Βαθιά ριζωµένα τα στερεότυπα φύλου και στον αθλητισµό

9 Min Read


Της Ελένης Κωνσταντίνου

Νοµοθεσίες υπάρχουν, εγκύκλιοι υπάρχουν, στην πράξη όµως τα πράγµατα είναι δύσκολα για τις γυναίκες στον αθλητισµό και ιδιαίτερα σε πιο ανδροκρατούµενα αθλήµατα όπως είναι το ποδόσφαιρο. Από την υποτίµηση, την ανισοµισθία µέχρι και τις πιο σοβαρές διακρίσεις που αγγίζουν τις παρενοχλήσεις είναι ζητήµατα που πρέπει να προβληµατίσουν και να επιλυθούν άµεσα.

∆εν φτάνει οι αρµόδιοι να επικαλούνται τους κώδικες που υπάρχουν, αλλά να τους εφαρµόζουν και να ασκούν έλεγχο ότι όντως όσα είναι γραµµένα γίνονται πράξη από τα σωµατεία που βρίσκονται κάτω από την οµπρέλα των διαφόρων οµοσπονδιών.

Αρκετές οι καταγγελίες από αθλήτριες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Πιο πρόσφατη η καταγγελία ποδοσφαιρίστριας στον ΠΑΣΠ, ο οποίος µε τη σειρά του κατήγγειλε το περιστατικό σε ΚΟΑ και ΚΟΠ. Η ποδοσφαιρίστρια είχε καταγγείλει πως ήταν θύµα σεξουαλικής παρενόχλησης από άτοµο του τεχνικού επιτελείου της οµάδας της. Στη συνέχεια η υπόθεση καταγγέλθηκε και στην Αστυνοµία.

Να σηµειώσουµε ότι µεταξύ άλλων υπάρχει ο Οδηγός του ΚΟΑ που αφορά την εφαρµογή µέτρων προστασίας και ευηµερίας µε έµφαση σε νεαρούς αθλητές/τριες και στα παιδιά, µε κεφάλαια που αφορούν τις µορφές της βίας που εκδηλώνονται στον αθλητισµό, για την έµφυλη βία και άλλα. Όµως από κει και πέρα τι γίνεται; Ποιος ελέγχει τι συµβαίνει στην πράξη;

Αργεντούλα Ιωάννου: ∆υστοκία στην εφαρµογή των νόµων

Η δικηγόρος Αργεντούλα Ιωάννου σηµειώνει ότι το φαινόµενο της σεξουαλικής παρενόχλησης υπάρχει σε όλους τους χώρους εργασίας. Όµως οι αθλήτριες είναι µια ευαίσθητη οµάδα, αφού δεν υπάρχει η παραδοσιακή σχέση εργασίας εργοδότη-εργοδοτούµενου. Υπενθυµίζει ότι οι όροι εργοδότησης είναι επισφαλείς και όντας σε έναν ανδροκρατούµενο χώρο υπάρχουν φαινόµενα σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

«Σε αυτόν το χώρο πρέπει να µπουν επιπρόσθετοι κανόνες, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία εκ των προτέρων των αθλητριών». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κώδικας πρέπει να υιοθετείται όχι µόνο από τις οµοσπονδίες, αλλά και από τα σωµατεία τα οποία θα πρέπει να εξετάζονται ως εργοδότες.

Ανάφερε ακόµη ότι φαίνεται να υπάρχει δυστοκία στην εφαρµογή των νόµων, ενώ τόνισε και τη σηµασία να καλλιεργηθεί µια κουλτούρα κατά των έµφυλων στερεοτύπων.

Ελένη Ευαγόρου: Η αδικία υπάρχει απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκες

«Όταν µιλάς µε αθλήτριες καταλαβαίνεις αµέσως την αδικία που νιώθουν. Ειδικά όσες βρίσκονται σε δηµοφιλή αθλήµατα. Μια αδικία που υπάρχει απλά και µόνο επειδή είναι γυναίκες», αναφέρει από την πλευρά της η Ελένη Ευαγόρου, Κεντρική Οργανωτική Γραµµατέας της ΠΟΓΟ.

Σηµειώνει ότι οι διακρίσεις είναι ευρύτατες. Άλλωστε και οι ίδιες οι αθλήτριες µαρτυρούν πως «οι προπονητές µας είναι άντρες. ∆εν καταλαβαίνουν ότι τα δικά µας πόδια δεν έχουν τόση µυική δύναµη όση αυτά των αντρών για να παίζουµε µε µακρινές µπαλιές. ∆εν αντιλαµβάνονται ότι για εµάς, που είµαστε πιο ευέλικτες, είναι πιο εύκολο το παιχνίδι µε την µπάλα στο χορτάρι, για να µας προπονήσουν σε αυτό».

«∆εν έχουµε τις κατάλληλες υποδοµές. ∆ικά µας αποδυτήρια. Για να καταλάβεις, το καλοκαίρι βάζουν τους άντρες να προπονούνται πιο αργά που πέφτει η ζέστη και το χειµώνα βάζουν εµάς αργά που είναι πολύ το κρύο».

Οι ποδοσφαιρίστριες, προσθέτει η Ελένη Ευαγόρου, δεν έχουν προβολή, δεν έχουν τεχνική υποστήριξη, εκπροσωπούν τη χώρα µας σε διεθνείς αποστολές µε στολές που δεν είναι στο µέγεθός τους ή που φέρουν διαφορετικό από το επίσηµο έµβληµα της οµοσπονδίας. Ούτε συζήτηση για ίση αµοιβή και ευκαιρίες ανέλιξης. Όταν τις ρωτήσεις αν αποτάθηκαν στους αρµόδιους θα σου πουν τις περισσότερες φορές ότι δεν βρίσκουν ανταπόκριση. «∆εν αποφέρει κέρδη το γυναικείο. Ποιος να ασχοληθεί µαζί µας;»

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πώς να µην εµφανίζονται περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων, αφού ο συσχετισµός δυνάµεων φέρνει πάντα τις γυναίκες στη θέση του (πολύ) αδύναµου… απλά και µόνο επειδή είναι γυναίκες».

Στην κοινωνία µας, επισηµαίνει η Ελένη Ευαγόρου, είναι βαθιά ριζωµένα τα στερεότυπα φύλου. Πόσω µάλλον στον αθλητισµό, ο οποίος θεωρείται από την πλειοψηφία ως αντρικό πεδίο. «Το ζήτηµα είναι τι κάνουν οι αρµόδιοι θεσµοί για να αναταράξουν αυτά τα στερεότυπα και να αποτρέψουν όλα αυτά που είδαν το φως της δηµοσιότητας και πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα».

«Είναι εξοργιστικό να υπάρχουν Σχέδια ∆ράσης, πρωτόκολλα και κώδικες πρακτικής που απορρέουν από τη νοµοθεσία και σχετίζονται µε την ισότητα των φύλων και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο του αθλητισµού και να παραµένουν στα συρτάρια. Την ίδια στιγµή που οι µηχανισµοί προστασίας και υποστήριξης που έχουν θεσπιστεί από τις αθλητικές Αρχές να παρουσιάζουν αδυναµία να στηρίξουν τις αθλήτριες και τους αθλητές αποτρέποντας τέτοιες καταστάσεις. Το κράτος και οι αρµόδιοι φορείς επιβάλλεται να θέσουν σε εφαρµογή όλα όσα έχουν κατά καιρούς εξαγγείλει και να λειτουργήσουν προληπτικά στο περιβάλλον του αθλητισµού και ενδυναµωτικά σε όσους εµπλέκονται στο πεδίο αυτό έτσι ώστε να αποτρέψουν τις διακρίσεις, τη σεξουαλική παρενόχληση και τον αποκλεισµό των γυναικών από τον αθλητισµό».

Οι προσπάθειες του ΠΑΣΠ

Ανάµεσα στις πολλές προσπάθειες που γίνονται είναι και το ​​​​​​πολυσέλιδο εγχειρίδιο του ROGE25, το οποίο έχει ως στόχο να ενισχύσει την προσπάθεια αναβάθµισης του γυναικείου ποδοσφαίρου και να διασφαλίσει δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Η ιδιαιτερότητα τού υπό αναφορά προγράµµατος έγκειται στο ότι δίνει τη δυνατότητα µιας ολιστικής προσέγγισης σε αρκετά προβλήµατα και παρέχει τις κατευθυντήριες γραµµές για το πώς µπορεί να είναι επιτυχηµένο ένα γυναικείο επαγγελµατικό πρωτάθληµα. Επίσης, διασφαλίζει ότι η ανάπτυξη θα συµπεριλαµβάνει σωστές συνθήκες παιχνιδιού και την προστασία των δικαιωµάτων των αθλητριών.

Το εγχειρίδιο περιλαµβάνει έντεκα ενότητες για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και παραδόθηκε τόσο στην UEFA, όσο και στην ECA.

Το εν λόγω πρόγραµµα δηµιουργήθηκε µετά από εισήγηση του εκτελεστικού προέδρου του ΠΑ.Σ.Π., Σπύρου Νεοφυτίδη, εφαρµόστηκε µε τη συνεργασία της FIFPRO Europe, του Πανεπιστηµίου του Μπορντό και επτά συνδέσµων ποδοσφαιριστών (Κύπρος, ∆ανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία), ενώ συµµετείχαν ακόµη πέντε σύνδεσµοι (Αγγλία, Ελλάδα, Σκοτία, Ισπανία, Σουηδία). Το πρόγραµµα ήταν συγχρηµατοδοτούµενο από το Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξιοσηµείωτο είναι πάντως ότι σε πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΚΟΑ για να συζητηθούν θέµατα του γυναικείου ποδοσφαίρου δεν καλέστηκε ο ΠΑΣΠ, το µοναδικό συνδικαλιστικό όργανο ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών.



Share This Article