Παραλογισμός να ζητά η Αστυνομία από τους πολίτες να εντοπίσουν τα πρόστιμά τους

6 Min Read


Κενά και παρανομίες αλλά και παραλογισμό εντοπίζουν δύο νομικοί στη νέα διαδικασία που εγκαινίασε η Αστυνομία, προκειμένου οι ίδιοι οι πολίτες να εντοπίσουν και να πληρώσουν τα πρόστιμα που τυχόν τους επιβλήθηκαν για τροχαίες παραβάσεις και καταγραφή τους από τις κάμερες φωτοεπισήμανσης.

Η Αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα όπου καταγράφονται αυτές οι καταγγελίες, να εντοπίσουν αν έχουν υποστεί κάποια καταγγελία και στη συνέχεια να φροντίσουν να αποπληρώσουν το πρόστιμο που τους αναλογεί.

Είναι πραγματικά εξωφρενικό αυτό που γίνεται, επειδή η οι αρμόδιοι φορείς και τα ταχυδρομεία που είναι εντεταλμένα να επιδίδουν τις κλητεύσεις δεν μπορούν να εντοπίσουν τους καταγγελλόμενους και να τους τα επιδώσουν, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μένουν απλήρωτα.
Σημαντική είναι και η επισήμανση πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, ενδέχεται να μην ισχύει η καταγγελία μετά από παρέλευση ενός συγκεκριμένου αδικήματος ή παρανομίας.

Μιλώντας στον «Άστρα» ο δικηγόρος Πιερής Λάμπρου τόνισε ότι οι Αρχές θα πρέπει να βρουν τους τρόπους επαρκούς ενημέρωσης των πολιτών κι εταιρειών σε περίπτωση τροχαίων παραβάσεων, έτσι ώστε να έχουν επαρκή χρόνο βάσει του νόμου για την πληρωμή του εξωδίκου αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο νομικός Λάμπρος Πιερή.

Είναι παραλογισμός, τόνισε, να πρέπει να μπει κάποιος σε μια ιστοσελίδα για εντοπισμό και πληρωμή των εξωδίκων προστίμων, για να σημειώσει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πουθενά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς όρια», χαρακτήρισε λανθασμένο τον τρόπο που ενεργεί η Αστυνομία κι εξήγησε ότι από τη στιγμή που θα παραπεμφθεί κάποιος σε δίκη, θα πρέπει να του επιδοθεί η κλήση για να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παρέλευσης του χρόνου, εξήγησε ότι στη βάση του κώδικα ποινικής δικονομίας προβλέπεται παραγραφή για ορισμένα ποινικά αδικήματα που τιμωρούνται με πολύ χαμηλές ποινές εντός περιόδου 6-12 μηνών.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι υπάρχει σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καθορίζει εντός πόσης περιόδου πρέπει να εκδικάζονται τέτοιες υποθέσεις.

Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο δικηγόρος Γιώργος Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε πως σύμφωνα με τον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο, υπάρχει μια εξάμηνη έως 12μηνη μέγιστη περίοδος στην οποία, από τη συντέλεση του αδικήματος, θα πρέπει να καταχωρισθεί ποινική δίωξη ενώπιον δικαστηρίου. Εξήγησε ότι με την πάροδο τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος το αδίκημα παραγράφεται.

Όπως ανέφερε, «για αδίκημα το οποίο συντελέστηκε τον Ιούνιο του 2022 και θα οδηγηθεί κάποιος στο δικαστήριο τον Ιούνιο 2025, παρέρχεται μια τριετής προθεσμία, άρα αυτό το αδίκημα έχει παραγραφεί. Άρα δημιουργείται ακόμα ένα πρόβλημα και στη διαδικασία αλλά και στην ανάκτηση της εξώδικης συμμόρφωσης».

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε πως το σύστημα αντιμετωπίζει λειτουργικά ή δομικά προβλήματα για τα οποία διατηρούν σε εκκρεμότητα 250.000 εξώδικα, τα οποία αναλογούν σε υπέρογκα χρηματικά ποσά.

Είναι φανερό ότι είναι αδύνατον να εισπραχθούν πολλά πρόστιμα, αφού οι συστημένες επιστολές που στέλνονται μέσω των ταχυδρομείων δεν παραλαμβάνονται είτε επειδή κάποιοι έχουν αλλάξει διεύθυνση είπε επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται να τα παραλάβουν, ενώ κάποιοι άλλοι αγνοούν σκόπιμα τις ειδοποιήσεις παραλαβής που στέλνει το ταχυδρομείο.

Έτσι, η Αστυνομία βρήκε την εύκολη λύση με τη διαδικασία που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα, ελπίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει στην είσπραξη μεγάλου μέρους των προστίμων από την ανάδοχη εταιρεία.

Η Αστυνομία μηχανεύτηκε μια νέα διαδικασία, η οποία ουσιαστικά ζητά από τους πολίτες να αυτοενοχοποιηθούν, απειλώντας τους μάλιστα πως αν δεν πληρώσουν τα πρόστιμα όσοι τα δουν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μέχρι την 31η Μαρτίου, θα οδηγηθούν στο δικαστήρια.

Ο Γ. Χριστοφίδης επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται νέα προβλήματα και δύο τάξεις πολιτών. «Υποκαθιστούμε ουσιαστικά τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται σε διάφορους μηχανισμούς εφαρμογής των νομοθεσιών με άλλες πρόχειρες λύσεις, οι οποίες ουσιαστικά δημιουργούν νέα ζητήματα.

Δημιουργεί πλέον και δύο τάξεις συμπολιτών μας, εκείνων που συνειδητά θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία και θα καταβάλουν το εξώδικο πρόστιμο, αλλά και εκείνους που στρατηγικά ή νομικά θα επιλέξουν να μην, ξεγελώντας ουσιαστικά για άλλη μια φορά το σύστημα».



Share This Article