήθηκε στα πιο πάνω δάνεια ήταν 4,63%. Παρά ταύτα, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι την υπό αναφορά περίοδο ο μέσος όρος στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια στο σύνολο της αγοράς κυμάνθηκε μεταξύ 3,18% – 3,91%, ενώ στα νέα δάνεια κυμάνθηκε μεταξύ 3,11% – 4%. Δηλαδή το πιο υψηλό επίπεδο το οποίο ίσχυε στην ευρύτερη αγορά ήταν τουλάχιστον 63 μονάδες βάσης πιο χαμηλό από το επιτόκιο, το οποίο χρέωσαν οι τράπεζες στα δάνεια τα οποία εντάχθηκαν στα Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων για νέα Στεγαστικά και Επιχειρηματικά Δάνεια.
Επίσης, ο Μάκης Κεραυνός αναφέρει στην επιστολή του ότι την περίοδο από 1/7/2023 έως 31/12/2023, το μέσο επιτόκιο που επιβλήθηκε στα πιο πάνω δάνεια ήταν 5,73%. Παρά ταύτα, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι την υπό αναφορά περίοδο ο μέσος όρος στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια στο σύνολο της αγοράς κυμάνθηκε μεταξύ 3,99% – 4,38%, ενώ στα νέα δάνεια κυμάνθηκε μεταξύ 3,99% – 5,15%. Δηλαδή το πιο υψηλό επίπεδο στην ευρύτερη αγορά ήταν τουλάχιστον 58 μονάδες βάσης πιο χαμηλό από το επιτόκιο, το οποίο χρέωσαν οι τράπεζες στα δάνεια τα οποία εντάχθηκαν στα Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων για νέα Στεγαστικά και Επιχειρηματικά Δάνεια.
Ακόμη, ο Μάκης Κεραυνός αναφέρει στην επιστολή του ότι σήμερα ο μέσος όρος στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία εντάχθηκαν στο σχέδιο είναι 5,5%. Παρά ταύτα, τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι ο μέσος όρος στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια κυμαίνεται σήμερα στο 4,7% και στα νέα δάνεια στο 4,65%. Δηλαδή είναι 80 μονάδες βάσης πιο χαμηλό από το επιτόκιο το οποίο χρεώνουν οι τράπεζες στα δάνεια, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Επιδότησης.
Σημειώνεται ότι η επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος ανέρχεται στο 1,5%. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες έχουν επιβάλει μεγαλύτερες αυξήσεις στα δάνεια τα οποία έχουν ενταχθεί στα σχέδια. Ως αποτέλεσμα αυτού φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος από την επιδότηση από το κράτος δεν φτάνει στους δανειολήπτες, αλλά καταλήγει στα υπερκέρδη των τραπεζών.
278 ζήτησαν να βγουν από τα σχέδια
Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ενταχθεί στα πιο πάνω σχέδια, είναι και η παραδοχή του Μάκη Κεραυνού ότι τουλάχιστον 278 δανειολήπτες «έχουν ενημερώσει το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα εγκαταλείψουν το σχέδιο».
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ εκφράζει την εκτίμηση ότι οι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στα σχέδια, «θα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερη επιβάρυνση επιτοκίου σε περίπτωση που δεν συμμετείχαν στο σχέδιο». Επισημαίνεται ωστόσο ότι αυτό ελέγχεται αφού τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δίνουν διαφορετική εικόνα.
Αναφέρει επίσης ότι «δεν υπάρχουν δάνεια τα οποία έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο και η επιδότηση διακόπηκε λόγω καθυστερήσεων που υπερέβαιναν τις ενενήντα (90) ημέρες, χωρίς να διευθετηθούν».
Δάνεια μέσω του Φορέα
Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Κουκουμάς στην επιστολή του έθεσε θέμα και για τα ιδιαίτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι των σχεδίων του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ).
Ωστόσο, ο Μάκης Κεραυνός στην απαντητική του επιστολή ανέφερε ότι: «Όσον αφορά τις περιπτώσεις που δεν ήταν ενήμεροι οι δικαιούχοι και δεν υπέβαλαν αίτηση εντός των χρονοδιαγραμμάτων, οι Κανονισμοί του ΚΦΙΚΒ ισχύουν για όλους τους δικαιούχους και δεν γίνονται εξαιρέσεις ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Σημειώνεται ότι περιπτώσεις δικαιούχων του Σχεδίου Επιδότησης Επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια έχουν διακόψει την επιδότηση και έχουν ενταχθεί στο σχέδιο επιδότησης του ΚΦΙΚΒ, του οποίου η επιδότηση κυμαίνεται από 1% μέχρι 3,5%».
Ποιους θα αφορά το νέο σχέδιο
Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του προς τον Γιώργο Κουκουμά αναφέρεται και στο νέο σχέδιο, το οποίο προωθείται από το κράτος για στήριξη των δανειοληπτών.
Όπως αναφέρει, «το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νέο σχέδιο για επιδότηση επιτοκίου που αφορά τους οφειλέτες που έχουν υποστεί αύξηση του επιτοκίου σε νέα δάνεια, τα οποία έχουν εκδοθεί από 01/01/2022 μέχρι 31/12/2023 από τα ΠΙ».