Οι επόμενες ώρες μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Κύπρος βρήκαν τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες της Δημοκρατίας να προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τον τρόπο δράσης των χάκερ. Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες των «εισβολέων συστημάτων» δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, αυτό δεν προκαλεί εφησυχασμό, ούτε μειώνει τον βαθμό επαγρύπνησης. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται απαραίτητη η συλλογή πληροφοριών που θα βοηθήσουν στη λήψη προληπτικών μέτρων για το μέλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελευθερου», η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε άμεσα για την επίθεση. Φαίνεται πως ομάδες χάκερ αραβικής καταγωγής είχαν ανακοινώσει τις προθέσεις τους σε πλατφόρμα του dark web, το οποίο παρακολουθείται τόσο από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας όσο και από οργανισμούς που ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια.
Η άμεση εξασφάλιση αυτών των πληροφοριών επέτρεψε την έγκαιρη προετοιμασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Η μορφή της επίθεσης
Όπως επιβεβαιώνεται από αξιόπιστες πηγές, η επίθεση εκδηλώθηκε με τη μορφή DDoS (Distributed Denial of Service). Αυτός ο τύπος επίθεσης στοχεύει στην υπερφόρτωση ενός διακομιστή, υπηρεσίας ή δικτύου με τεράστιο όγκο δεδομένων, καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση των νόμιμων χρηστών. Οι χάκερ προκαλούν την αποστολή μεγάλου όγκου αιτημάτων, προσδοκώντας την κατάρρευση της υποδομής.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι χάκερ μπορεί να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στα συστήματα μέσω μη καταγεγραμμένων επικοινωνιακών μονοπατιών, επιδιώκοντας την απόκτηση ευαίσθητων δεδομένων.
Διερεύνηση και συνεργασία με Europol
Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση της επίθεσης, ενώ θεωρείται δεδομένη η ενημέρωση της Europol για το περιστατικό.
Ασφάλεια σε καλύτερο επίπεδο
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η νέα κυβερνοεπίθεση βρήκε την Κύπρο καλύτερα προετοιμασμένη, χάρη στα μέτρα που λήφθηκαν μετά από τρεις προηγούμενες επιθέσεις σε βάρος του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας έχει εγκαταστήσει αισθητήρες σε κρίσιμες υποδομές, οι οποίοι ανιχνεύουν ανωμαλίες στην κίνηση των δικτύων και προσφέρουν χρόνο αντίδρασης σε περίπτωση επίθεσης.
Στόχοι των επιθέσεων
Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, οι επιθέσεις που συνδέονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή είχαν φτάσει τις έξι. Οι στόχοι περιλάμβαναν την Κυβερνητική Πύλη, το Αεροδρόμιο Λάρνακας, την ΑΗΚ, τη Cyta και την εταιρεία ΕΚΟ. Παρά τις επιθέσεις, οι υποδομές προστατεύτηκαν επιτυχώς, όπως ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.