Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη µε τον Ερσίν Τατάρ για συζήτηση του θέµατος του ανοίγµατος νέων οδοφραγµάτων και διόδων περιέπλεξε περισσότερο τα πράγµατα αντί να υποβοηθήσει τη διαδικασία. Το πακέτο που κατέθεσε ο Πτ∆ στη συνάντηση µπορεί να είναι σωστό αλλά, εµπλέκοντας και άσχετα µε τα οδοφράγµατα θέµατα, ιδιαίτερα όταν αυτό συνοδεύεται από το «ή όλα ή τίποτα» έδωσε την ευκαιρία στον Τ/κ ηγέτη να υπεκφύγει.
Όσο κι αν επιχείρησαν οι κυβερνώντες να αλλάξουν τις εντυπώσεις, η ουσία παραµένει η ίδια. Χωρίς να παραγνωρίζεται η σηµασία της διάνοιξης νέων διόδων ή και η υιοθέτηση άλλων Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης, είναι φανερό ότι η σκέψη όλων επικεντρώνεται στο κατά πόσο µια ενδεχόµενη µη συµφωνία για το άνοιγµα νέων διόδων θα επηρεάσει την πολυµερή διάσκεψη που θα πραγµατοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα µέσα στον ερχόµενο Μάρτιο.
Το θέµα αυτό σχολιάζουν στη «Χαραυγή» ο βουλευτής και µέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Άριστος ∆αµιανού, η αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου ∆ΗΣΥ και µέλος της Συµβουλευτικής Οµάδας Κυπριακού ∆ΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ∆ΗΚΟ, Θεόδωρος Μανιταράς.
Άριστος Δαµιανού: Αρνητική εξέλιξη το ότι µπήκαµε στο παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών
Κάθε βήµα το οποίο δηµιουργεί συνθήκες συναντίληψης υποβοηθά το ευρύτερο κλίµα, ανέφερε ο Άριστος ∆αµιανού, σηµειώνοντας ότι τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης µπορούν να συνδράµουν την προσπάθεια, αλλά σε καµία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ουσία. «Και η ουσία σήµερα, όπως και κατά τα τελευταία επτά άγονα χρόνια, είναι η επανεκκίνηση µιας διαδικασίας διαπραγµατεύσεων, όπως την περιγράψαµε κατ’ επανάληψη, µέσα από την οποία να διεκδικήσουµε λύση δικοινοτικής, διζωνικής οµοσπονδίας µε πολιτική ισότητα. Σε ένα δύσκολο -οµολογουµένως- περιβάλλον, δεδοµένων των απαράδεκτων τουρκικών θέσεων, αλλά και σύνθετων λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων και των όσων θλιβερών συµβαίνουν στη γειτονιά µας.
Είναι εδώ που ελέγχεται ο κ. Χριστοδουλίδης, αλλά και τα κόµµατα που τον στηρίζουν. ∆ιότι, έχοντας την προσδοκία επί του εδάφους ότι ίσως να καταλήγαµε, στη βάση της αµοιβαιότητας, στη διάνοιξη οδοφραγµάτων, ο Πρόεδρος αποφάσισε χωρίς διαβούλευση ή ενηµέρωση των κοµµάτων, ότι τώρα ήταν η ώρα να ανοίξει και να διασυνδέσει και άλλα θέµατα, τα οποία -ούτως ή άλλως- είναι υπόψιν του ΟΗΕ, πλην όµως δεν ήταν το αντικείµενο της συνάντησης µε τον κ. Τατάρ. Το ζητούµενο ήταν η διάνοιξη οδοφραγµάτων για να διευκολύνουµε -πάντοτε υπό συνθήκες ηµικατοχής- την καθηµερινότητα των ανθρώπων. Το γεγονός ότι µπήκαµε στο παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών σίγουρα είναι αρνητική εξέλιξη. Ωστόσο, δεν εκτιµώ ότι χάθηκε η µεγάλη εικόνα. Οι διεργασίες και η προετοιµασία για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγµατεύσεων, τις οποίες τοποθετώ το ερχόµενο φθινόπωρο, παραµένουν το ζητούµενο».
Ο κ. Δαμιανού σηµείωσε, επίσης, ότι η ευθύνη του κ. Χριστοδουλίδη να διασφαλίσει µε πειστικό τρόπο πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για υλοποίηση αυτού του στόχου είναι τεράστια. «∆ιερωτώµαι -βέβαια- τι συζητά µε τα τρία κόµµατα της συµπολίτευσης, τα οποία στο Κυπριακό έχουν εκ διαµέτρου αντίθετες θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ, ως κόµµα πατριωτικό και υπεύθυνο θα στηρίξει την προσπάθεια υπό την αίρεση ότι ο Πρόεδρος θα κινηθεί στις σωστές ράγες του Κυπριακού και δεν θα συνεχίσει τη ζηµιογόνα πεπατηµένη της δεκαετίας Αναστασιάδη», κατέληξε.
Ξένια Κωνσταντίνου: Η µη κατάληξη για τα οδοφράγµατα θα είναι επιβαρυντική για τη συνέχεια
Ο ∆ηµοκρατικός Συναγερµός υποστηρίζει µε συνέπεια το συµφωνηµένο πλαίσιο λύσης, καθώς και κάθε πρωτοβουλία διαλόγου που µπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και την ντε φάκτο διχοτόµηση, ανέφερε η Ξένια Κωνσταντίνου. Πρόσθεσε ότι σε συνέχεια του δείπνου στη Νέα Υόρκη και παρά τη διαπίστωση της ειδικής απεσταλµένης του Γενικού Γραµµατέα ότι δεν είχε εξευρεθεί κοινό έδαφος µεταξύ των δύο µερών, εντούτοις συµφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης που αναθέρµανε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την ελπίδα στο εσωτερικό.
«Είναι µε ιδιαίτερο προβληµατισµό και επιφύλαξη που είδαµε την προσέγγιση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας στη συνάντηση µε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη που σκοπό είχε να συζητηθεί η συµφωνηµένη πρόθεση και των δύο ηγετών για διάνοιξη νέων διελεύσεων.
Τονίσαµε πολλές φορές στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας ότι στην προσπάθειά του για σπάσιµο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνοµιλιών θα είµαστε σθεναροί συµπαραστάτες. Αλλά, η στήριξή µας δεν αποτελεί λευκή επιταγή προς τον ίδιο και τους χειρισµούς του. Κατανοούµε ότι η επιτυχία της προσπάθειας για άνοιγµα νέων διελεύσεων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κάθοδο της αναπληρώτριας Γενικής Γραµµατέα του ΟΗΕ και τη σύγκληση της πενταµερούς, αλλά θεωρούµε την ίδια ώρα πως το µήνυµα από τη µη κατάληξη θα είναι επιβαρυντικό ως προς τη δυνατότητα συµφωνίας για άλλα πιο ουσιώδη ζητήµατα και πτυχές του Κυπριακού. Γι’ αυτούς τους λόγους καλούµε τον Πρόεδρο να συγκαλέσει και να ενηµερώσει τα µέλη του Εθνικού Συµβουλίου για τις προθέσεις του».
Η Ξ. Κωνσταντίνου κάλεσε επίσης τον ΠτΔ να αποσυνδέσει τη συζήτηση για τα οδοφράγµατα µε λογικές του τύπου «όλα ή τίποτα» και να προσεγγίσει ξανά το θέµα µε περισσότερη αποφασιστικότητα, χρήσιµες εισηγήσεις και διάθεση να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσµα. «Επιπλέον, η διασύνδεση της κινητικότητας στο Κυπριακό µε µια σειρά άλλων ενεργειών στο πλαίσιο µίας συγκροτηµένης στρατηγικής που θα σπρώχνουν προς την κατεύθυνση της λύσης µε πλήρη αξιοποίηση του δυτικού παράγοντα και την αγαστή στενή συνεργασία µε την ελληνική κυβέρνηση είναι πιστεύουµε εκ των ων ουκ άνευ για ουσιαστική πρόοδο».
Θεόδωρος Μανιταράς: Μια ενδεχόµενη συµφωνία µπορεί να στείλει ενθαρρυντικά µηνύµατα διεθνώς
Η υιοθέτηση των µέτρων οικοδόµησης εµπιστοσύνης λειτούργησε και λειτουργεί ως µέσο για να έρθουν οι δύο κοινότητες εγγύτερα, ως ένα εργαλείο το οποίο εµβαθύνει την εµπιστοσύνη µεταξύ τους και διευκολύνει σε µεγάλο βαθµό την καθηµερινότητά τους, δήλωσε ο Θεόδωρος Μανιταράς.
Πρόσθεσε ότι «εκείνο που πρέπει να επιτύχουν όµως είναι την ενίσχυση και την εδραίωση ως κοινού, του αισθήµατος ότι είµαστε πολίτες του ίδιου κράτους, της ίδιας πατρίδας που είναι µοιρασµένη και τελεί υπό κατοχή εδώ και 50 χρόνια και που πρέπει να απελευθερωθεί, για να ζήσει ανεξάρτητη και ευηµερούσα, µακριά από στρατούς κατοχής και εγγυήσεις τρίτων χωρών.
Το πακέτο µέτρων που πρότεινε ο Πτ∆ -µέτρα που βρίσκουν σύµφωνο και τον ΓΓ του ΟΗΕ, πέραν των υπολοίπων, σε ό,τι αφορά τα σηµεία διέλευσης και τη διάσταση της οµαδοποίησης τως σηµείων αυτών, θεµελιώνονται στην αρχή της αµοιβαιότητας και στη διασφάλιση µια ισοβαρούς και ισορροπηµένης προσέγγισης, συνθήκη ικανή και αναγκαία για επίτευξη ουσιαστικής θετικής προόδου». Σηµείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι αυτές οι εξελίξεις οφείλονται αποκλειστικά στις επίµονες προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη όλο αυτό το διάστηµα -όπως και ο διορισµός της προσωπικής απεσταλµένης του ΓΓ του ΟΗΕ, γεγονός που αποδεικνύει τη βαθιά προσήλωση και την ειλικρινή διάθεση της δικής µας πλευράς να αρθούν τα αδιέξοδα και να οδηγηθούµε στις διαπραγµατεύσεις.
«Μια ενδεχόµενη συµφωνία µπορεί να στείλει ποικίλα και ενθαρρυντικά µηνύµατα διεθνώς, τόσο στη δηµιουργία θετικού κλίµατος εσωτερικά, αλλά και στην αναθέρµανση του ενδιαφέροντος από τους διεθνείς παίκτες στο να εξευρεθεί µια λύση σε ένα πρόβληµα που διαιωνίζεται για µισό αιώνα, σε µία ταραχώδη περιοχή του πλανήτη», επεσήµανε. Υπέδειξε περαιτέρω ότι από κει και πέρα η αποδοχή των µέτρων αυτών δίνει µία καλή ευκαιρία στον κατοχικό ηγέτη να δείξει ότι κατανοεί τις επιταγές του διεθνούς δικαίου κάνοντας ένα θετικό πρώτο βήµα, µε την προσδοκία εν τέλει, να αφήσει πίσω του τις ουτοπικές, παράνοµες και παράλογες αξιώσεις για κυριαρχική ισότητα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων εντός του συµφωνηµένου πλαισίου.