Αναγκαίες οι πανεπιστηµιακές κλινικές για την ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ

10 Min Read


Οµόφωνη είναι η άποψη πως η ίδρυση πανεπιστηµιακών κλινικών αποτελεί µονόδροµο για την ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Κύπρου. Ωστόσο, παραµένουν οι διαφορετικές απόψεις των εµπλεκοµένων µερών για το πολυσυζητηµένο αυτό θέµα, οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Πολιτεία και δη από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει ετοιµάσει νοµοσχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο του νοµοτεχνικού ελέγχου και αναµένεται σύντοµα να κατατεθεί στη Βουλή.

Με στόχο να εισακουστούν οι απόψεις των εµπλεκόµενων µερών, η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστηµίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ) διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία συµµετείχαν ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Κύπρου ∆ρ Τάσος Χριστοφίδης, ο αναπληρωτής κοσµήτορας της Ιατρικής Σχολής ∆ρ Γιώργος Χατζηγεωργίου, η διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ ∆ρ Τέρψα Κωνσταντινίδου, η λειτουργός Υπηρεσιών Υγείας Α εκ µέρους του Υπουργείου Υγείας κα Ειρήνη Γεωργίου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ∆ρ Σωτήρης Κούµας και ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ∆ρ Χρύσανθος Γεωργίου.

Την ανάγκη ίδρυσης πανεπιστηµιακών κλινικών τονίζει η ΦΕΠΑΝ

Το µέλος του ∆.Σ. της ΦΕΠΑΝ Ιωάννα Χρυσοβιτσιώτη ανέφερε στη «Χ» πως «αντιλαµβανόµενοι τη δηµόσια υγεία ως δικαίωµα και όχι ως προνόµιο λίγων και εκλεκτών, τονίζουµε την ανάγκη για αποτελεσµατική στήριξη της Ιατρικής Σχολής του µεγαλύτερου δηµόσιου πανεπιστήµιου της Κύπρου, η οποία στη δική µας αντίληψη πρέπει να αποτελεί πυλώνα στήριξης, ανάπτυξης και τροφοδότησης της δηµόσιας υγείας».

∆υστυχώς όµως, συνέχισε, 11 χρόνια µετά την ίδρυση της εν λόγω σχολής, «δεν µπορούµε να µην αναγνωρίσουµε πως η σχολή παραµένει δέσµια µιας κυβέρνησης, η οποία λειτουργώντας ως το πιο ισχυρό φερέφωνο των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων των τελευταίων 11 χρόνων, καταπολεµά µε κάθε τρόπο τη δηµόσια υγεία, την ίδια ώρα που ενισχύει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία».

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα της στασιµότητας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Κύπρου αποτελεί η µη ίδρυση πανεπιστηµιακών κλινικών, τόνισε. Την πρωτοφανή αδράνεια και τις συνεχιζόµενες καθυστερήσεις από µέρους της προηγούµενης κυβέρνησης διαδέχονται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για κατάθεση νοµοσχεδίου για το ζήτηµα εντός του 2024.

Η περαιτέρω ανάπτυξη της σχολής είτε µε την πρόσληψη των απαιτούµενων µελών ∆.Ε.Π. είτε µε την προτεραιοποίηση των αναγκών της, όπως και η ίδρυση Πανεπιστηµιακών Κλινικών, αποτελούν αναγκαία συστατικά για τη λειτουργία µιας Ιατρικής Σχολής, που πέρα από το να εκπαιδεύει επαρκώς τους φοιτητές/τριες προετοιµάζοντάς τους κατάλληλα για τις προκλήσεις που θα αντιµετωπίσουν, θα προσφέρει στην κοινωνία και θα αποτελεί κέντρο καινοτοµίας για τον τόπο µας, υπογράµµισε.

«Θεωρούµε απαραίτητη την έναρξη ανάλογης διαβούλευσης µεταξύ όλων των εµπλεκόµενων φορέων, καθώς οι µονοµερείς ενέργειες εκ µέρους του υπουργείου θεωρούµε ότι δεν πρόκειται να συµβάλουν στη συγχώνευση των απόψεων των εµπλεκοµένων φορέων», κατέληξε.

Τ. Χριστοφίδης: «Χρειάζεται συνεργασία µεταξύ ακαδηµαϊκών και κλινικών ιατρών»

«Πρέπει να καθίσουµε όλοι στο τραπέζι και να βρούµε µια λύση, παρόλο που έχουµε καθίσει πολλές φορές στο τραπέζι και δεν έχει προκύψει τίποτα», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Κύπρου ∆ρ Τάσος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε πως στο θέµα των προσλήψεων πρέπει να ακολουθούνται οι σχετικές νοµοθεσίες και πρόσθεσε ότι δεν µπορούν ως πανεπιστήµιο να δεχθούν κάποια διαδικασία που δεν προβλέπεται από τη νοµοθεσία, όπως δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΟΚΥπΥ να γίνουν κλινικές, να οριστούν διευθυντές κλινικοί ιατροί, να ενταχθούν στην Ιατρική Σχολή και να µπουν σιγά σιγά και οι ακαδηµαϊκοί ιατροί στις κλινικές.

Ο κ. Χριστοφίδης σηµείωσε επίσης πως δεν υποτιµά το έργο των κλινικών ιατρών, αντιθέτως τόνισε πως η εύρυθµη λειτουργία του συστήµατος υγείας χρειάζεται στενή συνεργασία και των κλινικών και των ακαδηµαϊκών ιατρών και του Υπουργείου Υγείας. «Εµείς κάναµε κάποιες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. ∆εν θέλουµε να στερηθεί ο όποιος κλινικός ιατρός τη διεύθυνση µιας κλινικής», τόνισε και πρόσθεσε πως το πανεπιστήµιο προσπάθησε να γίνει µια διευθέτηση έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και διεύθυνση από ακαδηµαϊκούς σε ορισµένα κρεβάτια ή κλινικές.

Κατέληξε πως είναι απαραίτητο να υπάρχει αγαστή συνεργασία µεταξύ ακαδηµαϊκών και κλινικών ιατρών και εξέφρασε την ετοιµότητα του πανεπιστηµίου να συζητήσει τις απόψεις των µερών.

Την ίδια ώρα, η κα Ειρήνη Γεωργίου εκ µέρους του Υπουργείου Υγείας διαβεβαίωσε για την ετοιµότητα του Υπουργείου σχετικά µε το εν λόγω νοµοσχέδιο, διευκρινίζοντας πως τη δεδοµένη στιγµή αυτό βρίσκεται στα χέρια της Νοµικής Υπηρεσίας και γίνονται οι απαραίτητες νοµοτεχνικές τροποποιήσεις. Εξέφρασε την ελπίδα το νοµοσχέδιο να κατατεθεί το συντοµότερο στη Βουλή.

∆ιαβεβαίωσε, επίσης, πως µε το νοµοσχέδιο γεφυρώνονται οι απόψεις των κλινικών και ακαδηµαϊκών ιατρών που έχουν κατατεθεί και διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώµατα και κεκτηµένα των ιατρών του Δηµοσίου.

Από την πλευρά της η ∆ρ Τέρψα Κωνσταντινίδου, διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ, σχολίασε πως για να λυθεί το θέµα πρέπει να υπάρξει συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήµατα. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν τα καυτά ζητήµατα που άπτονται της διεύθυνσης των πανεπιστηµιακών κλινών και θα καθησυχαστούν τυχόν ανησυχίες τόσο των ακαδηµαϊκών όσο και των κλινικών ιατρών.

Στο «σκοτάδι» ακαδηµαϊκοί και κλινικοί ιατροί για το νοµοσχέδιο

«Έχουµε κάνει µια πολύ εκτεταµένη µελέτη για το τι ισχύει στην Ευρώπη. Υπάρχουν τα νοσοκοµεία τα οποία ανήκουν και διοικούνται από τα πανεπιστήµια και υπάρχουν και τα νοσοκοµεία που ανήκουν στο κράτος και λειτουργούν ως συνδεδεµένα µε τα πανεπιστήµια», διευκρίνισε ο αναπληρωτής κοσµήτορας της Ιατρικής Σχολής ∆ρ Γιώργος Χατζηγεωργίου. Στην πρώτη περίπτωση το πανεπιστήµιο ασκεί διοίκηση στο νοσοκοµείο και οι διευθυντές είναι ακαδηµαϊκοί ιατροί, ενώ στη δεύτερη αναλαµβάνει κρατικός φορέας τη διοίκηση και οι διευθυντές µπορεί να είναι και µη πανεπιστηµιακοί, σηµείωσε.

«Σίγουρα θα µας ενδιέφερε και µας ενδιαφέρει να προσελκύσουµε κλινικούς ιατρούς», δήλωσε και τόνισε πως στηρίζουν τους κλινικούς ιατρούς στο θέµα των ανελίξεων. Τόνισε επίσης πως δεν είναι πρόθεση των ακαδηµαϊκών ιατρών να «διώξουν» τους κλινικούς ιατρούς από τις διευθύνσεις των κλινικών, αλλά ένα κοµµάτι µιας κλινικής να διοικείται από έναν ακαδηµαϊκό, ξεκαθαρίζοντας πως είναι θέµα διοίκησης.

Σχετικά µε την άποψη ότι θα ήταν µια λύση η δηµιουργία πανεπιστηµιακού νοσοκοµείου από το µηδέν, το οποίο να διοικεί το πανεπιστήµιο, απάντησε πως το βλέπουν θετικά, ωστόσο σηµείωσε πως η απόφαση είναι θέµα του κράτους.

«Έχουµε εκφράσει τις προτάσεις µας και από κει και πέρα δεν έχουµε γνώση για το τελικό νοµοσχέδιο. Θα το δούµε, αλλά πρέπει επιτέλους το κράτος να πάρει µια απόφαση: Θα γίνουν ή δεν θα γίνουν;» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, ∆ρ Σωτήρης Κούµας, απάντησε στην κριτική που ασκείται στον ίδιο και στην ΠΑΣΥΚΙ, λέγοντας πως ούτε ο ίδιος ούτε η ΠΑΣΥΚΙ στέκονται εµπόδιο στην ίδρυση πανεπιστηµιακών κλινών και την ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Κύπρου. Αντιθέτως, εξέφρασε την ετοιµότητα των οργανωµένων ιατρών να καθίσουν στο τραπέζι για συζήτηση του θέµατος. Τόνισε, όµως, τη σηµασία µε το νοµοσχέδιο να διασφαλιστούν τόσο τα δηµόσια νοσηλευτήρια όσο και οι θέσεις εργασίας των κλινικών ιατρών και η ανέλιξή τους µέσα από συγκεκριµένες δοµές.

Τη δεδοµένη στιγµή, σχολίασε, η νοµοθεσία δεν επιτρέπει το διορισµό ακαδηµαϊκού ιατρού ως διευθυντή κλινικής, οπότε θα πρέπει να παρθούν οι ανάλογες νοµικές και πολιτικές αποφάσεις.



Share This Article