«Η πρόσφατη προώθηση της πολιτικής “Πληρώνω όσο Πετώ” έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από τοπικές αρχές. Κύριο σημείο τριβής αποτελεί η έλλειψη επαρκούς διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και τους αρμόδιους φορείς, καθώς και η ανεπάρκεια των υποδομών που απαιτούνται για την εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου.
Αναλυτικά:
«Η συγκεκριμένη πολιτική προσέγγιση που ακολουθεί το αρμόδιο υπουργείο, επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές ανισότητες. Η έλλειψη συστημάτων ανακύκλωσης και υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων σε πολλούς δήμους καθιστά ανέφικτη την εφαρμογή της πολιτικής με δίκαιο τρόπο., Επισημαίνουμε ότι πολλοί δήμοι προτίθενται να διατηρήσουν τις υφιστάμενες χρεώσεις ή ένα σταθερό πάγιο, συν την αγορά των σακουλιών στα οποία θα γίνεται η διαλογή και απόρριψη των σκυβάλων. Παράλληλα, οι αυξημένες χρεώσεις για τα απορρίμματα θα επιδεινώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των οικονομικά ευάλωτων ομάδων.
Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, όπως και η Ένωση Δήμων, και πολλοί άλλοι φορείς, εκφράζει τις σοβαρές επιφυλάξεις της σχετικά με την υλοποίηση του μέτρου. Τονίζεται, ότι η απουσία χρηματοδότησης για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών μετακυλίει το κόστος στους δήμους, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες!
Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό του ζητήματος της ανακύκλωσης, με έμφαση στα εξής:
- εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τη μείωση και την ορθή διαχείριση απορριμμάτων,
- επιμόρφωση και δημιουργία κουλτούρας από μικρή ηλικία,
- δημιουργία ολιστικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων
- κατασκευή από ή με επίβλεψη του κράτους ή άλλων δημόσιων φορέων, κατάλληλων χώρων απόρριψη όλων των σκυβάλων αναλόγως του είδους του
- καταρτισμός πολιτικών και νομοθετικών πλαισίων γύρω από τα ζητήματα ανακύκλωσης
- υιοθέτηση καλών πρακτικών του εξωτερικού
Η πολιτική “Πληρώνω όσο Πετώ” θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την κυκλική οικονομία, εάν συνοδευόταν από τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ωστόσο, η βιαστική και μονομερής εφαρμογή της, χωρίς τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα επιπλέον βάρος για τους πολίτες και τους δήμους. Η αναθεώρηση του σχεδιασμού με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι επιτακτική για την επιτυχία μιας τόσο κρίσιμης μεταρρύθμισης. Η διαχείριση των σκουπιδιών μπορεί να είναι μία win, win πολιτική τόσο για τους πολίτες, τους δήμους, το κράτος, αλλά πρώτιστα το περιβάλλον.
Ας θέσουμε μπροστά το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη!».