Ανησυχεί η αισθητή μείωση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία

4 Min Read


H μείωση της επισκεψιμότητας μεταξύ των ετών 2018-2023 τόσο στους εξωτερικούς ασθενείς όσο και στους εσωτερικούς ασθενείς των δημοσίων νοσηλευτηρίων και κατ’ επέκταση των εσόδων του ΟΚΥπΥ καταγράφονται μεταξύ άλλων στην ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον Οργανισμό.

Ο Γενικός Ελεγκτής Ανδρέας Παπακωνσταντίνου δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ότι ο ΟΚΥπΥ έχει απωλέσει το 50% των εξωνοσοκομειακών ασθενών και το 20% των ενδονοσοκομειακών ασθενών. «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ενώ η εργασία σε ασθενείς μειώνεται, ο αριθμός των ιατρών και των νοσηλευτών αυξάνεται και ο αριθμός της διοίκησης αυξάνεται πολλαπλάσια», είπε.

Ανέφερε ότι την ΕΥ ανησυχεί το ότι υπάρχουν συνεχώς αντιπαραθέσεις ιατρών και διοίκησης, ενώ σε σχέση με την παροχή κινήτρων είπε ότι αυτά δίνονται για να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι.
«Το 70% των κινήτρων που δίδονται είναι οριζόντια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι από 18-19 εκ. ευρώ που δαπανώνται για τα κίνητρα, τα 16 εκ. ευρώ τα παίρνουν όλοι οι γιατροί.

Αυτό δείχνει, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι «αυξηθήκαν οι αμοιβές όλων των γιατρών χωρίς να συνδέεται με την απόδοσή τους».

«Δίχως δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορεί να υπάρχει δημόσια υγεία», τόνισε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη. Η κα Γιαννάκη, η οποία είναι και εξ οφίκιο μέλος του Δ.Σ. ΟΚΥπΥ, είπε πως «τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι αυτά που κράτησαν αυτόν τον τόπο σε όλες τις κρίσεις» και πρόσθεσε πως «για να στέκονται τα νοσηλευτήρια, πρέπει να γίνονται και σωστά πράγματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδής, είπε ότι το ΑΚΕΛ -και όχι μόνο, αλλά ολόκληρη Επιτροπή Υγείας- έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να παραδοθεί επιτέλους στη Βουλή το επιχειρησιακό πλάνο του οργανισμού, που είναι οδικός χάρτης που καθορίζει τους στόχους, αλλά και όλο το σχεδιασμό για την υλοποίηση αυτών των στόχων». Πρόσθεσε ότι το επιχειρησιακό πλάνο έχει επιτέλους ετοιμαστεί και θα πρέπει να παραδοθεί.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και την αποδοτικότερη λειτουργία του, ανέφερε ότι «είναι κρίσιμης αποφασιστικής σημασίας η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει επιτέλους με το capacity planning, το οποίο απαιτούμε επίσης εδώ και χρόνια, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή». «Είναι ένα κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας ζήτημα που αφορά όχι μόνο τον ΟΚΥπΥ, αλλά συνολικότερα το δημόσιο τομέα υγείας στη χώρα μας, το ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε ακόμη ότι «απαιτήσαμε όπως ο ΟΚΥπΥ επιτέλους προχωρήσει με όλες εκείνες τις ενέργειες που θα ενισχύσουν την ευελιξία του Οργανισμού αλλά και που θα τον καταστήσουν γενικότερα πιο ανταγωνιστικό στο περιβάλλον του ΓεΣΥ».

Ανέφερε επίσης ότι «επιμέρους παρατηρήσεις που έχουν υποδειχθεί από την ΕΥ για πράξεις και παραλείψεις, σφάλματα από πλευράς της διοίκησης του Οργανισμού έχουν καταγραφεί, έχουν υποδειχθεί, έχει αναλάβει την ευθύνη ο ΟΚΥπΥ γι’ αυτά τα λάθη και τις παραλείψεις και θα ελέγχουμε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν».



Share This Article