Εκτενή ανταπόκριση από τη Λευκωσία δημοσιεύουν οι Financial Times με θέμα την «παγίδα» που στήνουν σε ξένους φοιτητές, κυρίως από την Αφρική και την Ασία, πρακτορεία διαφήμισης ευκαιριών φοίτησης σε παράνομα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, οι διαφημίσεις μιλούν για «σπουδές στην ΕΕ» με φωτογραφίες από παραλίες στην ελεύθερη Κύπρο ή ακόμα και με συνοδεία της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι επιτήδειοι μεσάζοντες παίρνουν χρήματα από τους νέους που πείθονται, προς οικονομικό όφελος των ιδίων και των επιχειρηματιών, που επιδιώκουν να πλουτίσουν από την πώληση υπηρεσιών ανώτερης εκπαίδευσης.
Σημειώνεται πως τα κατεχόμενα είναι έδρα 23 παράνομων πανεπιστημίων, με πολλά ακόμα υπό κατασκευή, κατά κύριο λόγο ιδιωτικά. Αν και δεν υπάρχουν σαφή επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται πως το ψευδοκράτος φιλοξενεί περίπου 100.000 φοιτητές, δηλαδή μεταξύ 10% και 20% του πληθυσμού.
Οι μισοί από τους φοιτητές είναι Τούρκοι, το 40% από άλλες χώρες και το 10% ντόπιοι. Πέρα από τις ψευδείς υποσχέσεις, η εφημερίδα επισημαίνει ανησυχίες αναλυτών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για σοβαρές απάτες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των ανυποψίαστων φοιτητών.
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως κάποιοι φορείς κατηγορούνται για πρακτικές παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, με ανθρώπους που έχουν ως σκοπό να ζητήσουν άσυλο και άλλους μετανάστες να εγγράφονται ως φοιτητές πριν διασχίσουν παρατύπως την Πράσινη Γραμμή προς τα ελεύθερα κυπριακά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά εδάφη. Όπως δηλώνει στέλεχος τουρκοκυπριακής οργάνωσης αρωγής, «οι διεθνείς φοιτητές, ιδίως από αφρικανικές και ασιατικές χώρες, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων… και πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης». Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επισημάνει περιπτώσεις κατάσχεσης διαβατηρίων από τοκογλύφους και εξαναγκασμό σε εργασία.