Ψάχνουν νέο μηχανισμό για να καλύψουν το κενό του Οργανισμού Γάλακτος

3 Min Read


Οι εξελίξεις στη βιομηχανία παραγωγής γάλακτος και χαλλουμιού καταδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού ο οποίος να καλύπτει το κενό που άφησε το κλείσιμο του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας (ΟΚΓΒ). Οι σκέψεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΕΚΑ, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η πρόταση τις επόμενες μέρες και να κατατεθεί στην Yπουργό Γεωργίας στις 10 Φεβρουαρίου. Όπως δήλωσε ο Πανίκος Χάμπας στη «Χαραυγή», οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή και την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ δεν είναι και οι καλύτερες, αφού πλέον αμφισβητούνται τα στοιχεία.

Σημείωσε ότι «μελετώντας την όλη κατάσταση ως οργάνωση, έχουμε συμπεράνει ότι εάν δεν διαλυόταν ο ΟΚΓΒ, ο οποίος λειτουργούσε σε πολύ καλό επίπεδο με ένα αποδεκτό κύρος από όλο τον κτηνοτροφικό κόσμο και τις γαλακτοβιομηχανίες -παρά τις όποιες αδυναμίες- πιστεύουμε ότι θα ήταν σε θέση σήμερα να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα όσον αφορά την παραγωγή του γάλακτος, ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία, τόσο στην ποιότητα και ποσότητα όσο και στη διάθεσή του προς τις γαλακτοβιομηχανίες». Πρόσθεσε ότι «η ΕΚΑ τις τελευταίες μέρες άρχισε να ερευνά, να μελετά και να συζητά τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα στοχεύει στις μεθόδους- που να είναι συμβατές με την ελεύθερη οικονομία- για τη συγκέντρωση όλων των γαλάτων και τη διάθεσή τους στις γαλακτοβιομηχανίες». Στόχος είναι αυτός ο μηχανισμός να είναι αποδεκτός από τους αγελαδοτρόφους, τους αιγοπροβατοτρόφους και τις γαλακτοβιομηχανίες. Σε αυτόν τον μηχανισμό, σύμφωνα με τον Π. Χάμπα, θα πρέπει να συμμετέχουν το Τμήματα Γεωργίας και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωρργίας, το Υπ. Εμπορίου και εκπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων, των αγελαδοτρόφων και των γαλακτοβιομηχανιών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Φεβρουαρίου οι αιγοπροβατοτρόφοι προγραμματίζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό. Καταγγέλλουν ότι λαμβάνονται αποφάσεις με πλασματικά στοιχεία για την ποσόστωση του χαλλουμιού. Αντιδρούν στην απόφαση να καθοριστεί και τον Φεβρουάριο η ποσόστωση αιγοπρόβειου στο 15%, ενώ έπρεπε να αυξηθεί στο 30%.

Γιάννης Κακαρής



Share This Article