Πρακτικά βήµατα χρειάζονται πλέον οι Τουρκοκύπριοι ώστε να βελτιωθεί η καθηµερινότητά τους, ευελπιστώντας την ίδια ώρα ότι θα σπάσει η στασιµότητα στο Κυπριακό. Οι φωνές για ανάγκη επίτευξης προόδου στη βάση του συµφωνηµένου πλαισίου πληθαίνουν.
Αν και οι προσδοκίες ήταν εκ των προτέρων χαµηλές για την επίτευξη συµφωνίας µεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ για διάνοιξη νέων σηµείων διέλευσης, σηµειώνεται ότι και οι δύο πλευρές εκτιµούν ότι τα νέα σηµεία δηµουργούν κοινωνικο-οικονοµικά οφέλη για τις δύο κοινότητες, ενώ θα συµβάλουν και στη δηµιουργία εποικοδοµητικού κλίµατος ενόψει της διευρυµένης συνάντησης για το Κυπριακό.
Η τ/κ κοινότητα αναµένει να γίνουν τολµηρά βήµατα όταν έρθει η ώρα και ότι οι φωνές για λύση και ειρηνική συµβίωση θα επικρατήσουν.
Τ. Μερτεκτζί: Οι Τ/κ δεν έχουν χρόνο για χάσιµο
«∆υστυχώς, εδώ και 4,5 χρόνια δεν έχει πραγµατοποιηθεί καµία επίσηµη συνάντηση. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δεν βρίσκεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. ∆εν υπάρχει κοινό έδαφος µεταξύ των δύο πλευρών», σηµειώνει ο δηµοσιογράφος Τουνάι Μερτεκτζί.
Σε ό,τι αφορά τη στασιµότητα των τελευταίων χρόνων, παραπέµπει στις αναφορές του Ελληνοκύπριου ηγέτη, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι θα συνεχίσει από κει που µείναµε στο Κραν Μοντανά, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης εκείνη την εποχή ήταν Υπουργός Εξωτερικών. «Ενώ η διαδικασία είναι έτσι, τους τελευταίους µήνες παρατηρείται κάποια κινητικότητα. Λέγεται επίσης ότι η “διπλωµατία των παρασκηνίων” συνεχίζεται µε πολύ έντονο ρυθµό. Οι Τουρκοκύπριοι, όµως, συνεχίζουν να ζουν αποµονωµένοι από τον κόσµο, κλεισµένοι στον εαυτό τους.
Για τους Τουρκοκύπριους, κάθε βήµα, κάθε διαδικασία είναι ένα νέο φως ελπίδας. Ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών, κάθε συνάντηση που θα πραγµατοποιηθεί µεταξύ των ηγετών είναι πολύτιµη και σηµαντική. Αυτή τη στιγµή δεν έχει σηµασία αν η συνάντηση είναι ανεπίσηµη ή επίσηµη.
Θεωρώ, επίσης, ότι κάθε άνοιγµα είναι χρήσιµο τόσο για την προσέγγιση των κοινοτήτων, όσο και για τα αµοιβαία οικονοµικά οφέλη. Λέγεται ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Χριστοδουλίδης παρουσίασε κάποιες προτάσεις. Θέλω να τονίσω ότι και οι τέσσερις προτάσεις είναι χρήσιµες, αν και δεν γνωρίζω ακριβώς το περιεχόµενό τους. Ελπίζω το σηµείο που αφορά τη νεολαία να επηρεάσει θετικά τη ζωή πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν πια χρόνο για χάσιµο. ∆εν χρειάζονται συναισθηµατικά, αλλά πρακτικά βήµατα που θα επηρεάσουν τη ζωή τους».
Σε σχέση µε τη διευρυµένη διάσκεψη για το Κυπριακό, ο κ. Μερτεκτζί επεσήµανε πως οι ηγέτες πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς και να κάνουν τολµηρά βήµατα στη διαδικασία που ακολουθεί. «Σε όλες τις διαπραγµατεύσεις που έχουν διεξαχθεί µέχρι σήµερα παρατηρούµε ότι οι διαδικασίες απέτυχαν επειδή δεν έγιναν τολµηρά βήµατα». Ανέφερε ακόµη ότι οι υποστηρικτές της λύσης και της ειρήνης είναι σε πλειοψηφία ενόψει της διαδικασίας επιλογής ηγέτη για τους Τουρκοκυπρίους. «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει επίσης να κάνει τα απαραίτητα τολµηρά βήµατα όταν έρθει η ώρα. Πριν και µετά τη συνάντηση 5+1, η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συµµετάσχει στη διαδικασία. Εν ολίγοις, κάθε συνάντηση είναι εξαιρετικά σηµαντική. Κάθε συνάντηση ανοίγει µια νέα πόρτα ελπίδας.
Αυτό που περιµένω είναι ειλικρίνεια και πιο τολµηρά βήµατα. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Χριστοδουλίδης πρέπει να δείξει την ειλικρίνειά του µε βήµατα που θα επηρεάσουν άµεσα τη ζωή των Τουρκοκυπρίων. Κάθε σηµείο διέλευσης που θα ανοίξει θα προσφέρει µεγάλα οφέλη και στις δύο κοινότητες.
Η αβεβαιότητα που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να τελειώσει το συντοµότερο δυνατόν. Έχουν χαθεί χρόνια στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων. Από δω και πέρα, δεν υπάρχει ούτε ένα έτος για χάσιµο. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα βήµατα για να διαµορφώσουν µαζί το µέλλον της Κύπρου».
Α. Ακάνσοϊ: Ο κ. Τατάρ πρέπει να ανταλλάξει απόψεις µε τα πολιτικά κόµµατα
Την ίδια ώρα και τουρκοκυπριακά κόµµατα πιέζουν ώστε να µη χαθεί ακόµη µια ευκαιρία. Ανοικτή έκκληση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να πραγµατοποιήσει σειρά συναντήσεων µε τα πολιτικά κόµµατα πριν τη συνάντηση 5+1 που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο απηύθυνε πρόσφατα µιλώντας σε τ/κ ΜΜΕ και ο γενικός γραµµατέας του Ρεπουµπλικανικού Τουρκικού Κόµµατος (CTP), Ασίµ Ακάνσοϊ.
Σηµειώνοντας ότι ακόµα είναι αβέβαιο τι είδους απόφαση θα ληφθεί στη συνάντηση τον Μάρτιο, ο Ακάνσοϊ ανέφερε: «Λέγεται ότι θα συνεχίσουν σε ανεπίσηµο επίπεδο οι συναντήσεις και ότι θα περάσουν σε επίσηµες διαπραγµατεύσεις, όπου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού επιτευχθεί συµφωνία σε όλα τα θέµατα. Όλες οι συναντήσεις γίνονται τώρα σε ανεπίσηµο επίπεδο. Ο λόγος για αυτό είναι πως βρίσκονται εκτός της βάσης του ΟΗΕ.
Τον Μάρτιο, θα συζητηθούν οι απόψεις των πλευρών σε βασικά θέµατα, οι κόκκινές τους γραµµές και οι διαφορές τους. Οι εγγυήτριες χώρες και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τα βασικά ζητήµατα σε σχέση µε τη λύση. Ο κ. Τατάρ θα λάβει µέρος στη συνάντηση εκπροσωπώντας τους Τουρκοκύπριους. Όµως, πριν τη συνάντηση έχει µεγάλη σηµασία από την άποψη της νοµιµότητας της εκπροσώπησης η ενεργοποίηση της Βουλής και οι ετοιµασίες που θα γίνουν. Χρειάζεται ανταλλαγή απόψεων µε τα πολιτικά κόµµατα για το ποια θα είναι τα ρίσκα και ποιες οι ευκαιρίες και τι θα µπορούσε να γίνει».
Έτοιµη η τ/κ πλευρά να ανοίξει οδόφραγµα στη Λουρουτζίνα
Στο τραπέζι εκτός από τη Μια Μηλιά η τ/κ πλευρά έβαλε και το άνοιγµα οδοφράγµατος στη Λουρουτζίνα. Ο Τατάρ είπε ότι υπέβαλε αυτή την πρόταση µετά από διαβουλεύσεις µε τις «αρµόδιες αρχές» και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά σηµείο διέλευσης τράνζιτ από την Αθηένου και τα Κόκκινα. Ωστόσο, η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται τράνζιτ διελεύσεις, αντίθετα προτείνει άνοιγµα οδοφράγµατος στη Λουρουτζίνα, ένα χωριό που είναι κοντά στην Αθηένου.
Το άνοιγµα οδοφράγµατος στη Λουρουτζίνα προκρίνει και ο πρόεδρος του Κόµµατος του Λαού (ΗΡ), Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος δήλωσε ότι το αίτηµα της ελληνοκυπριακής πλευράς για άνοιγµα σηµείου διέλευσης στην Αθηένου µπορεί να ικανοποιηθεί µε το άνοιγµα «µιας νέας και φυσιολογικής πύλης διέλευσης µέσα από το χωριό Λουρουτζίνα».
Επίσης και ο «δήµαρχος» Κυθρέας-Λουρουτζίνας, Αλί Καραβεζιρλέρ, χαρακτήρισε «ελπιδοφόρα» την κοινή δήλωση για το άνοιγµα νέων σηµείων διέλευσης και δήλωσε ότι είναι έτοιµοι να πράξουν το καθήκον τους ως «δήµος». «Είµαστε έτοιµοι. Θα αναλάβουµε δράση µόλις µας πουν ότι ανοίγουµε τις πύλες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής Λουρουτζίνας που είναι αποµονωµένοι εδώ και χρόνια περιµένουν το άνοιγµα ενός σηµείου διέλευσης προς την περιοχή.